»Vi har nok ikke været så skarpe«
En af de aarhusianske virksomheder, der forsøger at knække koden med mobning, er busselskabet Aarhus Sporveje.
Eksperterne er enige om, at handling er det eneste, der kan fjerne mobning. Men det er ikke let. Og flere af de fagfolk, som JP Aarhus har talt med i forbindelse med dette emne, har tvivlet på, at det var muligt at finde en arbejdsplads, der var kommet sig fuldstændigt over mobningen.
Med 693 medarbejdere fra flere forskellige kulturer og nationaliteter er Aarhus Sporveje en af de mange virksomheder, der har arbejdet med rummelighed imellem medarbejderne. Under en anonym trivselsundersøgelse for et par år tilbage opdagede ledelsen, at nogle medarbejdere følte sig mobbet. Mobningen foregik både mellem medarbejdere og kunder og mellem medarbejdere og chefer. For at finde roden til problemet bad man en erhvervspsykolog fra arbejdsmiljørådgiveren Crecea om at stå bag undersøgelserne, og efterfølgende udarbejdede man en mobbepolitik. Den helt store udfordring, forklarer Bjarne Larsen, HR-chef hos Aarhus Sporveje, var at få problemet italesat på en effektiv måde.
Det resulterede i, at der i de små pauseskure på busruterne nu hænger plakater, der skal gøre opmærksom på problemet med mobning, og i kantinen oven over mikrobølgeovnen hænger en infoskærm, som udover at vise TV 2 News og en fællesbesked med ros omkring rengøringen af busserne også indeholder teksten »Tag afstand fra mobning«.
Svært at spotte
Men at inkorporere en mobbepolitik blandt knap 700 medarbejdere er ikke nemt, siger Bjarne Larsen.
»Opgaven er at gøre det til en del af hverdagen. Jeg tror, at det er vigtigt ikke at arbejde med forbud, men i stedet styrke den gode energi og de positive ting i hverdagen,« siger han.
Men han erkender også, at opgaven måske ikke helt er løst. For før politikken for alvor kan hjælpe medarbejderne, skal den nedskrevne håndtering af mobning blive mere handlingsorienteret for både ofre og for vidner, mener Anita Nørgaard, arbejdsmiljørepræsentant ved station syd.
»Der er sager, hvor der ikke har været tvivl om, at det var mobning. Men det kan være meget svært at spotte, og når man endelig opdager det, kan det være for sent. Vi vil rigtig gerne gøre det rigtigt. Jeg efterlyser en decideret beredskabsplan, som Arbejdstilsynet også anbefaler,« siger hun. Forslaget roses af Bjarne Larsen. Anita Nørgaard er den første arbejdsmiljørepræsentant hos Aarhus Sporveje, der har valgt at tage mobning op, og han mener, at hun er et forbillede ved at turde vælge side.
»Det er meget skarpt set af Anita, at hun efterlyser den her hjælp. For det kan godt være, at vi ikke selv har været for skarpe på det her område,« siger han.
Og det er Anita Nørgaard, der igennem sit arbejde helt tæt på medarbejderne oplever konsekvenserne ved mobning.
»Det, der gør mest ondt på mig, er, at kolleger bliver fyret, fordi de er blevet sygemeldt i forbindelse med mobning. Jeg er træt af, at man bliver usikker på, om de mobbede nu også passer ind i virksomheden,« siger hun.