Skibet er ladet med længsel efter 2017

2017: Det første store kunstprojekt til kulturbyåret er nu sat i værk: Tre store både i beton skal ud at sejle i Europa.

Artiklens øverste billede
Kunstneren Marit Benthe Norheim ser frem til 2016, hvor hendes skulpturelle både skal sejle ud i Europa og fungere som flydende kulturhuse, hvor lokale og internationale kunstnere mødes. Foto: Thomas Emil Sørensen

Det begyndte som en drøm. I dag er det virkelighed.

Det var slet ikke 2017, den 53-årige norskfødte billedhugger Marit Benthe Norheim tænkte på, da hun på opfordring af sin mand, billedhuggeren Claus Ørntoft, gik i gang med at udtænke skulpturer, som hun en nat havde set for sig i sine drømme. Han trak et kort frem og sagde, at hun skulle bruge det udbyggede net af vandveje i Europa til sin kunstneriske sejlads på kryds og tværs af grænser af alle slags.

Han kunne se det for sig, og det kunne man også i Aarhus: De sejlende skulpturer, ”Life-Boats”, kunne bruges til at fortælle om kulturhovedstadsprojektet.

»Det er en skulpturel og en kunstnerisk manifestation, der som flagskibe for kulturhovedstadsåret og som katalysator for kulturelle stævnemøder skal sejle ud i Europa i 2016 og vende tilbage til Aarhus i 2017, fyldt med minder,« siger programdirektør i Fonden Aarhus 2017 Gitte Just om de tre skulpturskibe, der er formet efter en kvindekrop, og som i sig selv vejer 8,7 ton, hvortil kommer den ballast af næsten samme vægt, der skal sørge for, at de fladbundede skibe kan holde balancen.

Flydende kulturhuse

»De skal også sejle rundt i Danmark og skal i hvert fald rundt i havnene i Region Midtjylland,« siger hun om skulpturerne, der er skabt til at sejle via kanaler, ikke på det åbne hav.

De tre ”Life-boats” ventes at vække opsigt, når de kommer sejlende til de europæiske havnebyer. Fotomontage: Kulturhovedstad 2017

Komforten om bord er begrænset, derfor skal de sejle i sommerperioden, hvor de skal fungere som flydende kulturhuse med en besætning bestående af kulturpersonligheder, som skal stå for arrangere kulturmøder med lokale kunstnere undervejs. Om vinteren skal de ligge for kaj eller sættes på land, men stadig fungere som kulturhuse.

Skibene er 12 m lange og 3 m høje, fortæller Marit Benthe Norheim, der allerede har støbt det ene på sit værksted i Mygdal ved Hjørring, hvor hun bor og har værksted sammen med Claus Ørntoft. Han står bag de tre løver i granit, som i 2012 blev sat op i Marselisborg Slotspark som en gave fra fra bl.a. Aarhus Kommune og Region Midtjylland til dronningen ved hendes 70-års fødselsdag.

Marit Benthe Norheim har tænkt, at de tre både skal repræsentere tre faser i livet: ”Længsel” om den unge, der er på vej ud i livet, ”Liv” om graviditet og skabelse af nyt liv og ”Minder” om livets sidste kapitler.

Et folkeligt projekt

Den næste båd skal støbes den 27.-29. juni. Det er et meget folkeligt projekt, hvor over 100 frivillige hjælper til for at få alt til at gå op i en helstøbt enhed.

Det er kvindekroppen, der er udgangspunkt for skulpturerne, fortæller kunstneren.

»Det er dels en slags galionsfigurer, der nu har overtaget hele båden, dels et symbol på, at kvindens krop er skabt til at gå ind i og til at skabe liv. Vi har jo alle været derinde,« siger hun, der også synes, at det er »vældig vigtigt, at bådene repræsenterer kvinden i det offentlige rum«.

Det trænger vi til, mener hun og understreger, at hun arbejder med mennesker gennem det at være kvinde.

2017-fonden har efter planen – hvilket betyder: Hvis staten lægger de ønskede 200 mio. kr. i kulturhovedstadskassen – 375 mio. kr. at arbejde med. De 90 pct. er til projekter, som man skal søge om at være med i, og de resterende 10 pct. råder fonden selv over til projekter, som den efter eget valg kan udvikle.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.