Måling: Hver 10. har oplevet mobning

Mobning: Flere end hver 10. aarhusianer har oplevet at blive mobbet på arbejdspladsen. Men virksomhederne har øget deres fokus på problemet.

Artiklens øverste billede
Selv om mobning er et emne, som mange aarhusianske virksomheder i de seneste år har sat fokus på, har 11,2 pct. af aarhusianerne alligevel oplevet at blive mobbet på arbejdspladsen.

Selv om mobning er et emne, som mange aarhusianske virksomheder i de seneste år har sat fokus på, har 11,2 pct. af aarhusianerne alligevel oplevet at blive mobbet på arbejdspladsen.

Det viser en måling, som analyseinstituttet Wilke har gennemført for JP Aarhus.

Konsekvenserne kan være omfattende for de mobbede og enormt dyre for samfundet. Det viser både dansk og international forskning, siger organisationspsykolog, ph.d. Eva Gemzøe Mikkelsen, der forsker i mobning på arbejdspladsen. I værste fald kan mobning, der ikke standses i tide, føre til symptomer på posttraumatisk stress. Uden professionel behandling kan de værst ramte mobbede ende på offentlig forsørgelse. Men der er bedring at spore, siger Eva Gemzøe Mikkelsen. Hun arbejder i den aarhusianske arbejdsmiljørådgivning Crecea, der rådgiver virksomheder med problemer i det fysiske eller psykiske arbejdsmiljø. Her oplever hun, at virksomhederne er blevet bedre til at håndtere og forebygge mobning.

Årsagerne til mobning er mange. Mobning blandt kolleger kan skyldes utryghed i forbindelse med omstruktureringer og nedskæringer, forklarer Pia Hartvig, arbejdsmiljøvejleder og sagsbehandler hos HK Østjylland.

»I kriser kan man blive utryg, når tankerne rumsterer; er der plads til mig, hvad bliver mine arbejdsopgaver, hvordan bliver samarbejdet med kollegerne, hvorfor mig, osv. Det kan skabe en uhensigtsmæssig adfærd,« siger hun og henviser til den seneste økonomiske krise.

»Dengang fornemmede nogle, at de sad yderst på pinden, og de var bange for at blive fyret. Derfor var der ikke overskud til at støtte eller rumme kollegerne. For så risikerede man selv at komme til at sidde yderst på pinden.«

Men den form for mobning, der ifølge Pia Hartvig er mest udbredt på hendes bord, er mellem chefer og medarbejdere. Mange ledere bruger mobningen til at slippe af med ansatte for at undgå fyringer.

»De fleste af disse ledere er kolde og ved, at hvis de er onde nok, skal medarbejderne nok selv forlade stedet.«

Jan Lorentzen, chefkonsulent hos DI Østjylland, mener ikke, at man kommer mobningen til livs i den nærmeste fremtid. For de konflikter, der fører til mobning, vil altid kunne opstå.

»Opskriften er simpel. Jo bedre psykisk arbejdsmiljø, jo mindre mobning.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.