Kritik: Kommunens chefer tjener for meget

Direktører og forvaltningschefer i Aarhus Kommune har årslønninger i millionklassen. De lønninger sættes nu til debat.

Artiklens øverste billede
19 af 23 af Aarhus Kommunes direktører og forvaltningschefer tjener i 2014 mere end 1 mio. kr.

19 af 23 af Aarhus Kommunes direktører og forvaltningschefer tjener i 2014 mere end 1 mio. kr.

Flere af dem tjener omtrent det samme som eller mere end landets statsminister, og den gennemsnitlige årsløn for direktører og forvaltningschefer i Aarhus Kommune er på 1,23 mio. kr., lidt over 100.000 kr. mere end tilfældet var i 2010.

Det viser tal, som JP Aarhus har fået aktindsigt i.

Fagforbundet FOA’s formand i Aarhus, Kirsten Normann Andersen, mener, at lønniveauet blandt kommunens topchefer er en konsekvens af, at chefer forhandler løn med chefer.

»De her kommunale cheflønninger er alt for høje, og samtidig bliver der ansat flere og flere akademikere i kommunen, som også er godt betalt. Det er en ubehagelig tendens, når det er svært at sikre gode lønvilkår for de ansatte, der rent faktisk holder hjulene i gang i kommunen,« siger hun.

Siden 2010 er antallet af ansatte i Aarhus Kommune reduceret med omkring 2.000, og samtidig har kommunen skullet spare for mange hundrede millioner kroner de seneste år.

»Derfor er det pjat, at skatteborgernes penge skal gå til at forgylde de kommunale chefer. Deres lønninger har nået nogle eksorbitant høje niveauer, og man prøver at gøre ligesom på det private marked, nemlig at give cheferne høje lønninger. Det er i modstrid med normerne om, at der i det offentlige skal være en nogenlunde ligelig og fornuftig lønstruktur,« siger Henning Jørgensen, professor på Center for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet.

Arbejdsmarkedsforskeren mener, at Aarhus Kommune kan finde lige så egnede chefer som de nuværende, bare til en langt lavere pris, fordi chefstillingerne i en kommune som Aarhus er så prestigefyldte.

De kommunale topchefers løn er dog ikke for høj, hvis man spørger Henning Thiesen, formand for de offentlige chefer i Djøf.

»Hvis man lavede en stor kommune som Aarhus, der har så mange ansatte, om til en privat virksomhed, så ville topcheferne have en væsentligt højere løn. Offentlige chefer har også løn som et parameter, og vil man have de bedste chefer, så må man betale,« siger han.

Den øverste embedsmand i Aarhus Kommune, stadsdirektør Niels Højberg, er lønførende med en årsløn på knap 2,2 mio. kr., mens seks andre direktører eller forvaltningschefer i Aarhus Kommune tjener i omegnen af eller mere end 1,5 mio. kr. om året.

Lønningerne blandt Aarhus Kommunes topchefer er dog normal set i national sammenhæng.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen