Hårde tider for AGF’s talenter

Ungdom: Det er blevet markant sværere at slå igennem som grøn spiller i AGF i de seneste sæsoner. Og det glæder klubbens talentchef.

Artiklens øverste billede
Marcus Solberg (tv.) og Jens Jønsson på henholdsvis 18 og 20 år er begge med i AGF’s bedste trup, hvor kampen om spilletid er hård. Arkivfoto. Gregers Tycho

Jens Jønsson, 20-årig fodboldspiller i AGF, er ikke med på banen fra start i dagens kamp mod Viborg. Men han sidder formentlig på reservebænken.

Kunne man plante Jens Jønsson i AGF for fem-seks år siden, var historien måske en anden. Så havde Jens Jønsson givetvis været med fra start.

AGF’s førsteholdstrup er blevet stærkere, og derfor er det blevet sværere for de unge at slå igennem.

»Udviklingen stiller større og større krav til ungdomsafdelingen. Skulle der blive et år, hvor der ikke er unge talenter, der kommer med i A-truppen, er det ikke unaturligt. Det var nemmere at udvikle spillere til førsteholdet, dengang AGF’s hold var rigtig dårligt,« siger AGF’s cheftræner, Peter Sørensen.

Til daglig arbejder han med Dominic Oduro og Marcus Solberg, begge er formelt set stadig U19-spillere og er havnet i truppen af en enkelt årsag: De er gode nok.

»Hvis de var de ringeste hver gang til træning, deltog de simpelthen ikke,« som træneren udtrykker det. Så glem alt om socialbold. Det professionelle univers er ubarmhjertigt. Hvis du ikke er god nok, så er det farvel.

Attituden er vigtig

»Men vi har tålmodighed med de unge på nogle felter. Hvis de mangler noget fysisk, kan vi gøre noget ved det. Men har de en slatten attitude, har de ikke ret lang snor,« understreger Peter Sørensen.

Med 20 år er Jens Jønsson en af de mest erfarne unge spillere. Han har fået spilletid i 27 kampe for AGF og ved godt, at han skal have tålmodighed. Lige nu er han bagest i køen til spilletid.

»Jeg er stadig ung, men det er ikke sjovt, når man ikke spiller. For det er derfor, jeg er her. Jeg er nødt til at vise hver eneste dag, at jeg er bedst,« siger Jens Jønsson, som indledte voksenlivet i det centrale forsvar, men allerhelst vil spille på midtbanen.

Kontant vurdering

Trænerens aktuelle skudsmål af Jens Jønsson er forholdsvis kontant:

»Jens Jønsson har nogle spidskompetencer, som de færreste kan matche, blandt andet hurtighed. Men han er ofte involveret i mål. Ikke at det er hans skyld, men som bageste mand skal man forhindre mere, end man er med i. Til gengæld forhindrer han med sin hurtighed mange gennembrud. Lige nu er han mest på bænken, men i kraft af det antal kampe, han har fået, er han ikke nervøs, når han skal i kamp. Det er jeg helt tryg ved, og senest kom han på banen mod OB og leverede præcist det, vi håbede på,« siger AGF-træneren.

Mikkel Kirkeskov, 22 år, er en af de unge spillere, som har etableret sig på førsteholdet.

»Det er vigtigt, at man kan tilføre holdet noget, for ellers henter klubben bare en bedre udefra. Derfor skal man virkelig holde sig til. Jeg har spillet fodbold med mange, der var bedre end mig, men de faldt fra, da de ikke havde hovedet med. Hvis man har den rette indstilling, skal man nok slå til,« mener Mikkel Kirkeskov, der har spillet 77 kampe for AGF i de seneste sæsoner.

De unge skal levere

I AGF er det Casper Bugge, som har ansvaret for, at førsteholdstruppen kontinuerligt får tilbudt unge talenter. Og talenttræneren svarer ubetinget ja til, at de unge talenter har fået vanskeligere ved at komme med i A-truppen – og senere slå til.

»Jeg er tilhænger af, at førsteholdet er så stærkt som muligt, så de unge virkelig skal levere hver eneste dag. De unge kan godt blive lidt frustrerede over, at de ikke kan komme på hold. Så skal de arbejde endnu hårdere, og så bliver de endnu bedre, og til sidst er de gode nok. Er de dygtige nok, skal de nok slå til. Det kommer også til at ske for Jens Jønsson. Han bliver en fremragende spiller for AGF. Det er jeg ikke i tvivl om. Men måske som midtbanespiller,« forudser talentchefen.

På det nuværende mandskab er unge spillere som Casper Sloth, Osama Akharraz, Alexander Juel Andersen, Mikkel Kirkeskov og Kasper Povlsen allerede etablerede.

En lang vej

»Da vi næsten lige har gennemført et mindre generationsskifte, kan vejen til førsteholdet godt føles lang for de unge. Vi har tre spillere fra årgang 1993 i truppen nu, to fra årgang 1995, og fem fra samme årgang står klar til at forsøge sig,« siger Casper Bugge, som påpeger, at det næsten ikke er realistisk at kunne indlemme to unge spillere i førsteholdstruppen hvert eneste år.

Fra årgang 1994 nåede ingen igennem, de spiller i stedet på lavere niveau i andre klubber.

»Det er meget usandsynligt, at alle fra årgang 1995 når igennem,« understreger Casper Bugge og bruger Marcus Solberg som eksempel.

Den unge angriber er allerede en del af AGF’s bedste trup, men skal konkurrere med så forskellige angribere som Jesper Lange, Søren Larsen og Mate Vatsadze.

»Så Marcus skal virkelig være klar, hvis han vil have spilletid. