»Uden frivillige vil ældre ikke komme ud«

Ekstra hænder: Ældreplejen i Aarhus har fået flere frivillige. Det gør bl.a., at lokalcentrenes busser kan rulle oftere ud på tur. Kommunen har gjort en aktiv indsats for at sikre frivillige.

Artiklens øverste billede
Hver tirsdag og onsdag henter Jens Hviid ældre i området omkring Lokalcenter Frederiksbjerg, som ønsker at spise sammen. Konceptet hedder ”Spisevenner”. Foto: Joachim Ladefoged

»Hvor mange skal du have med i dag, bedstefar?« spørger den 75-årige Ole Rasmussen chaufføren.

Modsvaret falder hurtigt. Knap har den 66-årige chauffør, Jens Hviid, hentet sine første to passagerer, før røverhistorierne går i bussen.

Det er onsdag. Derfor kører han rundt for Lokalcenter Frederiksbjerg for at hente og bringe syv pensionister til middag. Onsdag er nemlig dagen for det ugentlige arrangement ”Spisevenner” på lokalcentret.

For fire år siden blev Jens Hviid kontaktet af en frivilligkoordinator, der ville høre, om han var interesseret i frivilligt arbejde.

»Jeg skal sgu ikke ud at være frivillig, for så tager jeg folks arbejde,« var hans første kommentar.

Da han blev forsikret om, at der aldrig før havde været en chauffør, sagde han ja.

»Jeg vil gerne være med til, at de ældre har en tålelig hverdag. Dagene skal ikke bare være en kedelig trummerum, de ældre skal også opleve noget,« siger han.

Stigning i frivillige

Jens Hviid er en del af en positiv statistik.

Fra 2010 til 2013 har Aarhus Kommunes afdeling for sundhed og omsorg oplevet en stigning på 48 pct. i antallet af frivillige. I øjeblikket er der 2.595 frivillige i ældreplejen.

»Nu kan vi få lavet nogle anderledes tilbud og give ældre mere livskvalitet, ligesom det bliver sjovere for de ansatte at gå på arbejde,« konstaterer Annemarie Zacho-Broe, kontorchef med ansvar for frivilligområdet i Sundhed og Omsorg.

Ældrerådmand Jette Skive (DF) tvivler ikke på betydningen af de flere frivillige:

»Hjemmeplejen er jo ikke som før i tiden, da man kunne gå en tur med folk og sætte sig ned at læse med dem. De frivillige løfter standarden mere, end vi selv har kunnet gøre.«

Det nationale forskningscenter for velfærd (SFI) har næsten færdiggjort en ny befolkningsundersøgelse, hvori frivillighed indgår. Ifølge Torben Fridberg, seniorforsker på SFI, viser undersøgelsen et meget stabilt niveau i den samlede frivillighed:

»Når Aarhus Kommune oplever en fremgang, er det simpelthen, fordi den har gjort noget aktivt for det.«

Det nikker Annemarie Zacho-Broe genkendende til. Hun fortæller, at afdelingen har prioriteret indsatsen ved at ansætte frivilligkoordinatorer, der både har taget sig af de frivillige og klædt ledere og medarbejdere på til arbejdet med de mange frivillige.

Der bliver bl. a. brugt kræfter på at gennemgå introduktionsmateriale for alle de frivillige for at undgå, at de overskrider egne eller andres grænser f.eks. i forhold til tavshedspligt og gaver fra de ældre. Desuden er der kurser i hygiejne for folk med funktioner i caféerne på lokalcentrene, hvordan de frivillige kan bidrage omkring de ældres måltider, og førstehjælpsforløb med et særligt fokus på trafiksikkerhed for chaufførerne.

Frivillige giver ressourcer

Tilbage i lokalcentrets bus har de ældre sat sig til rette efter middagen. De er ikke i tvivl om konsekvensen, hvis ikke de havde en chauffør til at hente og bringe dem:

»Jamen så kom der da ikke nær så mange til disse sociale arrangementer,« siger de i munden på hinanden.

Ifølge Jens Hviid ville der faktisk ikke være en chauffører på lokalcentret, hvis ikke det var for de frivillige.

»Uden de frivillige måtte de ældre bare sidde i deres lejligheder. De ville stadig få støvsuget. De ville stadig komme op om morgenen. De ville også få noget at spise, men alt andet ville der ikke være penge til,« siger han.

Den tilbagevendende diskussion om, hvorvidt frivillige overtager professionelles arbejde, er vigtig ifølge seniorforsker Torben Fridberg, men flere frivillige er langtfra bekymrende.

»De kommunale institutioner skal helt sikkert finde ud af den rigtige arbejdsdeling. Men jeg tror ikke på, at de frivillige kan overtage egentlige arbejdsopgaver, som kommunerne er forpligtede til at levere. De frivillige kan jo bare gå deres vej, når de ikke gider mere,« siger Torben Fridberg.

Annemarie Zacho-Broe understreger, at frivillige ikke bliver brugt som erstatning for personalet, men derimod giver ekstra muligheder.

»Det har tidligere ikke været en opgave for vores ansatte at køre rundt med folk i eget hjem. Nu bliver vores busser brugt mere end før i tiden,« siger hun.

Jens Hviid begyndte at køre én gang om måneden for lokalcentret. Nu er det hver uge, hvor han bl.a. fast tirsdag og onsdag kører med banden – som han kalder dem – fra ”Spisevenner”.

En efter en bliver de syv pensionister kørt hjem. Helt til døren.

»Vi ses,« råber Jens Hviid.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen