Slagsmål om vagter ved debatmøde i Gellerup

Et debatmøde med Ahmed Akkari risikerer at blive aflyst på grund af sikkerheden.

Artiklens øverste billede
Senere på måneden skulle Ahmed Akkari afholde et debatmøde i Gellerup, men det risikere at blive aflyst på grund af sikkerheds foranstaltninger.

Den 29. oktober er det meningen, at Ahmed Akkari og folketingskandidat for Socialdemokraterne i Syddanmark Christian Rabjerg Madsen vil afholde et debatmøde i Gellerup.

Rådmanden taler usandt, når han siger, at politiet kræver vagter. Kravet kommer i stedet fra hans egen forvaltning.

Christian Rabjerg Madsen, Folketingskandidat for Socialdemokraterne og medarrangør af debatmødet i Gellerup

Ifølge rådmand for Kultur og Borgerservice i Aarhus kommune, Marc Perera Christensen, har folkeoplysningsforbundet FO-Aarhus valgt at trække sig som teknisk arrangør, fordi Østjyllands politi har vurderet, at det vil være nødvendigt med mellem seks og ti vagter til debatmødet.

Derfor risikerer arrangementet nu at blive aflyst.

Bekymret over krav om vagter

”Jeg er alvorligt bekymret over, at vi har en bydel, der helt og aldeles har sat de demokratiske spilleregler ud af kraft. Det kan ikke være rimeligt, at et fuldt lovligt og demokratisk dialogmøde skal stille med så mange vagter for at blive gennemført i Danmark. Det afslører et Gellerup, der har sat sig uden for de almindelige gældende samfundsnormer og i stedet har skabt sit eget parallelsamfund baseret på frygt og trusler,” skriver Marc Perera Christensen i en pressemeddelelse.

Men de udmeldinger er medarrangør Christian Rabjeg Madsen noget overrasket over.

Ifølge ham er det ikke politiet, der har fremsat et krav om vagterne, men derimod Marc Perera Christensens egen forvaltning i kommunen.

"Rådmanden taler usandt"

"Han taler usandt, når han siger, at politiet kræver vagter. Kravet kommer i stedet fra hans egen forvaltning. Marc Perera Christensen prøver at tørre den af på politiet, hvilket er dybt pinligt," siger Christian Rabjerg Madsen til Jyllands-Posten.

Hos Østjyllands politi bekræfter man, at kravet om vagter ikke stammer fra politiet.

"Det kommer ikke fra os. Vi har været i dialog med arrangørerne omkring debatmødet. Og vi har tydeligt tilkendegivet, at vi ikke kræver vagter, derimod har vi blot rådgivet dem om sagen," siger Bent Preben Nielsen, chefpolitiinspektør hos Østjyllands politi.

Han forklarer, at politiet ikke skal fungere som dørmænd til sådan et debatarrangement, men at politiet naturligvis vil være tilstede i nærområdet, hvis der skulle opstå problemer.

Ikke et krav fra kommunen

"Det er ikke et krav fra os. Hvis det er, så er det en fejl," siger Marc Perera Christensen omkring kravet til vagter.

Ifølge ham er det en anbefaling fra politiet. Og dermed mener han, at det er op til arrangørerne selv at stille vagterne til rådighed.

"Sådan en sikkerhedsvurdering bliver foretaget af politiet og ikke af min forvaltning. Og hvis det viser sig, at der er brug for vagter, så skal arrangørerne selvfølgelig stille dem til rådighed. Det gælder for alle, der afholder arrangementer i Aarhus," siger han.

FO vil ikke dække vagter

FO-Aarhus var indtil torsdag medarrangør af debatmødet. Med en forening i ryggen kunne Christian Rabjerg Madsen og Ahmed Akkari leje sig billigere ind i lokaler i Gellerup.

Ifølge en mailkorrespondance, som Jyllands-Posten har fået indsigt i mellem Christian Rabjerg Madsen og skoleleder i FO-Aarhus, Torben Dreier, fremgår det, at kravet om vagter, hverken er fremsat af politiet eller kommunen.

I korrespondancen skriver Torben Dreier den 24. oktober, at der tegner sig et billede af, at FO-Aarhus skal involvere sig langt mere i arrangementet, end hvad foreningen først havde antaget.

Han henviser til en rådgivning, han har fået af politiet, hvor ansvaret for ro og orden inde i lokalet er blevet pålagt FO-Aarhus. Hvorimod politiet står for ro og orden udenfor.

"Det står mig klart, at hvis vi seriøst skal bakke op om arrangementet, skal vi have fat i et lokalt vagtværn. Min bedste vurdering er, at vagtfolkenes antal skal være på 6 til 8 personer, efter de råd jeg har fået Derfor er det et betydeligt dyrere arrangement end først antaget. Jeg trækker hermed vores ansøgning om lån af lokaler," skriver Torben Dreier i en mail den 24. oktober.

Efterspørger handling

Ahmed Akkari og Christian Rabjerg Madsen har allerede afholdt to tilsvarende debatmøder i Kolding og Vollsmose. Her udviklede debatmøderne sig i forskellige retninger.

I Vollsmose blev to unge mænd anholdt. Men ifølge Fyns Politi var der ikke tale om slagsmål, men derimod nogle tilråb og hujen. De to mænd blev taget med på stationen, men senere løsladt.

Ifølge Chrstian Rabjerg Madsen stillede kulturforvaltningen i de to byer vagter til rådighed i forbindelse med debatmøderne.

Og han mener, at hvis man har et politisk ansvar, så er det ikke nok at tale om demokratiet, man må også sætte handling bag ordene. Og det efterlyser han nu fra Marc Perera Christensen.

"Rådmanden prøver jo at krybe udenom. Han kunne jo bare stille disse vagter til rådighed. Nøjagtig som de gjorde i Odense og i Kolding. Det er rystende, hvis vi ikke kan gennemføre en demokratisk debat ude i Gellerup," siger han.

"Vi kan ikke gå ind at vurdere"

I kritikken fra Christian Rabjerg Madsen mener Marc Perera Christensen, at kommunen allerede har vist den nødvendige handling.

"Vi handler ved at sikre, at vi har et lokale, som de kan låne til arrangementet. Men det er ikke min opgave at vurdere, om et arrangement er mere vigtigt end det andet. Hvis vi går ind og støtter økonomisk med vagter til dette debatmøde, så åbner vi jo for hele debatten om, hvem vi skal støtte, og hvem vi ikke skal," siger han.

Han understreger, at debatmødet er et rigtig godt initiativ i Gellerup, men har forståelse for, hvis arrangørerne finder det for dyrt.

"Det er ikke mange dage siden, at Ahmed Akkari besøgte Konservativs Ungdom i Aarhus, og der var der ingen problemer. Så det står jo arrangørerne frit for at afholde debatmødet andre steder end i Gellerup, hvis de vil det," siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.