Aarhus får mobil fremtidskuppel
”Dome of Visions” vender tilbage i forbedret version.
Kunne man overdække hele Manhattan i New York med en glaskuppel og på den måde regulere både ”vejret”, spare energi og reducere luftforurening?
Det var Richard Buckminster Fullers absurde fremtidsvision i 1960, som aldrig blev realiseret af åbenlyse grunde. Men en mini-version af hans idé indtager nu Aarhus – igen.
Udseendet bliver som en fodbold skåret over på midten – bare i glas og stål – og inde i kuplen vil man ”kun” finde en enkelt bygning. Torsdag blev det gjort officielt med skåltaler og kransekage på Dokk1.
»Det havde været nemmere at lade være, men det havde ikke været i rigtigt,« sagde strategidirektør for entreprenørfirmaet NCC Martin Manthorpe.
For den har allerede været i byen én gang for en kort bemærkning for godt to år siden. Også dengang var meldingen, at Aarhus Kommune havde et håb om, at den skulle blive stående, men denne gang er den god nok: Den bliver.
Flytbart forsamlingshus
Kuplen vil stå færdig i foråret 2016 på Pier 2 på Aarhus Havn, hvor den bliver stående frem til 2018 for så at kunne rykkes rundt. Igen vil navnet på den være ”Dome of Visions”, og igen vil den være omtrent 10,5 meter høj og 21 meter i diameter. Det giver et overdækket areal på knap 450 m2. Tidligere versioner af kuplen er i dag at finde i både Stockholm og København.
»Kuplen skal være et sted, hvor vi kan engagere folk til at deltage i debatten om byens udvikling. Og den kan flyttes, når det giver mening, for helt nemt er det dog ikke,« sagde rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Kristian Würtz (S).
Det betyder, at man vil kunne se kuplen skyde op andre steder i byen, hvis der er tale om f.eks. byudvikling af Lystrup eller andre områder. Da Martin Manthorpe fortalte om brugen af kuplen, næsten småhoppede han på stedet af begejstring.
»Det bliver en version 3.0 af kuplen, og timingen er fantastisk. Vi vil kunne bruge 2016 til at lære huset at kende. På den måde kan vi ”fyre den af” i 2017, når Aarhus er kulturhovedstad. Og i 2018 kan vi samle op på erfaringerne og se mod fremtiden.«
Dobbelt partnerskab
Aarhus Kommune køber ”Dome of Visions” af NCC for et ikke oplyst beløb.
Direktør for Teknik og Miljø Erik Jespersen ville dog gå så vidt som at afsløre, at prisen ligger i omegnen af det, som et parcelhus koster i Risskov – men ikke i den »allerdyreste del af bydelen«.
Selve driften af huset vil NCC stå for, for også virksomheden har en masse, som kuplen kan bruges til.
Der kan laves målinger af f.eks. CO2-indholdet af luften i bygningen, for viden om styring af klima i en sfære som denne bygning beregnet til mange mennesker er en mangelvare. Samtidig er konstruktionen af den bygning, som vil stå inde i bygningen også nyskabende. Selv tagpappet er sparet væk i konstruktionen, fordi bygningen ikke er i direkte kontakt med ”udeklimaet” på grund af kuplen. Og det gør, at man kan spare på varmeregningen. Det var også Buckminster Fullers vision.
Erfaringerne fra København viser, at forskellen i lufttemperatur inden og uden for kuplen i store dele af året er op imod ni grader.