Musik uden snæversyn

Deleplade: Snævar Albertsson udgiver under navnet Dad Rocks musik, som alle kan dele og skrive videre på. »Jeg kan ikke se, at min musik er hellig,« siger den islandskfødte aarhusianer.

Artiklens øverste billede
Snævar Albertsson giver alle mulighed for at spille og synge videre på sin musik. Foto: Sebastian Buur Gunvald

Når Dad Rocks alias Snævar Albertsson den 2. april udgiver sit andet album, bliver en stribe sange sluppet løs, som alle kan dele og skrive videre på.

Albummet ”Year of the Flesh” bliver udgivet via den amerikanske organisation Creative Commons, som stiller alternative licenser til rådighed og mulighed for at skræddersy ophavsretten efter behov.

Snævar Albertsson har valgt at tillade, at hans musik må blive delt og remixet.

Den islandskfødte aarhusianer vil give et modspil til den beskyttede ophavsret og håber, at så mange som muligt vil arbejde videre på hans værker.

»Jeg er stor tilhænger af kreativitet, og jeg tror på, at alle er kreative. De seneste 10 år har den digitale udvikling muliggjort, at vi kan kommunikere og samarbejde på nye måder. Det har jeg lyst til at støtte,« siger Snævar Albertsson.

Dad Rocks' debutalbum ”Mount Modern” fra 2011 vakte international opmærksomhed, og han har siden spillet hen ved 170 koncerter i Europa og USA og optrådt på prestigefyldte festivaler som South by Southwest, Reeperbahn Festival, Berlin Music Week og Spot Festival.

Debutalbummet blev også udgivet via Creative Commons, og med albumopfølgeren vil musikeren også på forhånd sende en instrumental version af et nummer ud til de fans, som efterspørger det.

Sender man Dad Rocks en mail, får man en mail retur med en lydfil, hvor vokalen og melodien er fjernet, så man selv kan prøve kræfter med hans blanding af folk og alternativ pop.

»Her får man muligheden for at gå til sangen uden forudindtagethed og skrive sin egen sang. Det er også en måde at inddrage mine fans og styrke båndene til dem på,« siger Snævar Albertsson.

Otteårig tysker synger med

Det har blandt andre en otteårig tysk dreng gjort.

»Han har lavet en virkelig hjerteskærende smuk sang. Det er ikke hver dag, man inspirerer en otteårig til at lave musik. Det er vildt fedt,« siger Snævar Albertsson.

Indtil videre har han fået 20 bidrag fra fans, og 41 har fået instrumentalversionen tilsendt.

»Det er ikke svimlende tal. Men jeg synes, det er modigt gjort af dem, der har taget sig tid til det. Og jeg er godt nok overrasket over, hvor højt et niveau mange af bidragene er på. Det har også været super fedt for mig at få inspiration på den her måde.«

Udvælger de bedste sange

Snævar Albertsson udvælger de tre bedste versioner af sin musik og indspiller selv vokalen, måske som en duet med indsenderen.

Sangen kommer på en håndlavet cd og sendes personligt retur til vedkommende.

»Det er en måde at inspirere folk til at være kreative på. Vi synger jo alle sammen i badet. Jeg tror, at mange har en naturlig følelse for at synge og skabe musik. Jeg tilbyder folk et fundament, hvorfra de kan skabe deres eget,« siger musikeren, der selv både kan synge og spille på guitar, trompet, bas og klaver.

»En ting er at få gode anmeldelser, at blive spillet i radioen og få ros for koncerterne. Men en anden ting er at inspirere andre til at kaste sig over musikken. Det, synes jeg, er større. At man kan flytte folks liv fra passivt til aktivt,« siger Snævar Albertsson.

Han understreger, at det ikke kun er noget, han gør for at få medieopmærksomhed, mens han endnu er ved at bryde igennem.

»Det danner ikke nødvendigvis momentum for mig. Men jeg tror, musikken har større mulighed for at blive udbredt, nå ud til nye ører, hvis folk har lavet deres eget nummer og fortæller vennerne om deres remix. Jeg tror generelt på at inddrage mine fans, skabe sympati og give et ekstra incitament til at sprede ordet om bandet,« siger Snævar Albertsson.

Aarhusianeren vil også i fremtiden udgive sin musik med en meget løs form for ophavsret til sine numre.

»Jeg vil fortsætte med at udgive musik på den her måde, også selvom jeg i fremtiden skulle komme til at tjene mange penge på min musik. Generelt er ophavsretten for stram. Det er blevet lettere at tage del i vores fælles kultur med alle de teknologiske hjælpemidler. Musikken er yderst tilgængelig og klar til at blive bygget videre på. Jeg kan ikke se, at min musik er hellig. Musikere bliver konstant inspireret af hinanden og låner fra hinanden. Og det skal vi bare blive ved med.«

Til indspilningen har Snævar Albertsson inviteret over 50 samarbejdspartnere i studiet, herunder et pigekor og et helt brassband.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.