»I sparer på fremtiden«

150 studerende demonstrerede ved Aarhus Universitet mod regeringens reformer på uddannelsesområdet.

Artiklens øverste billede
Lad os stå sammen om at få rullet reformerne tilbage, lød det bl.a. fra studerende Søren Mau, da anslået 150 studerende i går demonstrerede på Aarhus Universitet. Fotos: Sebastian Buur Gunvald

»Hvis I sparer på os, så sparer I på fremtiden.«

Sådan lød et af udråbene, da anslået 150 studerende på Aarhus Universitet onsdag demonstrerede mod regeringens reformer på uddannelsesområdet.

Forinden havde de ved 7-tiden etableret en fysisk blokade af indgangen til rektorgangen med deres egen tilstedeværelse og et ”Blokeret”-banner spændt ud over indgangsdøren.

Derinde har rektor, prorektor, direktøren og en række administrative medarbejdere kontor, så de måtte onsdag finde andre kontorer, ligesom de formentlig må gøre det de kommende dage, for de studerende har bebudet, at blokaden fortsætter til kravene er opfyldt.

Utilfredsheden gælder den såkaldte fremdriftsreform og dimensionering af uddannelserne. Den første stiller krav om hurtigere gennemførelse, og den anden beskærer optaget i forhold til beskæftigelsestallene.

Prorektor Berit Eika tog ordet på ledelsens vegne og takkede de studerende for initiativet og bød efterfølgende på kaffe, som dog også kunne købes for en femmer i Studenterhus Aarhus’ café.

Og sidstnævnte er ifølge de studerende et alt for snævert syn på universiteterne.

»Jobtal skal ikke alene være bestemmende for optaget, for en universitetsuddannelse handler om meget mere end blot at få et job. Det handler om forskning, uddannelse og dannelse, og en uddannelse er også nyttig, selv om man ikke får et job,« siger Søren Mau, der læser filosofi og er en af initiativtagerne til blokaden og demonstrationen under navnet ”Et andet universitet.”

Rul reformerne tilbage

Aarhus Universitets ledelse har også kritiseret både fremdriftsreformen og dimensioneringen.

Dimensioneringen forhandles fortsat med deadline 1. december, og senest er det lykkedes universiteterne med blandt andre AU-rektor Brian Bech Nielsen ved bordet at forhandle en mildere aftale om dimensionering, så indkøringen strækkes til 2018.

Men det er ikke godt nok, mener de studerende:

»Vi er grundlæggende imod det kompromis, som universiteterne har lavet med ministeren, for vi mener, at hele dimensioneringen skal rulles tilbage. Og det er formålet med blokaden at holde det fokus på ledelsen,« siger Esben Bøgh Sørensen, studerende og aktiv i blokaden.

Blokaden på Aarhus Universitet er ifølge de studerende ”tidsubestemt”, og en lignende aktion blev i går iværksat på Københavns Universitet, hvor målet også er, som det blev råbt gennem råberen ved Stakladen:

»Lad os stå sammen om at få det lort ryddet af vejen.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.