Minister støtter Langkær-rektor

Det er rigtigt at lade unge, der har været udrejst til den væbnede konflikt i Syrien, vende tilbage til gymnasiet, fastslår undervisningsminister Christine Antorini (S).

Artiklens øverste billede
To elever på Langkær Gymnasium er efter deres Syrien-tur blevet genoptaget på gymnasiet. Den beslutning bifalder undervisningsministeren, mens den møder skepsis i dele af Folketinget. Arkivfoto: Ernst van Norde/Polfoto

Flere elever fra Langkær Gymnasium i det vestlige Aarhus er på et tidspunkt draget til Syrien for at tage del i den væbnede konflikt i landet. Siden er to af eleverne vendt tilbage til gymnasiet med støtte fra rektor Anders Østergaard.

Den beslutning møder nu – efter skepsis fra bl.a. Dansk Folkeparti – opbakning fra undervisningsminister Christine Antorini (S).

»Rektor på Langkær Gymnasium har besluttet at lade to unge mænd, der begge er vendt hjem fra en rejse til Syrien med det formål at deltage i hellig krig, vende tilbage til deres uddannelse på gymnasiet. Den beslutning kan jeg tilslutte mig,« svarer Christine Antorini til udlændingeordfører Martin Henriksen (DF), der har rejst spørgsmål i sagen.

»Jeg er af den klare holdning, at eleverne skal passe deres skole, og at de, bortset fra sygdom og lignende, ikke skal være fraværende fra skolen, uanset formålet. Jeg har tillid til institutionernes evne til at sikre, at de sanktioner, der besluttes i tilfælde af fravær, er hensigtsmæssige,« hedder det yderligere i ministerens svar.

Sikkerhedsgodkendelse

Langkær Gymnasium har som led i sagen bl.a. redegjort for, at de to unge mænd er blevet sikkerhedsgodkendt af Politiets Efterretningstjeneste, at der er tæt kontakt til forældrene, og at man har iværksat særlige mentorforløb til dem. Gymnasiet understreger, at optagelsen af de to elever er sket på opfordring fra myndighederne. Sagen om de unge Syrien-farere har påkaldt sig stort fokus, siden Jyllands-Posten i januar kunne berette, at mindst 27 personer skønnes udrejst fra Aarhus. Heraf har 22 ifølge myndighederne haft deres gang i moskéen på Grimhøjvej 7. Martin Henriksen mener, at ministeren sender et uheldigt signal.

»Når vi fra fra dansk side siger, at det er vigtigt, at I engagerer jer i det danske samfund i stedet for at tage i ”hellig krig” i Syrien, og når de så tager af sted alligevel og vender hjem, står uddannelsesinstitutionen med undervisningsministerens velsignelse med åbne arme og siger velkommen tilbage. Det holder ikke,« siger han.

Også Liberal Alliance kritiserer ministerens svar og ønsker de to unge mænd smidt ud af gymnasiet.

Dialogen lever igen

Aarhus Kommune og Østjyllands Politi har siden januar været i dialog med bestyrelsen i Fonden for Den Muslimske Sammenslutning, som driver moskéen på Grimhøjvej 7. Sammen har de arbejdet for at bremse rejseaktiviteten til Syrien, og ifølge myndighederne har indsatsen virket. Men efter længere tids kritisk fokus på moskéen, som bl.a. har modtaget hjælp fra den omstridte kuwaitiske organisation RIHS, meddelte moské-ledelsen tidligere på ugen, at man ikke længere ville samarbejde i Syrien-sagen.

Torsdag aften ændrede moskéen dog kurs igen.

»Vi rækker dermed hånden ud til myndighederne endnu en gang for at genoptage samarbejdet,« skrev fonden bag moskéen i en pressemeddelelse torsdag aften.

Udviklingen glæder Allan Aarslev, leder af den præventive sektion i Østjyllands Politi.

»Det er nødvendigt, at vi samarbejder, og vi har hele tiden haft den opfattelse, at det var godt, at vi havde en dialog med dem. Så det er absolut dejligt, at de fortsat vil samarbejde,« siger han.

Toke Agerschou, leder af SSP-enheden i kommunen, ser ligeledes lyst på tingene:

»Vi er godt tilfredse med, at man genoptager dialogen. Vi må se, hvad det bringer, og vi må se, hvordan samarbejdet skal forløbe derfra.«

Fredag eftermiddag holdt myndighederne møde med ungdomsforeningen MUC, der er blevet udpeget som værende central i Syrien-sagen, og vil herefter foreslå et møde med moské-bestyrelsen om det fremtidige forløb, oplyser Toke Agerschou.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen