OL-drømmen skal indfries i Aarhus 1900

Ambition: Danmarks hurtigste hækkeløber, Andreas Martinsen, er klar til at vinde metal og sætte rekorder for Aarhus 1900. Det langsigtede mål er OL i Rio.

Artiklens øverste billede
Andreas Martinsen er indehaver af den danske rekord i 110 meter hæk. I efteråret skiftede han til Aarhus 1900 for at få bedre mulighed for at komme nærmere drømmen om EM, VM og OL i Brasilien. Foto: Jan Dagø

Selv om transfervinduet i atletik på ingen måde får samme opmærksomhed som eksempelvis fodboldens ditto, så har Aarhus 1900 alligevel sikret sig en markant forstærkning til 2014-sæsonen.

Den danske rekordholder på 110 meter hæk, Andreas Martinsen, brugte nemlig efteråret til at skifte barndomsklubben, AK-Holstebro, ud med Aarhus 1900. Her debuterede den talentfulde sprinter kort inden nytår, og han ser frem til at få endnu mere fart i løbeskoene i 2014 for sin nye klub.

»Det er vemodigt for mig at forlade AK-Holstebro, som altid har støttet mig, men skiftet til Aarhus 1900 er et naturligt skridt for mig. Jeg har boet og trænet i Aarhus, siden jeg startede på Marselisborg Gymnasium, og nu får jeg muligheden for at blive en del af klubben og fællesskabet for alvor. Rent sportsligt ser jeg det også som en god mulighed for at løbe endnu hurtigere i år, og jeg er sikret optimale rammer og støtte i Aarhus 1900,« siger Andreas Martinsen.

Fra sejrsrus til smerte

Den nye Aarhus-løbers talent har altid været åbenlyst.

Interessen for atletikken opstod allerede som seksårig, og i folkeskolen fandt Andreas Martinsen ud af, at han var meget hurtigere end de andre børn. I 2001 blev han medlem af AK-Holstebro, hvor han omgående begyndte at vinde konkurrenceløb. Først nordvestjyske mesterskaber, siden danske mesterskaber og flotte internationale præstationer blandt verdens bedste sprintere.

Andreas Martinsen blev bl.a. nummer fire ved Ungdoms VM i 2007 og nåede ligeledes finalen ved Junior EM i 2009.

Resultaterne blev bedre og bedre, og vejen så ud til at være banet til OL i 2012 for den unge hækkeløber, der i foråret inden OL netop havde sat ny dansk U-23 rekord. Men OL i London forblev en drøm for stortalentet.

»Det gjorde forbandet ondt. Jeg kan stadig huske smerterne. Jeg skulle forsøge at kvalificere mig til EM ved et stævne i Østrig, men ved den sidste hæk gik det galt. Jeg kunne mærke et riv i foden. Først troede jeg, at jeg havde ramt hækken, men da jeg på en måde fik kæmpet mig over målstregen, lagde jeg mig ned i ren smerte og kiggede tilbage på banen, hvor alle hækkene stod op endnu. Det viste sig senere, jeg havde revet 70 procent af min hulfodssene over. Det var meget voldsomt, og skaden satte mig langt tilbage i min udvikling,« fortæller Andreas Martinsen.

Slog 26 år gammel rekord

Efter den alvorlige fodskade mistede Andreas Martinsen for en stund troen på, at han nogensinde skulle nå toppen og blive Danmarks bedste hækkeløber, men Martinsens træner, Mikkel Larsen, fik lagt et skema, som gav sprinteren troen og glæden tilbage i fjor.

»Sidste år var egentlig ment som en måde at komme ind i kampen på igen, og Mikkel Larsen havde lagt et roligt skema uden pres, der gav mig tid til at komme tilbage i mit eget tempo. Det var åbenbart en god taktik, da jeg blev mere motiveret end nogensinde, hvilket hurtigt afspejlede sig i mine resultater,« siger Andreas Martinsen.

2013 blev nemlig ganske overraskende Martinsens bedste sæson hidtil.

Årets højdepunkt kom ved Europa Cup for landshold i starten af juni, hvor Andreas Martinsen løb 110 meter hæk på 13,68 sekunder.

Dermed fik han ram på den 26 år gamle danske rekord. Og ikke nok med at Andreas Martinsen slog Erik Sidenius Jensens rekord fra 1987, han gjorde det med 0,14 sek.

»Det er selvfølgelig en rekord, som jeg er stolt af, og 13,68 gør det realistisk at drømme om OL i Rio i 2016. Først står den dog på EM og siden VM, hvor jeg skal forbedre rekorden, hvis jeg skal helt op i den sjove ende af feltet,« siger Andreas Martinsen og afslører, at han optimalt set gerne vil løbe 110 meter hæk på 13,50 i 2014 og være blandt de 10 bedste ved EM i Zürich til august.

Skal et niveau op

Den 23-årige elitesprinter satser altså stærkt på at fortsætte sin eksplosive udvikling de næste år og forhåbentlig komme til at repræsentere Danmark ved OL i Rio.

Hvis det lykkes, vil Andreas Martinsen blive den blot fjerde danske 110 meter hækkeløber ved OL siden Berlin 1936.

Og netop den lidt pauvre danske tradition indenfor hækkeløb og atletik generelt gør det sværere for Andreas Martinsen at nå sit mål.

»Jeg ville da gerne, jeg kunne leve af sporten, men der må jeg også have nok selverkendelse til at sige, jeg skal op på et højere niveau. Der er meget få danske atletikudøvere, der har kunnet leve af sporten, og man skal med blandt de absolut bedste i verden for at tiltrække nok sponsorer. Sådan er vilkårene i et land, hvor atletikken ikke er en af de mest populære idrætsgrene, og det er op til mig selv at skaffe bedre vilkår,« siger Andreas Martinsen.

Ud over sit arbejde i Børnehuset Jernurten i Aarhus V træner den 23-årige atlet cirka seks gange om ugen af to timers varighed. Ofte mere.

Selv om han de seneste år haft sin daglige træning på EliteKraftCenteret i Aarhus, er han sikker på, at den nye tilknyttelse til Aarhus 1900 vil løfte ham yderligere et niveau op:

»Klubben har et stærkt fællesskab og gode forbindelser til sponsorer og samarbejdspartnere. Jeg glæder mig til at mærke den støtte, som jeg kan se, klubben yder sine andre atleter. Skiftet til Aarhus 1900 kan nemt bidrage til, at jeg forbedrer min personlige rekord i 2014 og kommer nærmere drømmen om EM, VM og OL.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.