Ulven sætter aftryk på Aarhus-museum

Naturhistorisk Museum oplever et besøgsboom, efter at ulven er kommet til landet.

Artiklens øverste billede
De to søskende Arendse og Carl Prime bidrog i går til Naturhistorisk Museums fine årsstatistik, da de var med deres mor og bedsteforældre inde for at se ulveudstillingen. Foto: Charlotte de la Fuente

Selv museets souvenirbutik har mærket det. Ulvebamserne er der usædvanligt godt salg i.

Naturhistorisk Museum i Aarhus får i år det højeste besøgstal i 15 år. Og det skyldes ikke mindst, at ulven atter er kommet til Danmark.

Julen har været knap så travl. Men så snart den første sne falder, forventer vi endnu et boom.

Henrik Sell, , vicedirektør, Naturhistorisk Museum

Museet har gennem året løbende udbygget sin ulveudstilling, lavet ulveforedrag, ulvetimer for børn og fået en milliondonation til øget ulveforskning.

»Man kan i den grad tale om et ulveår hos os. Og der vil komme endnu mere til. Vi har en forpligtelse til at beskæftige os med det, der optager befolkningen,« siger Henrik Sell, der er vicedirektør og formidlingschef på Naturhistorisk Museum.

Han forventer i år, at besøgstallet kommer op over 60.000.

»De seneste 10-15 år har vi ligget omkring 50.000 besøgende. Så det er en pæn stigning, som vi forventer at holde fast i,« siger Henrik Sell.

Museet har fået 2,5 mio. kr. fra Nordea-fonden til bl.a. at forske i ulvens komme til Danmark. Et komme, der blev fastslået i november sidste år, da man fandt en død ulv i Nationalpark Thy.

»Jeg er helt sikker på, at ulven er kommet for at blive. Lige nu ved vi, at der er tre ulve i landet. Men der kan sagtens være dobbelt eller tre gange så mange.«

Børn bliver bange for ulven

På museet står tre udstoppede ulve, netop som man går op ad en lille trappe og ind på udstillingen på anden sal.

»Mange børn bliver faktisk lidt skræmt af de ulve. De virker også endnu større, når man ser dem lidt nedefra. Så vi overvejer at flytte dem.«

For er der noget, museet ikke ønsker, er det at skræmme. Faktisk gør personalet meget ud af at afmystificere ulvene.

»Vi er jo alle sammen vokset op med ”Den store, stygge ulv” og ”Rødhætte og ulven”. Det giver os en sund, naturlig respekt for dyret, men vi skal passe på, at det ikke bliver for meget. Vi kan sagtens have ulve i Danmark, uden at vi behøver at skyde dem,« siger Henrik Sell.

Han forklarer, at ulven er meget sky.

»99,9 pct. af gangene, man møder en ulv, vil den stikke af. Vi har ikke registreret et overgreb på et menneske i Europa siden Anden Verdenskrig. Der er langt større sandsynlighed for at blive bidt af en hund.«

»Vi har helt sikkert plads til ulven i vores natur. Den er med til at holde bestandene af kronhjorte og rådyr nede, som vi ellers har manglet nogen til at gøre,« siger Henrik Sell.

I efterårsferien havde museet et særligt tema om ulve, og i den uge gæstede knap 7.000 mennesker museet.

»Julen har været knap så travl. Men så snart den første sne falder, forventer vi endnu et boom i besøgstallet, for så vil folk igen tydeligt kunne finde ulvens fodspor ude i naturen.«

Ulven vil i 2014 blive en større del af museets udstilling, og skelettet af den ulv, der blev fundet i Thy, forventer museet at kunne udstille i løbet af foråret.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen