Meget mere ballade i busserne

Uro: Antallet af nultolerance-hændelser i de aarhusianske busser er i årets første 11 måneder steget med 117 pct. i forhold til samme periode i 2012. Den voldsomme stigning skyldes primært problemer i det vestlige Aarhus.

Artiklens øverste billede

Det var en af de statistikker, der i en årrække har haft en positiv kurve.

Faktisk har der fem år i træk været færre og færre af de såkaldte nultolerance-hændelser, der dækker over ubehageligheder som vold, chikane og hærværk mod chauffører og bybusser.

Chaufførerne har været utrygge, usikre og frustrerede over, at de ikke har kunnet få lov til at passe deres arbejde.

Bjarne Larsen, , HR-chef ved Aarhus Sporveje

Men i de første 11 måneder af 2013 har busselskabet Aarhus Sporveje indtil videre registreret 196 hændelser, hvilket er 117 pct. flere end i 2012, hvor der på det tidspunkt af året var 90 hændelser.

Den store stigning skyldes hovedsageligt de problemer, der gennem efteråret plagede det vestlige Aarhus, fortæller Bjarne Larsen, HR-chef ved Aarhus Sporveje.

»Der var en masse bøvl og ballade i især Bispehaven i efteråret. Det var den samme flok, som der har været andre problemer med i den bydel, og vi har prøvet at komme i dialog med dem, men nogle er bare for svære at nå,« siger han.

Buslinjer omdirigeres

Statistikken viser, at der i oktober og november var hhv. 51 og 32 nultolerance-hændelser, hvilket er langt over det sædvanlige.

Problemerne i området omkring Bispehaven blev så store, at Aarhus Sporveje besluttede at køre uden om området i enkelte efterårsdage, fordi der blev kastet med sten mod busserne.

Det er den type hændelse, der har været flest af i 2013, da der har været hele 51 tilfælde af kast med sten, flasker eller andet. Antallet lå i øvrigt på 20 af den slags tilfælde i 2012, så også her er der sket en voldsom stigning.

Dertil kommer juledagenes episoder i Tilst. Efter en række stenkast ved Tilst Skolevej valgte Aarhus Sporveje i denne uge at omdirigere ruten for buslinje 3A.

Buslinjen har været udsat for sporadiske stenkast over en længere periode, men siden den 22. december 2013 har der været syv episoder med stenkast på buslinjens busser.

Stenkastene er udover de smadrede ruder gået ud over to chauffører. En chauffør blev ramt på skulderen af en sten, mens en anden fik glassplinter i ansigtet.

Bispehaven og Rymarken, der ligger nærmest side om side, er de to steder i byen, hvor der er sket flest hændelser, men ifølge Bjarne Larsen har det ikke ført til, at nogle buschauffører ikke har ønsket at køre de buslinjer, som kommer forbi de problemramte områder.

»Chaufførerne har været utrygge, usikre og frustrerede over, at de ikke har kunnet få lov til at passe deres arbejde uden at blive forstyrret. Men det er ikke kommet så langt ud, at nogle chauffører har sagt fra,« siger han og forklarer, at Aarhus Sporveje har haft besøg af politiet, som har lært chaufførerne, hvordan de skal agere i de ubehagelige situationer.

Frugt som kasteskyts

For nogle år siden, da antallet af alvorlige hændelser var på sit højeste, blev flere chauffører nødt til at sige op, fordi deres familier ikke turde sende dem på arbejde. Så langt er situationen i 2013 dog endnu ikke kommet ud.

Uroen er stilnet lidt af i det vestlige Aarhus, og det samme gør sig gældende for nultolerance-hændelser.

Men alligevel har der i december været en række hændelser, hvor personer har kastet fyrværkeri efter busserne. Dertil kommer denne uges stenkast mod linje 3A på Tilst Skolevej.

»Vi har på det seneste dog også haft en håndfuld episoder, som vi har ikke set før. Der har været nogle, som har kørt efter busserne og har kastet frossen frugt på dem,« siger Bjarne Larsen, der dog ikke forventer, at det samlede antal hændelser i december kommer på niveau med oktober og november.

Siden 2010 har der været en nedadgående kurve i antallet af politianmeldelser, som er blevet til efter hændelser i de aarhusianske busser. Men også her har der i år været væsentligt flere politianmeldelser, da der indtil videre har været 37 i 2013 mod 18 i 2012, hvilket altså er mere end en fordobling af politianmeldelser.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.