Stress er ledelsens problem

Ny forskning viser, at arbejdsmængden ikke fører til depression og stress, men at ledelsesstilen er afgørende. Dermed er stress ikke kun et personligt problem, det er i høj grad også virksomhedens ansvar at sikre et optimalt arbejdsmiljø.

Artiklens øverste billede
Eksperter er enige om, at alle kan bukke under for stress – og at ledelsen i høj grad har et ansvar for, at medarbejderne trives

Mange anser stress som et personligt problem og måske ligefrem et svaghedstegn. Derfor er mange medarbejdere også nervøse for at vise cheferne, at alt ikke kører på skinner – for tænk, hvis det sætter dem forrest i rækken til næste fyringsrunde.

... det er ikke stressende i sig selv at have travlt, hvis man oplever glæde ved sit arbejde.

Bobby Zachariae, professor, Aarhus Universitetshospital og Psykologisk Institut, Aarhus Universitet

Men eksperter er enige om, at alle kan bukke under for stress – især de arbejdshelte, som ellers plejer at få en masse fra hånden og klare det hele – og at ledelsen i høj grad har et ansvar for, at medarbejderne trives.

Uretfærdighed giver stress

Selvom mange er af den opfattelse, at det er arbejdsmængden, der fører til stress, tyder ny forskning fra bl.a. Aarhus Universitetshospital på, at det faktisk ikke er tilfældet. Det er snarere et dårligt arbejdsmiljø og en uretfærdig ledelse.

4.500 offentlige ansatte i Aarhus Kommune samt det tidligere Århus Amt er blevet undersøgt over en årrække.

»Vores studie viser, at arbejdspres ikke har nogen indflydelse på, om folk bliver deprimerede,« siger psykolog og ph.d. Matias Brødsgaard Grynderup, Arbejdsmedicinsk Klinik på Aarhus Universitetshospital.

Dermed har det større effekt at justere arbejdsmiljøet og ledelsesstilen end arbejdsmængden for at undgå depression og stress hos medarbejdere.

Godt miljø afværger stress

Ifølge forskerne er der ingen grund til at tro, at det samme ikke også gør sig gældende i det private erhvervsliv.

Forskerne har både kigget på depression og stress, men da stress ikke er veldefineret, er det vanskeligt at undersøge, om folk er stressede. Derfor konkluderer forskerne på depression, som er veldefineret og har en række symptomer, der ofte overlapper med folks forståelse af stresstilstanden – for eksempel mangel på søvn, koncentrationsbesvær og manglende overskud.

»Depression er mindre hyppigt under arbejdsforhold, hvor de ansatte blive lyttet til, og hvor folk bliver behandlet ens og med omtanke,« siger Matias Brødsgaard Grynderup.

Han påpeger, at det ikke kun er en ledelsesopgave at skabe et godt arbejdsmiljø, men at alle kan bidrage til en god kultur på arbejdspladsen.

Lederens og dit ansvar

Professor Bobby Zachariae, Aarhus Universitetshospital og Psykologisk Institut, Aarhus Universitet, nævner det grænseløse arbejde som én blandt flere stressfaktorer – altså muligheden for at arbejde hele tiden og fortsætte med arbejdet hjemme, når man forlader kontoret, uden at nogen standser én.

»Men det er ikke stressende i sig selv at have travlt, hvis man oplever glæde ved sit arbejde. Og et støttende arbejdsmiljø, hvor ledelse og kolleger kerer sig om én, vil virke beskyttende mod stress,« siger Bobby Zachariae.

Fra Stressforeningen lyder det også, at det psykiske arbejdsmiljø og dårlig ledelse har stor indvirkning på stress.

»Virksomhederne har et ansvar for, at medarbejderne har indflydelse, at opgaverne passerne til personerne, at der er plads til at sige til og fra, og at der er en god tone på arbejdspladsen,« siger Birgitte Larsen, formand for Stressforeningen.

Men hun understreger, at den enkelte også har et stort ansvar selv for at undgå stress.

Lederne bør tage ansvar for, at det psykiske arbejdsmiljø på arbejdspladserne bliver kortlagt, mener Jesper Kristiansen, seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Hvis resultatet viser, at der er for megen stress og for mange stressfaktorer i virksomheden, bør ledelsen forsøge at ændre det.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.