Skadeligt ikke at gå på wc

Det kan føre til sygdom at gå rundt med en fyldt blære, forklarer børnelæge, som nu vil undersøge, om uhumske skoletoiletter kan føre til vandladningsproblemer og forstoppelse hos børn.

Artiklens øverste billede
Ifølge børnelægen har omkring 10 pct. af børnene i første klasse i forvejen vandladningssproblemer. Men det bliver kun værre, hvis de går og holder sig. Børnelægen opfordrer skoler og forvaltning til at opprioritere istandssættelse af gamle og ulækre toiletter.

Det er usundt og kan være decideret skadeligt at holde sig, fastslår børnelæge Søren Rittig ved Aarhus Universitetshospital, Skejby, og lektor ved universitetets institut for klinisk medicin.

»Det giver alle mulige problemer med vandladningen. Man kan få problemer med at tømme blæren, fordi lukkeapparatet kan blive så overudviklet, at man kan få problemer med at slappe af, når man så endelig skal tisse,« fortæller han.

Desuden kan det føre til blærebetændelse, som generer blæren yderligere.

»Det bliver en ond cirkel, som vi har svært ved at bryde på grund at de skoletoiletter,« fastslår Søren Rittig, som tilføjer, at det også kan have konsekvenser i form af forstoppelse at holde på sin afføring i længere tid.

Ifølge børnelægen har omkring 10 pct. af børnene i første klasse i forvejen vandladningssproblemer. Men det bliver kun værre, hvis de går og holder sig.

Nægter at tisse

Toiletternes ringe standard på nogle skoler står dog i vejen for behandlingen, forklarer lægen.

»Når vi behandler børn med vandladningsproblemer, siger vi til dem, at de skal huske at gå regelmæssigt på toilet – f.eks. efter hvert modul. Men de svarer, at det kan vi godt glemme, for de skal ikke tisse på skolens toiletter,« fortæller Søren Rittig.

De sundhedsmæssige konsekvenser af uhumske skoletoiletter er dog ringe belyst. Universitetet vil derfor nu undersøge, om dårlige toiletforhold kan fremkalde vandladningsproblemer og forstoppelse hos børn. Studiet vil omfatte tre Aarhus-skoler med gode og dårlige toiletforhold.

»Vi vil se på, om eleverne har færre problemer på en skole, hvor der bliver gjort noget ekstra ud af toiletterne og rådgivet om gode toiletvaner. Og så vil der være en skole, hvor vi kun rådgiver, men ikke gør noget ud af toiletterne. Bare for at finde ud af, om man kan nøjes med at informere. På den sidste skole vil vi ikke foretage os noget ud over at genundersøge eleverne efter et år,« fortæller Søren Rittig.

Børnelægen opfordrer skoler og forvaltning til at opprioritere istandssættelse af gamle og ulækre toiletter.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.