Nye succeser er vitale for væksten

Fremgang: Aarhusianske erhvervsaktører jubler over iværksætternes evne til igen at skabe job. Men det overrasker, at jobskabelsen sker langsommere her end i resten af landet.

Artiklens øverste billede
Henrik Ernst og Døgndata vandt Iværksætterprisen 2012. Præmien var et mentorforløb med to mentorer, hvoraf den ene var Mona Juhl fra reklamebureauet Envision – et forløb, der har været produktivt for begge parter.

Iværksætternes stigende jobskabelse kan sætte skub i væksten i Aarhus og er endnu et tegn på, at vi bevæger os væk fra den økonomiske krise, mener flere eksperter.

Derfor glæder Aarhus’ erhvervschef, Jan Beyer Schmidt-Sørensen, sig også over, at nye iværksættere pr. 1/1 2013 skabte 28 pct. flere job sammenlignet med to år før.

»Iværksættere er interessante for enhver kommune, for de skaber godt 40 pct. af alle nye job. Derfor er det ekstremt vigtigt for Aarhus’ vækst, at der igen er kommet gang i jobskabelsen,« siger erhvervschefen.

Han fremhæver, at kommunen – næst efter turistområdet – bruger flest penge på iværksætteri og erhvervsservice i bestræbelserne på at skabe flere job i byen. Et faktum, der understreger, at iværksættere prioriteres højt på listen, mener erhvervschefen.

Befordrende kultur

Iværksætteren Henrik Ernst stiftede i 2011 firmaet Døgndata, der leverer it-løsninger til kommunale døgninstitutioner, opholdssteder og plejefamilier.

I dag har virksomheden to fuldtidsansatte og tre freelancere, og Henrik Ernst tilskriver et godt netværk og kommunal opbakning i Aarhus som en af de væsentligste årsager til, at iværksætterne er i stand til at udvikle deres virksomheder.

»Kulturen i Aarhus er befordrende, der er mange små iværksættermiljøer rundt omkring, og vi har også nydt godt af professionel rådgivning, som Væksthus Midtjylland har været med til at finansiere. Men min fornemmelse er også, at det er blevet lidt nemmere end tidligere  at få bankerne til at støtte en god idé,« siger Henrik Ernst, der får opbakning fra Torben Bager, professor på Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse, SDU. Han mener, at bankerne er blevet lidt mere afslappede i forhold til at finansiere iværksættere.

Inden krisen for alvor indtraf, havde virksomheder etableret i 2006 pr. 1/1 2008 skabt mere end 2.735 job i Aarhus. Siden faldt det tal dramatisk til godt 1.200 pr. 1/1 2011 for virksomheder stiftet i 2009. Men pr. 1/1 2013 skabte 2011-årgangenaf aarhusianske iværksættere igen flere arbejdspladser med en stigning på 28 pct. i forhold til det ekstraordinært lave niveau to år tidligere.

Sammenlignet med stigningen på landsplan på 38 pct. halter Aarhus imidlertid efter, og det har Jan Beyer Schmidt-Sørensen ligesom flere eksperter svært ved at komme med en forklaring på.

Kent Nielsen, direktør i eStatistik, forklarer, at man måler iværksætterne to år efter stiftelsen, fordi det typisk er der, de har fået fodfæste og er begyndt at ansatte folk.

Tilfældigheder

Men det kan ikke udelukkes, at den lavere vækst i Aarhus kan skyldes tilfældigheder snarere end dårligere rammebetingelser, som Fonden for Entreprenørskab fremhæver med henvisning til DI’s rapport om erhvervsklima.

»Iværksætterne i Aarhus tegner sig for en større af del af samlede beskæftigelse i kommunen sammenlignet med resten af landet. Så iværksætterne har nogenlunde den samme betydning for jobskabelsen i Aarhus om på landsplan på trods af den lavere vækst,«” siger Kent Nielsen, der har beskæftiget sig med iværksætteri siden midten af 90'erne.

Der kan gøres mere

Erik Krarup, direktør for Væksthus Midtjylland, der er offentligt finansieret og sat i verden for at hjælpe bl.a. nye virksomheder på vej mod vækst, ser også positivt på, at iværksætterne skaber flere job i Aarhus.

Men man kan gøre endnu mere for at forbedre vilkårene for iværksætterne, erkender han.

»Aarhus’ primære styrke er, at man er en stor by med et internationalt miljø og en god infrastruktur for iværksættere. Men vi kan måske godt få helheden af rådgivere, investorer og iværksætterne til at spille endnu mere sammen,« siger Erik Krarup.

Stem på din favorit til JP's Publikumspris her: http://jyllands-posten.org/publikumsprisen

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.