2017-chef: Færre penge, færre projekter

Rebecca Matthews, direktør for 2017-fonden, kan snart fortælle, hvilke virksomheder der vil være sponsorer for 2017.

Artiklens øverste billede
Rebecca Matthews vil ikke lukke store finansielle aftaler, før finansloven er vedtaget og statens tilskud til kulturhovedstadsåret dermed sikret. Foto: Thomas Emil Sørensen

Hvis det ikke lykkes, må hun skrue ned på ambitionerne til programmet.

»Færre penge, færre projekter,« siger Rebecca Matthews, som endnu ikke kan sige, hvor hun vil skære.

»Det skal vi have tænkt over, men det bliver nok ikke på bestemte områder. Med et mindre budget vil vi ikke kunne udvikle alle de projekter, som jeg har planer om, men vi kan stadig udvikle et ambitiøst og spændende program af høj kvalitet. Det bliver bare mindre.«

Hun har svært ved at skjule sin skuffelse over, at regeringen ikke vil bidrage med de 200 mio. kr., som stod i det budget, som var med i den oprindelige ansøgning om at blive kulturhovedstad, men kun i alt 145 mio. kr.

Derfra skal trækkes 6 mio. kr. til VisitDenmarks internationale markedsføring af fondens aktiviteter, ligesom 10 mio. kr. kommer fra regionale kulturaftaler. Der er reelt tale om 129 mio. kr. – altså 71 mio. kr. mindre end ønsket.

Har ikke givet op

»Jeg har ikke givet op, det gør jeg ikke ret gerne. Vi håber stadig på at rejse så mange midler, at vi kan bygge budgettet op ad andre veje. Så måske behøver vi ikke skære, men vi ved det ikke endnu.«

Hun henviser til fondens mål om at skaffe 100 mio. kr. gennem andre kanaler. EU ventes at bidrage med godt 20 mio. kr., de øvrige 80 mio. kr. skal komme fra bl.a. fonde og private sponsorer.

Faktisk går det godt med at finde sponsorer og partnere, der både kontant og med arbejdskraft giver fonden en hånd i ryggen, fortæller 2017-chefen, der regner med at kunne offentliggøre nogle betragtelige sponsorer inden for kort tid. Men stadig er der udfordringer, siger hun.

»Så længe finansloven ikke er blevet vedtaget, så vi ved, at vi får 20 mio. kr. næste år, 33 i 2016 og 76 i 2017, kan vi sætte en masse scenarier op, men ikke være sikre på, at de holder. Vi kan heller ikke afslutte store finansielle aftaler med firmaer, hverken nationalt eller internationalt, når vi er usikre på det økonomiske grundlag, så vi venter med tilbageholdt åndedræt.«

Claus Hommelhoff, grundlægger af og seniorrådgiver i Formuepleje, er en af de lokale erhvervsfolk, der ser frem til kulturhovedstadsåret, og som ofte donerer penge til kulturelle projekter.

»80 mio. er ambitiøst«

»Det er meget ambitiøst at ville skaffe 80 mio. kr. Jeg vil selv gerne se mere af programmet, før jeg fortæller, hvad jeg vil støtte. Når vi støtter Sculpture by the Sea, er det, fordi vi ved, hvad det er,« siger han.

Der skal ske noget i årene op mod 2017, mener han, som derfor allerede nu har givet penge til kunstneren Christian Dietrichsens Aarhus Alternatives Festival, der finder sted den 7.-9. november på Godsbanen og i musikhuset. Festivalen er en del af initiativet Rethink Human Being, som er en slags optakt til kulturhovedstadsåret.

I næste weekend har han og Formuepleje også lagt økonomi til Bakken Bears’ store basketballarrangement i Herning, hvor målet er at samle 10.000 mennesker til to basketballkampe samt en masse underholdning.

Det er blot en forløber for et endnu større arrangement, som Claus Hommelhoff har planlagt til 2017: at få to af de bedste hold fra den amerikanske NBA-liga til Boxen i Herning.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen