Hver femte reservelæge er indvandrer

Hver femte reservelæge i Region Midtjylland er indvandrer eller efterkommer af indvandrere.

Artiklens øverste billede
»Vi har haft lægemangel i mange år, men det er lykkedes os at tiltrække og fastholde nogle læger fra bl.a. Indien og Østeuropa. Vi har mange udenlandske læger, som efterhånden er blevet overlæger,« siger Anders K. Kristensen, mangfoldighedskonsulent, koncern HR, Region Midtjylland.

Næsten hver femte reservelæge i Region Midtjylland har et andet modersmål end dansk.

Blandt de yngre læger er 519 af i alt 2.849 reservelæger indvandrere eller efterkommere af indvandrere. Det svarer til godt 18 pct., eller næsten hver femte yngre hospitalslæge i regionen.

Flere læger ansat

»Vi har haft lægemangel i mange år, men det er lykkedes os at tiltrække og fastholde nogle læger fra bl.a. Indien og Østeuropa. Vi har mange udenlandske læger, som efterhånden er blevet overlæger,« siger Anders K. Kristensen, mangfoldighedskonsulent, koncern HR, Region Midtjylland.

Ifølge den seneste Personaleredegørelse fra Region Midtjylland er 13 pct. af regionens overlæger indvandrere eller efterkommere.

Antallet af udenlandske læger på de midtjyske hospitaler har målt i procent været nogenlunde stabilt igennem de senere år, men der er generelt flere læger ansat nu. Og i forhold dertil er der sket en udvikling.

I 2010 var der i alt 586 reservelæger og overlæger med indvandrerbaggrund. I 2014 var tallet 739, viser opgørelsen.

Region Midtjylland har dog brug for flere læger, og i forsommeren har regionen kørt en rekrutteringskampagne i Tyskland og Holland i håb om at kunne få flere speciallæger til området. Men det er ikke lykkedes.

»Det er ikke så let at finde lægerne i dag. Nu mangler disse lande selv læger, og kampen skærpes af, at der også er lægemangel i Norge. Derfor har nogle af vores hospitaler entreret med rekrutteringsvirksomheder, som nu søger efter læger i bl.a. Ungarn, Spanien og Grækenland. Vi har søgt radiologer, neurologer og kardiologer. Der er også mangel på læger i psykiatrien, men her sætter vi kravene til dansk endnu højere,« siger Anders K. Kristensen, som påpeger, at bl.a. radiologer ikke skal have samme direkte kontakt til patienterne som psykiatrilæger.

Stor udskiftning

Ifølge Anders Kühnau (S), formand for hospitalsudvalget i Region Midtjylland, er det en udfordring at få uddannede læger på udvalgte specialer.

»Derfor skal vi være bedre til at sikre, at vi har det rigtige antal speciallæger på uddannelserne. Generelt er der dog er en stor udskiftning blandt lægerne på vores hospitalerne. Vi sender også mange læger ud af landet, og som udgangspunkt er det en god ting, fordi man lærer af hinanden,« siger Anders Kühnau.

Region Midtjylland har ikke tal på, hvor mange af lægerne, der er indvandrere eller af anden etnisk oprindelse end dansk.

Men fordelt på regionens samlede antal medarbejdere, ca. 36.000, er 2.107 ansatte indvandrere, og 197 er efterkommere af indvandrere.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.