2017 rører på sig i hele regionen

Kulturhovedstad: Ideerne blomstrer i kulturlivet på kryds og tværs af kommunale grænser. Målet er at blive en del af kulturhovedstadsprojektet og få penge, prestige og popularitet.

Artiklens øverste billede
Folkeuniversitet i Aarhus havde som en del af Århundredets Festival tidligere på måneden 800-tallet under lup med hjælp fra bl.a. Den Yugoslaviske Gøglertrup fra Gøglerskolen. Arkivfoto: Sebastian Buur Gunvald

Susanne Bier som ballet, opera og musical. En festival om fremtiden. Internationale kulturtopmøder. Anderledes udstillinger. En arkitekturbiennale. Nye samarbejder på tværs af kommunale skel, men med samme mål: at skabe flere kulturelle oplevelser og dermed få flere turister til Aarhus og Midtjylland.

At iderigdommen er så stor i hele regionen i disse år skyldes, at 2017 venter forude, mener flere kulturaktører, der sporer sig mere og mere ind på at blive en del af det EU-initierede kulturhovedstadsprojekt, der er samlet under temaet ”Rethink” – gentænk.

»Den korte fortælling er, at det gør en forskel for et projekt som Fængslet i Horsens,« siger dets chef, Claus Pettersson, som har indgået et samarbejde med Ny Malt i Ebeltoft og Arsenalet i Viborg.

De er alle gode eksempler på ”Rethink”-idéen, fordi de er kulturinstitutioner, der er etableret i bygninger, som tidligere har været brugt til noget helt andet, mener han.

Det er godt at se, hvordan der er etableret nogle stærke samarbejder. Det er det, der er hele ideen: Hvad kan vi lave sammen, og hvad kan vi give til hinanden?

Gitte Just, programdirektør, Fonden Aarhus 2017

De tre fik i 2013 godt 340.000 kr. til et fælles udviklingsforløb.

»Vi gik sammen om en ansøgning for at sikre, at vi kunne fungere som en samlet enhed, lære af hinanden og styrke de tre institutioner frem til 2017. Konkret har vi bl.a. anvendt pengene til at besøge lignende institutioner i England, Finland og Tyskland, som vi har lært af og knyttet netværk til,« siger Claus Pettersson.

»Det er initiativer, der ikke ville fungere, hvis ikke vi havde gjort det i den forbindelse. Det har været utroligt givtigt, lærerigt og interessant,« siger han.

Ballet, opera og musical

Også Musikhuset Aarhus rækker ud efter 2017.

Det fik sidste år penge til at udvikle et projekt, hvor man vil tage de tre Susanne Bier-film ”Elsker dig for evigt”, ”Brødre” og ”Efter Brylluppet” og omdanne dem til en scenisk version i tre forskellige genrer – ballet, opera og musical.

»Det var vi ikke gået ind i, hvis det ikke havde været for 2017, for vi producerer normalt ikke selv,« siger programchef Mette Kier, Musikhuset Aarhus.

»Det er et meget stort projekt, som er udviklet i forbindelse med ansøgningen om at blive kulturhovedstad – et ønske om at være med i begivenhederne.«

Hos Spot Festival er man i gang med at udvikle et samarbejde mellem Promus, Shareplay og FilmBy Aarhus, fortæller festivalleder Gunnar K. Madsen.

»Vi vil gerne udvikle platforme mellem musik, film og interaktive medier. Spot Festival skal eksponere, hvad musikken kan alene, men også sammen med andre erhverv,« siger han.

Talentudvikling

»Vi har en større ansøgning liggende for 2017-18. De penge, som vi allerede har fået, opfatter jeg som udviklingsstøtte til vores idéer om at styrke talentudviklingen på tværs af medier. Helt konkret skal de anvendes til at skabe internationale topmøder ved dette års festival med fokus på film og interaktive medieoplevelser igennem seminarer og oplæg.«

På musikkens område er der tradition for at føre tingene ud i livet med de forhåndenværende søm, forklarer han.

