Somaliere: Politikere vil lukke munden på minoriteter

Paraplyorganisation for somaliske foreninger advarer mod at nedlægge Aarhus Kommunes integrationsråd. Rådet bør udvikles, mener talsmand.

Artiklens øverste billede
Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) vil fjerne integrationsrådet.

Somaliere i Aarhus er stærkt pikerede over planer om at gøre op med kommunens integrationsråd. Som beskrevet i JP Aarhus for en måned siden lægger borgmester Jacob Bundsgaard (S) op til, at der fra årsskiftet bliver sat et punktum for rådet i sin nuværende form, da en evaluering viser, at det mangler indflydelse på beslutningerne og forankring i byens etniske grupper.

Det har fået AarhuSomali, der repræsenterer 13 somaliske foreninger i Aarhus, til at udsende en pressemeddelelse med overskriften ”politikere vil lukke munden på etniske minoriteter”.

”Hvis integrationsrådet bliver lukket, mister de etniske minoriteter indflydelse. Forlaget om at nedlægge integrationsrådet opfattes af mange sådan, at politikere vil lukke munden på de etniske minoriteter, og det er en farlig vej at gå,” siger talsmand Abdirahman M. Iidle, der er medlem af integrationsrådet.

Han mener, at uden rådet vil politikere og embedsmænd miste kontakten til de etniske minoriteters foreninger og frivillige.

Manglende kandidater

Som konkrete fingeraftryk fra rådet fremhæver Abdirahman M. Iidle bidrag til kommunens integrationspolitik samt initiativer til en række aktiviteter.

I en evaluering fra Rambøll Management Consulting medvirkede flere foreninger, rådsmedlemmer, embedsmænd og politikere fra alle byrådets partier m. fl.

Heri fremgår det, at rådet ikke lever op til forventningerne om at være opsøgende og synligt.

Rådets fokus på at afgive høringssvar giver heller ikke den store mulighed for fingeraftryk, da svarene ofte ligger sent i beslutningsprocessen, og politikere og embedsmænd kun i begrænset omfang inddrager rådet. Ligesom rådet mangler legitimitet, bl. a. fordi valget i 2010 måtte aflyses på grund af manglende kandidater.

Samtidig har de etniske foreninger kun et begrænset kendskab til dets arbejde. Desuden er rådet udfordret af, at kommunen i højere grad laver helhedsorienterede indsatser, hvor der er taget hensyn til f. eks. handicap, ligestilling og etnicitet.

"Rådet skal videreudvikles"

Abdirahman M. Iidle genkender flere af de skitserede problemer, men mener, at det ikke er ensbetydende med, at rådet bør nedlægges.

”I stedet for at nedlægge rådet, ønsker vi at videreudvikle rådet. Vi vil gerne bidrage til beslutningerne og deltage i demokratiet,” konstaterer han og tilføjer, at de somaliske foreninger er meget aktive.

Talsmanden mener, at rådet er med til at træne etniske minoriteter i den demokratiske proces.

I borgmesterens oplæg til opgøret med rådet er tre forslag i spil som erstatning: 1) At rådet relanceres i en mere fokuseret version. 2) At lave et ligestillings- eller medborgerskabsråd, hvor etnicitet er et af flere fokusområder. 3) Helt at droppe et permanent råd og i stedet inddrage borgere fra sag til sag.

Input fra borgere

I JP Aarhus har integrationsrådets næstformand Rosita Ahmadian oplyst, at rådet støtter nedlæggelsen, men Abdirahman M. Iidle vurderer, at der i rådet er et flertal for at bevare og udvikle det.

Jette Jensen (EL) mener, at denne vilje bør give stof til eftertanke.

”Det er rigtigt, at der har været problemer i den måde, integrationsrådet har fungeret på. Men jeg synes, at det rigtige er, at nytænke integrationsrådet og få det til at fungere bedre. Og så kan vi jo passende inddrage integrationsrådet selv og andre i at nytænke, hvordan rådet skal fungere og arbejde fremover,” siger Jette Jensen.

Hun finder det underligt at videreføre ældrerådet og ligestillingsudvalget, mens integrationsrådet foreslås nedlagt, og politikeren mener, at der på alle tre områder er behov for, at byens politikere får input fra berørte borgere.

Der bliver diskuteret integrationspolitik på to møder tirsdag aften – af politikere på et valgmøde Godsbanen og integrationsrådsmedlemmer på Hovedbiblioteket.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.