Flere partier vil se på cheflønnen

Mens LA og EL vil se på løngabet mellem kommunens ansatte, så mener V og S, at politikerne skal blande sig uden om.

Artiklens øverste billede
Lønniveauet blandt cheferne i Aarhus Kommune er for højt, mener bl.a. Liberal Alliance, og partiets byrådsmedlem, Lars Boje Mathiesen, har bedt forvaltningen om at redegøre for lønudviklingen blandt kommunens ledere i forhold til de menigt ansatte.

Lønniveauet blandt cheferne i Aarhus Kommune er for højt, mener bl.a. Liberal Alliance, og partiets byrådsmedlem, Lars Boje Mathiesen, har bedt forvaltningen om at redegøre for lønudviklingen blandt kommunens ledere i forhold til de menigt ansatte.

»Vi har tidligere set, at lønniveauet for chefer i procent er steget mere end for andre faggrupper. Det sender et dårligt signal, hvis vi giver lederne højere lønstigninger end alle andre. Det handler ikke om, at vores ledere ikke gør et godt stykke arbejde. For det gør mange af dem. Men en kommunikations- og HR-medarbejder skal ikke tjene en million kr. om året. Det arbejde er ikke tre gange så meget værd som eksempelvis en sygeplejerskes, en social- og sundhedsassistents eller en skolelærers. Der synes jeg, at vi har en forfejlet tilgang til, hvad der er værdiskabende i arbejdsopgaven for kommunen,« siger Lars Boje Mathiesen, der mener, at man godt kan give kvalificerede ledere en lavere løn.

»Det ville også betyde, at der ville blive råd til at ansætte flere af de medarbejdere, som direkte servicerer borgerne. Hvert år spares der i de udøvende led. Men det skyldes bl.a., at de øverste chefer skal have meget høje lønninger, som også stiger meget,« siger Lars Boje Mathiesen.

En stor del af cheflønningerne fastlægges ved overenskomstforhandlinger mellem KL og fagforeningerne.

Men i mange tilfælde er der mulighed for individuelle lønforhandlinger og bonusordninger, som Aarhus Kommune kan forhandle om. Enhedslisten vil også arbejde for et mindre løngab mellem kommunens medarbejdere.

»Der er nogle lavtlønsgrupper, som i den grad trænger til et løft. Vi ønsker generelt større lighed i lønningerne, og vi er ikke fans af de individuelle lønforhandlinger. Vi betvivler slet ikke, at cheferne i kommunen arbejder hårdt. Men jeg kender også mange social- og serviceassistenter, lærere og pædagoger, som også skal løbe stærkere. De medarbejdergrupper arbejder lige så hårdt på at få kommunen til at hænge sammen, og derfor skal vi se på, hvordan vi får større lighed i aflønningen,« siger Peter Hegner Bonfils, som bl.a. er formand for sundheds- og omsorgsudvalget i Aarhus Kommune.

Udbud og efterspørgsel

KL indleder i disse dage overenskomstforhandlinger om lønniveauet for de kommende år i kommunerne.

I forhold til aflønning af chefer har KL bl.a. fremsat et krav om, at frihedsgraderne i den lokale løndannelse bliver styrket, og at regler om årlige forhandlinger bortfalder.

Venstre i byrådet mener, at aftaler om løn- og ansættelsesvilkår i kommunen altid vil blive afgjort i forhold til udbud og efterspørgsel.

»Det vigtige for mig er, at vi har nogle dygtige ledere. Lønnen skal modsvare deres kvalifikationer. Jeg er helt tryg ved den løn, som vores chefniveau i kommunen har. Jeg har det også sådan, at der ved nyansættelser altid skal vurderes, hvordan markedet for den enkelte stilling er. Hvis der ikke er mange ansøgere til stillingen, så er lønnen måske ikke så væsentligt et parameter, som hvis det var et job med mange ansøgere,« siger Gert Bjerregaard, politisk ordfører for V.

S mener, at lønninger ikke er en sag for politikerne.

»Jeg har fuld tiltro til, at vores ledelse ansætter folk efter rimelige vilkår og til lønninger, som medarbejderne er kvalificerede til ifølge deres uddannelsesniveau og stillingsbetegnelse,« siger Lotte Cederskjold, politisk ordfører for S.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.