»Hvordan kan man bo oven på 2.841 lig?«

Hospitalspræst kan ikke forstå, at nogen overhovedet kan overveje at bygge huse oven på kirkegården ved Psykiatrisk Hospital i Risskov.

Artiklens øverste billede
»Et lapidarium er hverken fugl eller fisk. Hvis vi sletter fortiden, er vi først rigtig på den. Vi bliver et fattigt land, hvis økonomiske kalkuler skal styre Danmark,« mener Anne Bojsen-Møller, hospitalspræst på Psykiatrisk Hospital i Risskov. Foto: Casper Holmenlund Christensen

»Hvordan kan man finde på at bygge oven på en kirkegård? Og hvordan kan man bo oven på 2.841 lig? Og hvad skal beboerne sige til deres børn?«

Hospitalspræst Anna Bojsen-Møller, Psykiatrisk Hospital i Risskov, er vred. Psykiatrisk Hospital i Risskov flytter i 2019 til nye lokaler på Skejby Universitetshospital, og de gamle bygninger skal bygges om til boliger i den fremtidige Bindesbøll Byen ved den bevarede park.

Et afsnit af hospitalsgrunden er tidligere patientkirkegård. Mens Aarhus Kommune er ved at lægge sidste hånd på en lokalplan for området, hvor der skal bygges oven på kirkegården, foreslår præsten, menighedsrådet og provsten nu lokalplanen genåbnet, så kirkegården kan blive bevaret.

Ifølge Anna Bojsen-Møller er der stærke følelser på spil, selv om der ikke har været begravelser på stedet i et halvt århundrede.

»De tidligere patienter er kede af det og vrede. De føler sig i forvejen set ned på og peget fingre ad, og så vil man oven i købet taget den del, som er et vidnesbyrd om deres liv, fra dem. De er sårbare over for at miste et af de synlige mindesmærker om, at der er noget, der hedder psykisk sygdom,« siger hospitalspræsten.

Et led i aftalen

Det er et konsortium af pensionskassen PKA, Lærernes Pension og entreprenørselskabet KPC, som har købt området af Region Midtjylland, som et led i aftalen om at bygge det nye psykiatriske center i Skejby.

Kirkegården ligger på et område, hvor PKA skulle opføre rækkehuse, og pensionsselskabets ejendomschef, Nikolaj Stampe, undrer sig over den megen polemik.

»Kirkegården fremstår uvedligeholdt og uplejet, så det undrer os lidt, hvorfor den lige pludselig er blevet så interessant,« siger han.

I forvejen har PKA skullet afgive et areal til lejeboliger, fordi Aarhus Kommune benyttede sig af en ændring af planloven, og hvis pensionsselskabet nu heller ikke må bygge på kirkegården, er det areal, som PKA kan bygge på, omtrent halveret.

»Det er vi måske en lille smule skuffet over. Det er trods alt en sag, vi har arbejdet med i fire-fem år,« fortæller Nikolaj Stampe.

»Det bliver småt«

»Hvis vi både skal afgive arealer til almennyttige boliger og kirkegården, så bliver det så småt, at vi synes, det er et problem i forhold til det arbejde, vi har med sagen. Derfor spørger vi nu, om det så er en god idé at afgive arealer til det almennyttige,« siger han.

PKA har ifølge ejendomschefen ikke forestillet sig, at der kunne være et problem med kirkegården.

»Vi mente ikke, at der var noget etisk eller historisk forkert i at bygge på det sted. Tanken er at lave et lapidarium neden for bakken,« siger Nikolaj Stampe.

Hospitalspræst Anna Bojsen-Møller mener imidlertid ikke, at et lapidarium, hvor man samler gravstenene, kan udgøre nogen kompensation for tabet af kirkegården.

»Et lapidarium er hverken fugl eller fisk. Hvis vi sletter fortiden, er vi først rigtig på den. Vi bliver et fattigt land, hvis økonomiske kalkuler skal styre Danmark,« mener hun.

Direktør for entreprenørselskabet KPC, Peter Christophersen, håber, at udfaldet bliver, at der kan bygges på kirkegården.

»Sådan blev det præsenteret inden tilbudsgivningen, og da regionen beskrev det som en mulighed, synes vi, at det var et fint areal at bygge rækkehuse på. Derfor blev vores projekt udformet på den måde, som det gjorde,« siger han.

»Og det er ikke sådan, at man bare bygger oven på. Man flytter stenene og graver knoglerne op.«

Peter Christophersen kan godt forstå, hvis pensionsselskabet PKA føler, at der er sket et stort indhug i deres areal.

8.000 kvm på spil

»Først har PKA accepteret, at der blev almene boliger i ca. 10.000 af deres kvadratmeter, og nu er 8.000 kvm på spil her. Halvdelen af PKA’s byggeret forsvinder, og det er meget, selv om det måske ikke synes af så meget ud af vores lokalplanforslag på 115.000 kvm,« siger han.

Det var tirsdag ikke muligt at få en kommentar fra teknisk rådmand, Kristian Würtz (S).

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.