Ny DSB-køreplan bringer østjyder hurtigere sydpå
Forbindelsen til Flensborg bliver bedre i DSB’s nye køreplan. Teknik- og miljørådmand Kristian Würtz (S) ser stadig plads til forbedringer.
Efter den 13. december, når den nye DSB-køreplan træder i kraft, bliver det lidt nemmere at rejse med tog mellem Aarhus og Sønderjylland samt flere destinationer i Tyskland, lover DSB’s informationschef, Tony Bispeskov.
»Det har været et stort ønske fra borgmestrene i Aarhus og Flensborg at få en direkte togforbindelse. Det har også stor værdi for fritidskunderne, at vi får en direkte forbindelse hver anden time mellem Syd- og Sønderjylland og Nord- og Østjylland. Det har de ikke i dag, da de skal skifte tog i Middelfart, så det bliver en kæmpe rejsetids- og komfortgevinst,« mener informationschefen.
DSB introducerer sammen med den nye køreplan de nye såkaldte PendlerLyn-tog mellem Aarhus H og København H én gang dagligt i hver retning. De nye tog kommer til at køre fra Aarhus kl. 5.27 og fra København kl. 15.25.
»Netop det rejsemønster er der en efterspørgsel efter, og det forsøger vi at efterkomme i den nye køreplan,« siger Tony Bispeskov, som samtidig erkender, at trods flere forbedringer set med Aarhus-øjne indeholder køreplanen ikke flere eller bedre forbindelser til hovedstaden.
Mest forskel i Jylland
»Der er ikke den store forskel på Aarhus-København. Det er mere på langs i Jylland. Fokus har i høj grad været at bevare en god forbindelse mellem Danmarks to største byer,« siger han.
PendlerLyn-togene erstatter LynX-togene, der lidt endnu kører mellem Aarhus og København nogle få gange dagligt, og supplerer interCity- og interCityLyn-togene mellem landsdelene samt regionaltogene mellem Aarhus H og Fredericia. Det giver tilsammen østjyderne kvartersdrift i myldretiden morgen og eftermiddag.
Helt ny plan
Baggrunden for de store omlægninger, som ikke mindst er kommet østjyder og aarhusianere til gode, er en ny fireårig trafikaftale mellem Transport- og Bygningsministeriet og DSB.
»Den her køreplan indeholder den største ændring siden åbningen af Storebæltsbroen i 1997. Hidtil har vi hvert år justeret den eksisterende køreplan med nogle enkelte forbedringer rundt omkring. Nu lægger vi puslespillet helt fra bunden,« fortæller Tony Bispeskov og opremser en række forbedringer.
»Vi har bl.a. i højere grad kunnet imødekomme kundernes ønske om faste minuttal. Vi har også tilstræbt bedre skiftemuligheder mellem togene og bedre forbindelse mellem tog og bus. Desuden er det lykkedes os at skabe kortere rejsetid rigtig mange steder – og nye forbindelser. Området Børkop/Brejning bliver f.eks. knyttet bedre sammen med Horsens, Skanderborg og Aarhus med bedre forbindelser,« fortæller han.
Teknik- og miljørådmand Kristian Würtz (S), Aarhus Kommune, mener, der stadig er plads til forbedringer.
»Vi har stadig et presserende behov for at få givet den regionale og nationale togdrift de forbedringer, der skal komme med timeplanen. Og ved at droppe nogle stationer kunne der skæres endnu mere af rejsetiden til Hamborg,« siger han.