Scener fra en smukfest

Glimt: Rapport fra en festival med Springsteen, sushi, Brandt, Bondo, Kvamm, totaldruk, snak, drømme og kram.

Artiklens øverste billede
Unge gi’r den gas i sommernatten. Fotos: Joachim Ladefoged

P4 spiller Springsteens ”Born to run” i bilen på vej til Skanderborg. Yes, gu’ er vi så. Parcelhus og pensionsordning farvel, festival here we come.

»Smid de satans hæmninger væk,« synger en elektrisk Simon Kvamm lidt senere på dagen, og den slags er jo altid svært for ældrefolket. Men nogle kan, viser det sig.

»Sven Gaul på tromme, mine damer og herrer. Og her en chance for at deltage aktivt rytmisk, i det omfang evnerne rækker,« bemærker Steffen Brandt, og man kan stadig høre, at ironi-mesteren er cand.mag. i dansk fra Aarhus Uni. TV2 lyder stadig som TV2, og de der kærester på månen sætter gevaldigt gang i løjerne.

Kærlighed ved badeanstalten.

”Ulrik” og så videre

En måske 17-årig pige står med hovedet nede i en skraldespand og tømmer en hel masse ud. På hovedet har hun en kasket med propel, og veninden, der danser videre, forsøger at holde sammen på hende. Minuttet efter er de to piger klar til at komme videre i teksten – totaldruk for rutinerede begyndere.

En måske 17-årig pige står med hovedet nede i en skraldespand og tømmer en hel masse ud. På hovedet har hun en kasket med propel ...

Mø tripper rastløs rundt i sit bokser-outfit på Rytmescenen, og den samme rastløshed har en stor del af publikum; de tjekker smartphonen og lytter med et kvart øre. Ukendt halvtempo-elektropop rammer ikke bredt i Skanderborg, selv om drengepige-punkeren fra Odense fortsat udvikler sin stemme og indlevelse. Imponerende.

Oversvømmelse. Et kloakrør er sprunget læk backstage, og vandet fosser ud, så den brede udgang mest er til riverrafting. Næste morgen er problemet løst og udbedret, og joken i presseteltet er, at det da godt nok var noget klamt vand, men af den finere slags. For det kom jo fra VIP-toiletterne.

Fælles headbanging

»Rock’n’roll music,« skriger amerikanske Jay Buchanan fra Rival Sons, og mens man tror, at guitaren nu ikke kan blive højere, napper guitarist Scott Holiday en anden af sine spader, der tilsyneladende har dobbelt så kraftigt output. Ældrefolket og ungdommen headbanger i fællesskab til rock-injektionen, der gør godt. Tramps like us, baby, we were born to run.

Madtid. Frikadellesandwich til en 60-kroneseddel, men den har også både brød, frikadelle, agurkesalat, rødkål og remu. Det siges, at man et sted på pladsen kan købe en klapsammen for en 50’er, som består af et stykke rugbrød, et stykke toastbrød og et stykke skinke imellem. Godt gået at sælge til den pris. Et par dage senere får vi et rigtigt måltid – sushi og steak ad. lib. backstage hos Hereford. Fremragende.

Middagssol. Genstart. Solbriller og cola, og Carl Emil fra Ulige Numre fortæller en anekdote om, at bandet sidste år troede, det skulle bo på hotel, men det viste sig at være hotelt. Svært at høre for fire ungersvende til højre er allerede så godt i gang, at de ikke har opdaget, at der faktisk er musikere på scenen. Spil noget højt og hurtigt, som folk kender, kære musikere. Ballader og anekdoter drukner i snak.

»Ham den lækre«

Som altid kommer musikken i anden række, og gæsternes kendskab til dem, der optræder, er ofte uhyre begrænset. Tre solbrune kvinder i meget stramme T-shirts er på vej mod Rytmescenen, hvor Rasmus Walter er i gang med sin koncert.

»Hvem er det, der spiller?«

»Han hedder, hmm, jo, det er jo ham der den lækre … I ved nok.«

»Nå ham, som har været kæreste med Medina?«

»Ja, ham.«

Kendte. Vist ikke det vilde i år, men selve Klaus Rifbjerg får en pris i presseteltet, et par ministre får sig fotograferet et par steder, og så er det vist ellers lærerformand Anders Bondo, der bliver den mest omtalte kendis med et tweet om, »at lærerne ikke kan være på festivalen på grund af de oldnordiske arbejdstidsregler.« Hvorfra han ved, at der ikke er lærere på smukfesten, er ikke oplyst, men meldingen udløser en storm af kommentarer, som dog ikke ryster Bondo, der – i bedste festivalånd – bemærker:

»Hvis man ikke gør noget, sker der ingenting.«

Klasse. Nik & Jay leverer et tight og overtjekket show, der forfører bøgeskoven. Fuldstændig. Helt i hvidt. Frem, tilbage, fra side til side mod solnedgangen. En lille pige sidder på sin fars skuldre og smiler. Lykkelig over at være med til det store og se idolerne, men halvanden time senere har pigen overgivet sig til søvnen, da det sidste omkvæd toner ud: »Bare jeg har drømmen med mig, så er det okay, okay.«

Piger hygger ved indgangen til et dj-telt.

Send videre

En smuk, ung kvinde styrer lige imod mig, giver et stort kram – og putter et lille visitkort i min lomme? – og fortsætter videre ind i menneskevrimlen.

Glad i låget og lidt forvirret hiver man kortet op ved den første lygtepæl, og det indeholder bare teksten: »Giv denne krammer videre.«

Nå, men alting har en ende, og folk søger tilbage til teltet – mange med shuttlebus. En meget færdig kvinde roder bagerst i bussen med en plasticgaffel i en medbragt portion spaghetti og kødsovs, men må give op.

»Hey, er der nogen, som har lyst til lidt natmad,« spørger hun et par gange ud i bussen. Og nej tak, det er der ikke. Glimrende, de der shuttlebusser, og ventetiden er markant lavere i år. Førhen tog vi cyklen op til motellet, og det var ikke altid helt smart sent om natten i mørket på landevejen uden lys på. Desuden slutter ruten med en stigning uden for kategori, som altid tog det sidste batteri. Bus er bedre, og vi kører forbi KærligHeden-skiltet med budskabet:

»Husk at kysse og kramme, og ikke kun de samme.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.