To gamle huse – det ene blev bevaret

Værdi: Politikere tøver med at kræve et gammelt hus i Gl. Harlev bevaret. I Tilst gik det anderledes for nogle år siden.

Artiklens øverste billede
Politikerne i byrådet skulle i går tage stilling til fremtiden for forpagterboligen i Harlev. Foto: Christian Klindt Sølbeck

Har Aarhus Byråd brugt tid og penge i byplanafdelingen på en bevarende lokalplan for et faldefærdigt hus i Gl. Harlev til ingen verdens nytte?

Menighedsrådet vil gerne rive den gamle forpagterbolig ned.

Det vil koste i omegnen af halvanden mio. kr. at istandsætte den, den hindrer udsynet til den flotte fredede præstegård lige bagved, og i øvrigt ligger den helt ud til vejkrydset, hvor Stallinggårdvej møder Harlev Møllevej og Harlev Kirkevej.

Fredes eller bevares?

En bil har påkørt hjørnet af huset, der nu er afskærmet med en presenning.

Huset er registreret med ”høj bevaringsværdi”, men Kulturarvsstyrelsen har tidligere udtalt, at den ikke vil frede bygningen, men gerne ser den bevaret alligevel. Aarhus Kommunes bevaringsudvalg foreslår, at man finder en anden anvendelse end beboelse af bygningen, f.eks. møderum eller mandskabsrum for kirkegården.

Thoralds Hus i Tilst stod for nogle år siden til nedrivning, men huset blev overtaget af den lokalhistoriske forening. Den stiftede en fond, så huset kunne blive renoveret. I 2010 blev huset fredet. Foto: Michael Hansen

Det fik Planlægning og Byggeri til at nedlægge et såkaldt § 14-forbud mod nedrivning, hvorefter byrådet efter indstilling fra daværende teknikrådmand Bünyamin Simsek (V) sidste sommer vedtog at igangsætte arbejdet med en bevarende lokalplan.

»Ingen gjorde anskrig«

Det skete enstemmigt, uden at en eneste tog ordet hverken for eller imod.

Nu er lokalplanen klar til at blive fremlagt i offentlig høring, og i mellemtiden har politikerne sat sig lidt mere ind i, hvad de har sat i gang.

»Sagen gik i sin tid igennem byrådet uden bemærkninger. Man kan undre sig over, at ingen gjorde anskrig og sagde, at den bygning er ikke værd at samle på,« lyder det i dag fra Ango Winther (S), der var medlem af teknisk udvalg både i det daværende byråd og nu.

»Nu kommer den i offentlig høring, men som udgangspunkt er der ikke tale om en unik bygning. Den ligger underligt, klos op ad den fredede præstegård, som måske kommer mere til sin ret, hvis vi fjerner forpagterboligen,« siger han.

Venstres medlem af teknisk udvalg Gert Bjerregaard synes, at der er tungtvejende grunde til at nedrive forpagterboligen.

»Jeg lytter meget til de lokale borgere, og jeg hører, de ikke finder, at den har nogen værdi, og gerne vil rive den ned,« siger han.

Jan Ravn Christensen (SF) er ikke helt så sikker på projektet, som han var sidste år, da byrådet satte lokalplanarbejdet i gang.

»Jeg er åben over for input i høringsfasen om, hvorvidt det er rigtigt at stille krav om, at den skal bevares. Det er en svær sag at tage stilling til, før lokalplanen har været i høring,« siger han.

Hvad koster lokalplanen?

Afdelingsleder i byplanafdelingen under Planlægning og Byggeri, Anne Schmidt Andersen, ved ikke, hvor mange mandetimer der er brugt på den bevarende lokalplan, og hvad det har kostet at lave den.

Man kan undre sig over, at ingen gjorde anskrig og sagde, at den bygning er ikke værd at samle på.

Ango Winther (S), , medlem af teknisk udvalg

»Vi registrerer ikke tidsforbruget på projektarbejde med lokalplaner, men den her har ikke været særlig omfattende, og vi har ikke haft konsulentbistand udefra,« siger hun.

Hun afviser ikke, at beløbet kan ligge et sted mellem 50.000 og 100.000 kr., men kalder gættet »et skud i tågen«.

Thoralds Hus blev redet

I Tilst, hvor menighedsrådet også ville nedrive et gammelt bevaringsværdigt hus kaldet Thoralds Hus, fordi det var for dyrt at istandsætte, gik det anderledes.

Thoralds Hus blev i stedet overdraget til lokalhistorisk forening, som etablerede en fond, der skaffede penge til istandsættelse, der ifølge formand for lokalhistorisk forening Peter Grosen Andersen kostede i underkanten af 1 mio. kr.

Resultatet blev så godt, at Kulturarvsstyrelsen efter istandsættelsen fik bygningen fra midten af 1700-tallet fredet. Det skete i 2010.

I dag ejes Thoralds Hus af ”Fonden til bevarelse af Gedingvej 2, Tilst”, som har lejet huset ud til beboelse.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.