Erhvervslivet kræver E45 udvidet

En udvidelse af E45 er essentiel for Østjylland, mener det aarhusianske erhvervsliv.

Artiklens øverste billede
En analyse viser, at der frem mod 2020 vil komme kritisk trængsel på motorvejsstrækningen mellem Aarhus og Skanderborg. Foto: Gregers Tycho

Køen af personer og organisationer, der vil have udvidet den østjyske motorvej, er nærmest lige så lang, som køen til tider er på den østjyske motorvej.

For det er ikke kun de folketingspolitikere, som JP Aarhus har været i kontakt med, der ønsker at udvide E45 fra fire til seks spor. Det er også et ønske, som mange har i det aarhusianske og østjyske erhvervsliv.

»Tilsandingen af den østjyske motorvej er uomtvistelig. Man skal jo bare lytte til radioen hver morgen for at kunne konstatere, at der er problemer på E45. Hvis Aarhus og resten af Østjylland skal fortsætte sin vækst, er det essentielt, at motorvejen bliver udvidet. Infrastrukturen skal fungere, og det gør den ikke nu. Udvidelsen kan kun gå for langsomt,« siger Bente Steffensen, direktør i Erhverv Aarhus, der arbejder for erhvervslivet og byens udvikling.

Hun vil have den østjyske motorvej udvidet helt fra Randers til Vejle, hvilket er den løsning, som flere andre læner sig op ad, heriblandt Jan Beyer Schmidt-Sørensen, erhvervschef i Aarhus Kommune.

»Østjylland og Danmark har brug for en sekssporet E45, fordi trafikintensiteten nu og endnu mere i fremtiden tilsiger det, og fordi det har betydning for erhvervslivets vækstpotentiale. Veluddannet arbejdskraft og veludbygget infrastruktur er de to helt afgørende rammebetingelser for erhvervslivet,« siger han.

Klart ønske afvist

I slutningen af juni blev der indgået en trafikaftale mellem alle partier i Folketinget på nær Enhedslisten. Der blev i trafikaftalen fundet penge til en lang række projekter, dog ikke en udvidelse af den østjyske motorvej, selvom transportminister Magnus Heunicke (S) modtog et fælles brev fra 11 østjyske borgmestre op til trafikaftalens indgåelse. I brevet var der et klart ønske fra borgmestrene om, at E45 skulle udvides, men det fandt transportministeren og forligspartierne altså ikke plads til i trafikaftalen. I stedet blev der afsat penge til beregninger af en mulig Hærvejsmotorvej, en ny motorvej ned gennem Jylland, og netop Hærvejsmotorvejen mener nogle politiske parter er løsningen på de infrastrukturelle problemer i det jyske.

»Hærvejsmotorvejen skal laves, men den kan først være færdig om 15 år, og derfor skal den østjyske motorvej udvides hurtigst muligt. Det løser ikke problemerne på E45, hverken nu eller senere, at man laver en Hærvejsmotorvej,« siger Lars Krabbe, næstformand i DI Østjylland, og foreslår, at nødsporene tages i brug på E45 her og nu, men at man i fremtiden skal lave to spor i den brede midterrabat mellem Aarhus og Skanderborg.

En strategisk analyse, som Vejdirektoratet offentliggjorde i januar, konstaterer da også, at Hærvejsmotorvejen ikke kan aflaste E45 i tilstrækkelig grad, og derfor ikke er løsningen på trængselsproblemerne på den østjyske motorvej.

Samme strategiske analyser viser desuden, at der frem mod 2020 vil komme kritisk trængsel på motorvejsstrækningen mellem Aarhus og Skanderborg, hvilket indebærer, at gennemsnitshastigheden bliver reduceret med op til 30 km i timen med risiko for, at trafikken går i stå.

Derfor forstår Bente Steffensen fra Erhverv Aarhus ikke, at nødsporene ikke bliver taget i brug på E45, fordi noget lignende allerede forsøges på Hillerød-motorvejen i det sjællandske.

”Mange politikere på Christiansborg har svært ved at forstå, at Østjylland meget ligner hovedstadsområdet, og derfor bør prioriteres på nogenlunde samme måde, når det kommer til infrastruktur. Væksten i Østjylland er markant, men den bliver ikke ved, hvis infrastrukturen ikke følger med. Man kan kun undre sig over, at Østjylland bliver forbigået på det område,« siger hun.

Bente Steffensen kalder det ligeledes grotesk, at der ikke sker noget, når det er en fælles dagsorden i Østjylland at få E45 udvidet.

I slutningen af september får hun og erhvervslivet dog muligheden for at påvirke folketingspolitikerne, da der bliver holdt et arrangement, hvor udfordringerne i Østjylland, herunder infrastrukturen, skal diskuteres.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.