Stemmen kontrollerer hjemmet

Ældre og fysisk handikappede kan få kontrol over deres hjem ved at give kommandoer.

Artiklens øverste billede
Adm. direktør Max Jensen kan trække gardinerne for alene ved stemmens brug. Foto: Joachim Ladefoged

Fra sin seng er det nu muligt ved stemmens hjælp at åbne både vinduer og døre, trække gardiner for og tænde og slukke lys. Dermed får ældre og fysisk handikappede, som har svært ved at bevæge sig, en mulighed for at klare en række ting uden fysisk besvær eller hjælp fra en plejer.

»De behøver ikke vente på, at nogen kommer og hjælper dem. Og de slipper for at føle, at de generer personalet med småting. Mange vil ikke ringe seks gange på en dag for at få åbnet vinduet,« siger Max Jensen, adm. direktør i Human Technologies, der har udviklet løsningen.

Man kan f.eks. også sige: ”Ring til Max”, og så ringer systemet op via Skype, uden man behøver at skulle bevæge sig hen til en computer eller have nogen forstand på, hvordan en computer virker.3

»Der er noget psykisk i at være mere selvhjulpen og føle sig mindre til besvær. Det kan give et bedre liv,« mener Max Jensen og tilføjer, at det giver plejepersonalet mere tid til den personlige hjælp.

Systemet er unikt i øjeblikket. Selvom der findes stemmestyring af f.eks. gps’er og mobiltelefoner, så er der, så vidt vides, ingen i verden, der har lavet stemmestyring af hjemmet.

Intelligente hjem

Max Jensen har boet 28 år i USA, hvor han bl.a. som computeringeniør har arbejdet med stemmestyring hos Compaq Computer og desuden har beskæftiget sig med intelligente hjem og startet ni virksomheder op. De intelligente hjem i USA var mere udviklet af luksushensyn – og kunne f.eks. være at tænde tv’et på den rigtige kanal og dæmpe lyset samtidig til magelige amerikanere. Men da Max Jensen vendte hjem til Danmark, var han opmærksom på, at fædrelandet var kendt for at være førende med teknologiske løsninger til ældre og handikappede. Derfor kontaktede han en række kommuner, og velfærdschefen i Aarhus Kommune bad ham om en stemmestyret løsning. Og det udviklede Max Jensen.

»Det var helt naturligt at anbringe stemmestyring foran intelligente systemer. I Danmark er der helt klart et behov, der kan dækkes på den måde,« siger Max Jensen.

I dag findes installationerne i 11 boliger, hvoraf de fleste er inspirationsboliger. Fire danskere, heraf to spastikere, bruger dog systemet. Men systemet findes allerede på 28 sprog, og hensigten er at udbrede det på verdensplan i de industrialiserede lande. I øjeblikket arbejder Human Technologies med at sænke prisen på systemet fra 150.000-200.000 kr. til 50.000 kr. ved at købe komponenterne i udlandet. Firmaet er desuden ved at udvikle et tankestyret system, så personer uden talens brug også kan styre deres hjem.

Stem på din favorit til JP's Publikumspris her: http://jyllands-posten.org/publikumsprisen

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.