Da Aarhus blev udnævnt til Fairtrade-by

Bæredygtighed: Det vakte stor jubel, da Aarhus i 2010 blev udnævnt til officiel Fairtrade-by. De borgerlige mener, at jublen bør forstumme efter en ny undersøgelse.

Artiklens øverste billede
I 2010 blev Aarhus med borgmester Nicolai Wammen i spidsen under stor festivitas i musikhuset udnævnt som officiel Fairtrade-by. Nu vil de borgerlige have kommunen ud af ordningen. Arkivfoto: Cathrine Ertmann

Musikhuset dannede den festlige ramme, da Aarhus den 24. november 2010 officielt blev udnævnt til Fairtrade-by.

Der var dans, musik og kagekonkurrencer.

Alle byens borgere var inviteret, den kendte livsstilsekspert Henrik Byager var konferencier, og daværende borgmester Nicolai Wammen (S) fik overrakt et diplom som et synligt bevis på, at nu var Aarhus officiel Fairtrade-by.

»Ved at købe Fairtrade-produkter kan vi alle direkte være med til at støtte nogle af verdens fattigste bønder. Vi vil som byråd og byens største arbejdsplads gå forrest og dermed sende et meget klart signal til resten af bysamfundet om at støtte Fairtrade,« udtalte Nicolai Wammen om det at støtte projektet.

Forskere sår tvivl

I dag ville Nicolai Wammen sandsynligvis ikke være lige så begejstret for at støtte Fairtrade-projektet.

Et engelsk forskerhold fra University of London har nemlig slået fast, at Fairtrade ikke forbedrer levevilkårene for de fattigste bønder, og ifølge undersøgelsen er lønningerne hos flere af arbejderne sågar lavere end hos kollegerne, der arbejder i konventionel kaffe-, te og blomsterproduktion.

Venstre og De Konservative kæmpede en hård kamp for at undgå indførelsen af Fairtrade i kommunen, og de to partier vil nu – sammen med Liberal Alliance – have ordningen stoppet hurtigst muligt.

»Det skal bare væk,« lyder den kontante melding fra De Konservatives Marc Perera Christensen.

I rapporten hedder det bl.a., at »forskningen ikke kunne finde bevis for, at de ansatte i Fairtrade-produktionen har oplevet en positiv forskel på løn- og arbejdsvilkår i de områder, hvor forskningen er blevet gennemført«.

Marc Perera Christensen mener, at rapporten er et bevis på, at den eneste måde, man kan hjælpe en kaffebonde på, er ved at have et så frit marked som muligt.

»Fairtrade er bare et andet ord for reguleringer og for at lægge begrænsninger ned over markedet,« siger han.

V: Falske præmisser

Venstre foreslår netop, at man lader kommunens indkøbspolitik følge almindelige markedsvilkår, så man ikke længere favoriserer projekter ud fra »tilsyneladende falske præmisser«, som partiets ordfører i sagen, Lene Horsbøl, formulerer det.

»De her Fairtrade-produkter er tit 30 pct. dyrere end almindelige produkter, så der er også nogle penge at spare, og det synes vi er helt oplagt, når man jo faktisk tilsyneladende gør det værre i forhold til et projekt, der egentlig går ud på at gøre det bedre for nogle af de mennesker,« siger Lene Horsbøl, der også har sendt byrådet et beslutningsforslag om, at Aarhus Kommune ikke længere bestræber sig på at købe Fairtrade og stopper med at være Fairtrade-by.

»Fairtrade gør en forskel«

Det forslag dumper Socialdemokraternes gruppeformand, Camilla Fabricius, der talte varmt for Fairtradeengagementet, da byrådet skulle vedtage det i 2010. Det gør hun stadig.

»Vi er simpelt hen ikke i tvivl om, at det her gør en positiv forskel, for vi snakker op omkring 1,4 mio. bønder og arbejdere, der er med i Fairtrade-ordningen. Fairtrade ligger i de yderste områder for fattigdom, og jeg synes virkelig, at det er en god ting at støtte det,« siger hun, der ikke ryster på hånden over, at den engelske undersøgelse sår tvivl om ordningens effekt.

»Der er også en række andre undersøgelser, der viser, at det er fornuftigt at understøtte ordentlige landbrug. For Socialdemokraterne er det bare enormt vigtigt, at man prioriterer landbrugsudviklingen,« understreger Camilla Fabricius, der mener, at kommunen via Fairtrade-politikken støtter ordentlige arbejdstagerrettigheder, at børn får en uddannelse, og at arbejdere i markerne ikke oplever, at der bliver sprøjtet hen over hovedet på dem.

Et fortegnet billede

Professor Christopher Cramer, der er en af forfatterne til den nye undersøgelse fra University of London, The School of Oriental and African Studies, mener, at folk har fået et fortegnet billede af Fairtrades værdi.

»Den britiske offentlighed er blevet forledt til at tro, at ved at betale ekstra for Fairtrade-certificeret kaffe, te og blomster, vil den gøre en forskel for fattige afrikaneres levevilkår. Omhyggeligt feltarbejde og analyse i dette firårige projekt fører til den konklusion, at der i vores undersøgte Fairtrade-steder ikke har været en effektiv mekanisme til at forbedre livet for lønarbejdere, de fattigste mennesker i landdistrikterne,« siger Christopher Cramer, professor ved politisk økonomi og udvikling, i en pressemeddelelse.

Fairtrade tager afstand

Den internationale Fairtrade Foundation har taget afstand fra rapporten og udsendt et svar, der går i rette med undersøgelsen.

Den bliver beskyldt for »alvorlige mangler«, bl.a. at flere Fairtrade-farme ikke er med i undersøgelsen.

»Vi ved, at Fairtrade gør en forskel for livet for 1,4 mio. bønder og arbejdere, og mange andre undersøgelser har bakket det op,« lyder det fra adm. direktør Michael Gidney i en erklæring, hvor det betones, at forbrugerne gør en forskel, når de rækker ud efter Fairtrade-produkter.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.