Politiet finder et værtshus

Fodboldvold: Antallet af anholdelser ved superligakampe daler på landsplan. Det er også meget roligt at gå til fodbold i Aarhus i øjeblikket.

Artiklens øverste billede
Tendensen i Aarhus er, at der bliver mindre og mindre optøjer og vold i forbindelse med AGF’s hjemmekampe. Politiet tilskriver det en ændret strategi. Arkivfoto

Slagsmål på Stadion Allé. Blå blink og hunde, der glammer. Flasker, der flyver gennem luften.

Det er længe siden, at sådanne scener har udspillet sig i forbindelse med AGF’s hjemmekampe i Aarhus.

Imens fodboldvolden er eksploderet i Sverige, er antallet af anholdelser ved superligakampe i Danmark dalet markant. I sæsonen 2008/09 var der 714 anholdte/frihedsberøvede. I sidste sæson var det tal faldet til 159 personer. Samme tendens ser man i Aarhus.

»Det går godt. Vi har fået mindre og mindre ballade omkring AGF’s kampe i de senere år,« siger Kristian Harlev, der er politikommissær og leder af specialpatruljen ved Østjyllands Politi.

Han tilskriver den faldende ballade en ændret politiindsats ved fodboldkampene. Politiet er stadig til stede, men kampuniformen er byttet ud med gule veste, og hundene er byttet ud med et smil.

Dialogbetjente i gule veste tager imod, når store grupperinger af fans fra Randers FC, Brøndby eller andre klubber ankommer til Aarhus for at se fodbold.

»Igennem de senere år har vi arbejdet med at tage imod udeholdets fans på en bedre måde. Det har båret frugt. Vi byder dem velkommen til Aarhus, og vi spørger, hvor de skal hen. Vi kan også hjælpe dem med at finde et værtshus, hvor de kan opholde sig inden kampen,« siger Kristian Harlev.

Østjyllands Politi har aftaler med flere værtshuse i byen, der gerne vil have besøg af en flok tørstige fodboldfans.

De gule veste viser vej, og senere følger de hele gruppen hen til stadion. Det handler om at undgå konfrontationer, men der er ikke fri leg.

Kanonslag og nødblus

»Vi søger dialogen, men vi har også helt klart formuleret, hvad vi ikke tolererer. Vi accepterer for eksempel ikke kanonslag og nødblus. Dialogbetjentene skriver bøder ud med det samme for den slags overtrædelser. Vi har også anholdelser en gang imellem, men det er ikke så mange,« siger Kristian Harlev.

Inde på selve NRGi Park foregår det også rimeligt roligt i øjeblikket, når AGF spiller kampe. Også her har man arbejdet med at erstatte konfrontationer med dialog.

AGF har fra årsskiftet skiftet vagtkorps og er lige nu i gang med at uddanne sine egne folk, som skal overtage en del af funktionerne.

»En gang imellem uddeler vi karantæner til folk, men det er ikke så mange mere. Vi forsøger så meget som overhovedet muligt at gå i dialog med fansene, også dem, der laver ballade. Så vidt muligt sætter vi de samme vagter på, så der skabes relationer mellem fans og vagter. Det skal ikke bare være en tilfældig vagt, som folk tror, de kan behandle, som de vil,« siger Johnny Christensen, der er sikkerhedsansvarlig på NRGi Park.

Der er ikke længere problemer med den gruppe, der tidligere gik under navnet White Pride. De laver ikke ballade ved AGF’s kampe, oplyser den sikkerhedsansvarlige.

»Der kommer stadig en gang imellem folk fra den oprindelige gruppering omkring White Pride, men de er blevet ældre, og vi oplever ikke problemer med dem. Vi har en yngre flok, som vi holder mere øje med. Det er unge, som er mere rodløse og flirter med uheldige bandegrupperinger i byen. Her forsøger vi at gå ind og tage et socialt ansvar ved at samarbejder med opsøgende folk fra kommunen, der kommer ud til kampene,« siger Johnny Christensen.

Helt fredeligt er det dog ikke. I februar anholdte Østjyllands Politi 36 personer forud for AGF’s kamp imod FCK. Der var tale om et arrangeret slagsmål mellem hooligans fra AGF og FCK, der havde sat hinanden stævne i Lystrup.

»Det slagsmål falder lidt udenfor den almindelige fodboldkamp, fordi det var en flok, der havde aftalt at mødes langt væk fra stadion. Men det accepterer vi heller ikke, selv om de bare slår på hinanden,« siger Kristian Harlev.

Flere af de 36, der blev anholdt i Lystrup, ender i det nationale hooliganregister.

»Det vil ske, men vi er endnu ikke færdige med at opgøre, hvem der skal oprettes i registret,« siger Kristian Harlev.

For AGF-tilhængerne betyder det, at de i en periode ikke må bevæge sig nærmere end 3.000 m fra et stadion, hvor AGF spiller på udebane, og de må ikke komme nærmere end 500 m fra NRGi Park ved hjemmekampene. Samme regler gælder for FCK-supporterne.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.