Vidne: »Han ville stikke en p-vagt ned, næste gang han så en«

I marts 2015 ringede en person til kommunens parkeringsafdeling og truede med at stikke en p-vagt ned. Torsdag kom sagen for byretten, hvor den tiltalte nægtede sig skyldig.

Artiklens øverste billede
I JP Aarhus i tirsdags beskrev en af kommunens p-vagter, at han bliver udsat for vold og grove trusler og chikane omkring fire gange om året.

Det var en tydelig påvirket kvindelig receptionist, der torsdag tog plads i vidnestolen i Retten i Aarhus. Her skulle hun forklare, hvordan en mand i midten af marts 2015 ringede til kommunens parkeringsafdeling og truede med at stikke den næste p-vagt, han så, ned:

»Han talte meget højt og var ophidset, fordi han havde fået en p-bøde. Tre eller fire gange gentog han, at næste gang, han så en kontrollør, ville han stikke ham ned,« sagde hun, med grådkvalt stemme.

Det ser mærkeligt ud

Til højre for vidnet sad den tiltalte. En 29-årig mand, som nægtede, at det var ham, der havde ringet til parkeringsafdelingen både den 17. og 18. marts og truet med at stikke p-vagterne ned. Tiltalen lød på vold mod offentligt ansat person, hvilket ifølge straffeloven kan udløse en ubetinget fængselsdom.

Omdrejningspunktet for bevisførelsen var den telefon og det nummer, som blev brugt til at indtelefonere truslerne. Telefonnummeret var dengang registreret i navnet på den tiltaltes ekskæreste, som var bosat i Hørning. Men ifølge ekskæresten var det reelt den tiltaltes telefon, fordi den udelukkende blev brugt af ham.

Den tiltalte forklarede i retten, at han havde glemt sin telefon hos sin ekskæreste den 16. marts, og først fik den tilbage den 19. marts. Derfor kunne han ikke stå bag opkaldet til parkeringsafdelingen.

Den information havde den tiltalte dog ikke givet, da han sidste år aflagde forklaring til politiet. Det undrede anklageren.

»Jeg var meget forvirret hos politiet, og jeg blev ikke spurgt direkte, om jeg havde glemt telefonen,« sagde den tiltalte.

Anklageren kunne heller ikke forstå, at der både blev ringet og sendt sms’er fra den tiltaltes telefon til ekskæresten, mens telefonen lå hos ekskæresten.

Indskærpede strafansvar

»Jeg ved ikke hvorfor. Det ser også mærkeligt ud for mig,« sagde den tiltalte.

Under retsmødet bekræftede ekskæresten, at den tiltalte havde glemt sin telefon hos hende mellem den 16. og 19. marts. Heller ikke hun kunne forklare, hvorfor der var foretaget opkald og sendt sms’er fra telefonen i perioden, men spekulerede i, at parrets fælles søn på seks år måske havde haft fat i telefonen.

Den manglende forklaring på opkaldene fik anklageren til at indskærpe, at ekskæresten udtalte sig under strafansvar, og spurgte igen, om det virkelig er rigtigt, at den tiltalte havde glemt sin telefon hos hende.

»Den var hos mig i Hørning, og jeg ved ikke, hvem der skulle have sendt noget eller ringet til mig,« sagde hun, før hun fik lov til at træde ned fra vidnestolen.

Nægtede at gå på gaden

Lidt før middag torsdag tog chefen for kommunens parkeringsafdeling, Joshua Krogager, plads i vidnestolen.

Umiddelbart efter han den 18. marts fik at vide, at der var indtelefoneret en trussel, ringede han tilbage til det nummer, som havde ringet.

»Jeg ringer samme dag. Vedkommende var meget ophidset, og sagde, at p-vagterne er kujoner, og at han ville stikke en parkeringsvagt ned, næste gang han så en. Og vedkommende var ligeglad med, at jeg ville anmelde sagen, fordi han havde været i fængsel før,« sagde Joshua Krogager og tilføjede:

»Mine medarbejdere blev rigtig bange pga. truslerne, fordi de ikke var rettet mod én p-vagt, men mod alle. Den dag nægtede alle kontrollørerne at gå på gaden.«

Markant stigning af trusler

Der faldt hverken dom eller udmålt straf torsdag, da både anklager og forsvarer var enige om, at der manglede at blive udarbejdet en såkaldt paragraf 808-undersøgelse. Den skal vurdere, om den tiltalte i tilfælde af, at han bliver dømt skyldig, kan udføre samfundstjeneste.

Det næste og endelige retsmøde er sat til den 8. marts i år.

Sagen er den første om trusler mod Aarhus Kommunes p-vagter, som kommer for retten. Det sker efter, at antallet af registrerede tilfælde af vold, trusler og chikane mod p-vagterne i Aarhus er steget markant fra 20 i 2014 til 42 i 2015.

Psykolog Lars Peter Andersen, som forsker i vold og trusler på arbejdspladser, har anbefalet at udstyre alle p-vagter med synlige kameraer for at forebygge vold og trusler.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.