»Vi var nok gået i gang under alle omstændigheder, men pengene fra 2017 har givet os nogle flere søm.«

Det har også Museum Jorn i Silkeborg fået.

Museum Jorn i Silkeborg har fået ca. 100.000 kr. og har åbnet flere sider og effekter af Jorn op over for publikum. Arkivfoto: Ole Lind

»Derudover har vi brugt støtten til det, vi kalder 100 aktiviteter, der går ud på, at vi i løbet af året laver 100 forskellige aktiviteter om Asger Jorn. Det handler i høj grad om publikumsformidling, hvor vi på nye og eksperimenterende måder viser, hvem han var, og hvordan han arbejdede.«

Det gavner desuden museet, at det kan skrive 2017 på sine projekter, mener Lars Hamann.

»Det er en blåstempling, der kan gøre det lettere at søge støtte andre steder. Vi synes selv, at vi er et af de kulturelle fyrtårne i Midtjylland, men vi vil da få gavn af at komme på det europæiske verdenskort.«

Folkeuniversitetet i Aarhus er gået nye veje med sin Århundredets Festival, som begyndte i 2012 med en festival om 1700-tallet, fortsatte i 2013 med en minifestival om kærlighed og her tidligere på måneden havde 1800-tallet under lup gennem over 300 arrangementer.

Et skub mod forandring

Havde 2017 ikke ventet forude, havde det set anderledes ud, mener rektor Sten Tiedemann.

»Det har skubbet til os. Vi er ikke sat i verden for at lave festivaler, men vi synes, at det er vigtigt at støtte op om kulturåret. Vi tænkte, at vi kunne skabe hele det idéhistoriske grundlag for at gentænke vores fremtid ved at arrangere disse festivaler, hvor vi kobler vidensmiljøet på universitetet sammen med kulturinstitutionerne,« siger han.

»Vi kunne have valgt at sætte prisen på foredrag ned eller servere mere kaffe. Men sådan et kulturhovedstadsår er en kærkommen lejlighed til at rykke sammen og tænke ud af boksen.«

Folkeuniversitetet fik 200.000 kr. fra 2017-fonden til dette års Århundredets Festival og vil også søge om penge til endnu tre store og en lille festival.

»Det er godt at se, hvordan der er etableret nogle stærke samarbejder,« siger programdirektør i Fonden Aarhus 2017, Gitte Just.

»Det er det, der er hele ideen: Hvad kan vi lave sammen, og hvad kan vi give til hinanden?«

Hun bemærker endnu en gang, at staten ikke har sat et beløb på sin støtte til fonden endnu, og at man derfor må bevæge sig forsigtigt økonomisk.

»Sidste år smurte vi tyndt ud for at nå bredt omkring. Det bliver knap så tyndt i år, og næste år skal der sættes et langt større beløb i drift, for det er vigtigt, at vi får nogle flagskibe, der får folk til at stoppe op og tænke, at det er fantastisk.«

Europæisk samarbejde

Den 23. april skal fondens programråd gennemgå de 146 ansøgninger, der er kommet, og derefter skal bestyrelsen med borgmester Jacob Bundsgaard (S) i spidsen på et bestyrelsesmøde den 15. maj beslutte, hvem der skal have gavn af de 12 mio. kr., der skal deles ud i år.

Der er allerede sat penge af til det europæiske samarbejde, som er en forudsætning fra EU’s side for ansøgningen.

I denne uge har Ulrich Fuchs, der har været chef for to kulturbyer, Marseilles i Frankrig i 2013 og Linz i Østrig i 2009, været i Aarhus for at tale om kulturturisme, og i maj tager Gitte Just og specialkonsulent Pia Buchardt til Pafos på Cypern, der deler kulturhovedstadstitlen med Aarhus.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.