Verdens bedste amatører bliver prof

EM: Tania Kehlet og Emanuel Valerie lever og ånder for dans. Lørdag aften danser de deres sidste amatørdans.

Artiklens øverste billede
Tania Kehlet og Emanuel Valerie brugte fredagen på at undervise par, der skal deltage i EM i latinamerikanske danse og International Open i standarddanse i Aarhus. Foto: Casper Dalhoff

Forestil dig, at du er i hallen. Tøm dit sind. Fokuser på din krop. Se op. Nu er du i semifinalen,« siger Peter Stokkebro, der styrer aftenen.

I løbet af et kort øjeblik er der finalestemning i træningssalen.

Intensiteten er helt i top. De 10-15 par, som er på dansegulvet, giver den fuld skrald i to minutter, mens musikken brager ud af højttaleren.

De resterende ca. 20 par står rundt langs væggen i salen og lever med i dansen. De klapper og råber, mens parrene på gulvet smiler, sveder og stråler.

Torsdag aften er der performancetræning i DanceSport Aarhus i Risskov.

Det vil sige, at man ud over selve dansen fokuserer på indgang, udgang og ikke mindst udstråling.

Træningssalen er fyldt med dansere, der skal pudse de sidste detaljer af inden lørdagens EM i latinamerikanske danse og International Open i standarddanse i NRGi Arena i Aarhus.

Midt i det hele står Tania Kehlet og Emanuel Valerie. Tania er fra Aarhus, og Emanuel er fra Italien.

Sammen er de et af de mest succesfulde amatør dansepar i verden.

Tania Kehlet og Emanuel Valerie har vundet EM og VM to gange og har i 2013 vundet stort set alt, hvad der kan vindes.

Kun én gang i 17 konkurrencer er de ikke blevet nummer et. Der blev de nummer to.

»Det er selvfølgelig fedt at vinde, men det er også hårdt at ligge på toppen. Det kan kun gå én vej – ned. Det er et kæmpe pres,« siger Tania Kehlet.

Tania Kehlet og Emanuel Valerie deltager lørdag aften i deres sidste standardkonkurrence som amatører.

»Det er altid specielt at danse i Aarhus. Vi har danset, jeg ved ikke hvor mange mesterskaber i Aarhus, og har altid fået en fantastisk støtte. Lørdag bliver ekstra speciel, fordi ringen på en måde bliver sluttet. Men også bare fordi det er hjemme,« siger Tania Kehlet.

Danse dagen lang

Tania Kehlet og Emanuel Valeries liv består af dans.

De træner to-tre timer om dagen. Op til konkurrencer træner de tre gange om dagen et par timer ad gangen, og deres arbejde er at undervise i dans.

Privat danner de par.

Så mængden af dans kommer ikke til at ændre sig så meget, når Tania og Emanuel om kort tid bliver professionelle.

Men indholdet i dansen bliver væsentligt anderledes, og det ser de frem til.

»Det hårde ved at være amatør er, at der er så mange turneringer hele tiden, så du har rigtig travlt. Og når man har succes og vinder, er det svært at argumentere for at ændre noget,« siger Tania Kehlet, der derfor glæder sig over, at der er færre konkurrencer som professionel.

»Vi glæder os til at have tid til at ændre i koreografien og komme ind til kernen igen,« siger Tania Kehlet, der desuden ser frem til ikke at være favorit hver gang.

Når de mange dansere, der deltager i træningen torsdag aften, løber, hopper og svinger rundt mellem hinanden, kan det som udenforstående undre, at de ikke hellere vil træne et sted med ordentlig plads.

Men den trange plads er en del af træningen.

»Det svære er, når der ikke er plads, og man bliver nødt til at ændre sit program. Det er noget af det, man bliver bedømt på til konkurrencerne. På højt niveau kan det være det, der gør forskellen på nr. et og to,« forklarer Tania Kehlet.

Udover Tania Kehlet og Emanuel Valerie deltager de firedobbelte verdensmestre i 10-danse Bjørn Bitsch og Ashli Williamson også i standarddans.

Til EM i latinamerikanske danse er Louise Heise og Umberto Gaudino Danmarks største håb for medalje.

Underholdning

Peter Stokkebro slutter aftenen af, som han startede den.

»Dine tanker, er din værste fjende. Tænk ikke på resultatet. Folk er ikke kommet for at se den perfekte dans, men for at blive underholdt. Hav det godt med din krop. Hav det sjovt. Nyd det,« lyder den mentale takeaway.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen