Madkunst på toppen

Restaurant: Art Restaurant er i anledning af sommeren flyttet helt op på taget af Aros. Udsigten over det halve Aarhus og de mange små kunstværker på tallerkenen gør besøget til en oplevelse, der stærkt kan anbefales.

Artiklens øverste billede
Køkkenchef Bjørn Madsen og tjenerne på Art Restaurant sørger for at sprede en meget behagelig og afslappet atmosfære i restauranten, der i sommermånederne holder til i Sunset Lounge. Her har Olafur Eliassons værk ”Your condensation” ellers stået, men det er nu flyttet til nabolokalet Sky Lounge. Fotos: Thomas Emil Sørensen

Restaurant

Art Restaurant

Aros Allé 2

Aarhus

Tlf. 87 30 66 50

www.aros.dk/besoeg-aros/art-restaurant

Åbent onsdag fra kl. 10-22.

De øvrige dage fra kl. 10-17. Mandag lukket.

Frem til den 17. august er Art Restaurant flyttet ind i Sunset Lounge på niveau 9.

Betjening

Meget opmærksom og vidende om både mad og vin.

Sorte, tunge regnskyer hang hele aftenen tungt over Aros, men det lykkedes dem aldrig at få bugt med vores udsigt fra museets øverste etage over både bugt og by.

Art Restaurant er i sommermånederne flyttet fra lokalerne på 8. sal op i Sunset Lounge på museets tag, og på sådan en sommeraften med lunt vejr og førnævnte udsigt forstår man hvorfor.

Velkomsten fra de to tjenere var lige så imødekommende og venlig som lokalerne, og man føler sig i det hele taget godt til mode i restauranten. Vi takkede ja til forslaget om at indlede måltidet med et køligt glas cava (65 kr.), der var frisk og sprudlende og tydeligvis kom fra en nyåbnet flaske. Menukortet er enkelt med syv retter – tre forretter, to hovedretter og to desserter

– der kan kombineres, så man kan vælge fra to retter til 265 kr. og op til fem retter til 445 kr.

Mens vi skiftevis kiggede på udsigten og menukortet, fik vi serveret en lille appetizer med jomfruhummer, grøn tomat og noget så specielt som dunhammer, som mange nok mest kender fra sumpede områder eller fra 1970’ernes pynt i gulvvaser. Her var dunhammeren skrællet, så man kun fik kernen. Smagen var svær at definere, men den mindede nok mest om bambus. Hummeren havde lækre striber fra grillen, men var dog alligevel så nænsomt tilberedt, at den stadig var saftig og frisk. En lovende start, som blev ledsaget af en lige så lovende brødkurv med mørkt maltbrød og lyst brød af ølandshvede.

Røg under glas

Tilbage til menukortet, hvor vi begge valgte tre retter og dertil vinmenu til 205 kr. sammen med de to første retter. Anmelderen valgte til forret rømørejer og brændt laks, mens medanmelderen valgte makrel med ærter, grønne asparges og røg. Til hovedret valgte vi henholdsvis rødspætte og sommerbuk, mens desserten denne sommeraften til os begge bare måtte være jordbær.

Inden forretten kom på bordet, skænkede vores tjener hvidvinene: en muscat fra Trimbach, Alsace 2011, der skulle matche både makrel og asparges, hvilket den viste sig at gøre glimrende, og en tysk riesling til at komplementere den brændte laks og rejerne.

Kort efter kom forretterne på bordet, og det viste sig, at der da virkelig var røg til makrellen: Den blev serveret under en flot, rustik glasskål, som var fyldt med røg. Det så flot ud, da det blev serveret, og der bredte sig en skøn duft at røget makrel, da glaslåget blev taget af. De ledsagende ærter fra Samsø kom i forskellige former bl.a. som ærteskud, bælgede og mos, og det spillede friskt og godt sammen med lidt skrællet asparges.

Makrellen blev serveret under en flot, rustik glasskål, som var fyldt med røg.

Efter en passende pause blev der hældt rødvin i glassene – igen ledsaget af en vidende præsentation fra tjeneren. Den virkede ikke til at være husket udenad – man fornemmede, at hun selv havde smagt kombinationerne, når hun med entusiasme fortalte om, hvorfor 2012-merloten fra The Velvet Devil – »en rigtig Wes Lang-rødvin« med henvisning til den aktuelle udstilling – var så god til sommerbukken, og hvorfor den australske Paringa Estate fra 2007 var det perfekte valg til rødspætten.

Velkomponerede retter

Sommerbukken var perfekt stegt, meget mør og blev serveret med nye, hele gulerødder samt gulerødder i tynde skiver, syltede havtorn, gule beder og en kraftig glace.

Rødspætten bestod af to meget saftige fileter, som var smørstegt, og dertil små samsøkartofler, dild, hvide asparges samt salatblade med syrlig dressing. Og igen en blomst til pynt sammen med lidt strandportulak. Der var kunst og velsmag i hver bid på begge sider af bordet, og med to vine, der på hver måde supplerede de velkomponerede retter.

Køkkenchef Bjørn Madsen serverede vores dessert: en yderst spektakulær anretning med jordbær fra Samsø, jordbærspongekage, 70 pct. chokolade i dekorative stænger, frossen fløde, granité, jordbærsorbet og ikke mindst jordbærmarengs, der blev rørt med nitrogen ved bordet. Det betød, at de dampede iskoldt, og når man spiste dem, stod røgen ud af munden. Ret morsomt – også fordi køkkenchefen med en mundfuld illustrerede virkningen for os. Alle elementer i desserten var friske og fulde af smag. Til at ledsage jordbærrene havde vi bestilt kaffe, som blev serveret i en lille stempelkande, og havtornte fra det pæne teudvalg.

Udsigten fra Art Restaurant ud over hele Aarhus er noget ganske særligt. Her kaster tjener Christina Brøchner et blik ud over byen. Fotos: Thomas Emil Sørensen

1.240 kr. betalte vi for oplevelsen. Og selv om man skal betale 110 kr. i entre til museet for at spise på restauranten, er det bestemt i den meget rimelige ende i forhold til de fornemme smagsoplevelser og den betjening, vi fik denne aften. Der gøres forbilledligt meget ud af anretningerne, smagen er i top, og vi var omgivet af tjenere, der ved, hvad de har med at gøre.

Det resulterer i fem stjerner til Art Restaurant og en varm anbefaling om at nå et besøg, mens den endnu befinder sig der helt oppe på toppen af Aros. Og med opfordringen til efter maden at strække benene på en gåtur ned ad trappen til 5. sal og se, hvad og hvem Wes Lang – der havde inspireret Art Restaurant til valget af en af rødvinene – egentlig er.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.