Travlhed på felthospitalet

Forbrændinger og en blodprop er nogle af de alvorlige opgaver i skovskadestuen på Danmarks Smukkeste Festival, som også klarer afrusninger og noget i øjet.

Artiklens øverste billede
Søren Peter Jensen, 23, fra Tilst oplevede, at kombintionen af håndsprit og en tændt lighter er en dum idé. Foto: Casper Dalhoff

»Nu er såret renset, og så binder jeg det ind, så du kan komme videre i festen. Måske skulle du lade være at stå for meget op,« siger sygeplejersken til den 19-årige Anna Ingunn Salling Arnadottir fra Aalborg.

En natlig rutsjetur på en bakke har givet hende en slem hudafskrabning og en hævet fod, men der er heldigvis ikke brækket noget.

»Min ven tog fat i mig og trak mig med, men jeg faldt. Jeg husker det faktisk ikke så præcist, men i dag har det været ømt og hævet, så jeg måtte hellere få det tjekket,« fortæller hun.

Anna Ingunn Salling Arnadottir er et godt eksempel på en patient på Smukfests skovskadestue bag Bøgescenerne, fortæller den stedfortrædende sygeplejerske Lene Mogensen, som er ansvarlig for at samle felthospitalets udstyr og stab af sygeplejersker.

»Det er typisk noget i øjet og andre mindre skader, som kun kræver et plaster eller en forbinding. Vi har også en del patienter til afrusning og folk, som kortvarigt har mistet bevidstheden og skal ligge til observation i nogle timer,« fortæller hun.

Typiske festivalskader er ifølge hende forstuvninger, vabler og mindre forbrændinger. Et højt alkoholforbrug over flere dage kan også give mavesmerter. Desuden har skadestuen behandlet mange hvepsestik – nogle med markante hævelser i ansigtet og i halsen til følge.

»Folk har måske været uopmærksomme, hvis de har spist eller drukket noget med en hveps i, og så kommer de herned, fordi de er bekymrede,« fortæller hun.

Skovskadestuen har været bemandet 24 timer i døgnet siden sidste søndag. Det kræver et team af 36 sygeplejersker, 15 læger, syv sekretærer, fire tandlæger og en psykolog, som skiftevis er på vagt. Fra onsdag til lørdag har der været seks sygeplejersker og to læger på skadestuen frem til kl. 02.

»Spidsbelastningen er om eftermiddagen og om aftenen, så da er der selvfølgelig flest på arbejde,« fortæller Lene Mogensen.

Den 19-årige Oliver Juhl-Boysen fra Beder er blevet stukket af en hveps i armen, men valgte at gå på skadestuen, da han efterfølgende fik hjertebanken.

»Sådan plejer jeg ikke at reagere på hvepsestik, så jeg er bare kommet for at være på den sikre side,« fortæller han.

Den unge mand har fået en antihistamin-pille, som skal tage hævelsen, og kan forlade skadestuen efter at have siddet lidt og afventet effekten.

Skadestuen har også en intensivafdeling til de mere alvorlige tilfælde. En mand med en blodprop i hjertet blev forleden bragt ind og behandlet, men blev sendt videre til Aarhus Universitetshospitals hjerteafdeling i Skejby med ambulance, fortæller læge Lene Skovmose, som til daglig er praktiserende læge i Solbjerg.

»Fire unge piger kom ind torsdag, efter de havde spist hashkager. De var vist blevet forskrækkede over effekten,« fortæller hun.

Brændt af

Søren Peter Jensen, 23, fra Tilst kommer ud fra behandling med en forbundet hånd. Han er beruset og vred.

Fire unge piger kom ind torsdag, efter de havde spist hashkager. De var vist blevet forskrækkede over effekten.

Lene Skovmose, læge på skovskadestuen

»En fyr sprøjtede håndsprit på mine hænder. Jeg rensede hænderne, og så tændte han en lighter, så der gik ild i spritten. Hvor dumt er det lige? Jeg har forbrændt hænderne og mistet noget hud, men måske også brækket en knogle, fordi jeg blev hidsig og bankede hånden ind i en væg bagefter,« fortæller han.

Ifølge læge Lene Skovmose får skovskadestuen også mange patienter ind med problemer, som de normalt ville gå til deres egen praktiserende læge med.

» Vi er her også for at aflaste områdets skadestuer, når der pludselig kommer 50.000 gæster til byen med de problemer, detgiver, når man holder festival i en hel uge,« siger hun.

Trods den medfølgende øgede seksuelle aktivitet har skovskadestuen dog ikke fået mange besøg angående kønssygdomme osv.

»Vi har udleveret en enkelt fortrydelsespille, men de kan også købes på apoteket, så det har vi ikke noget overblik over. Men jeg ved af erfaring, at pigerne i næste uge går til deres praktiserende læge og beder om en klamydiatest. Og vi spørger ikke så meget, vi ved godt, hvad det drejer sig om,« betror hun.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.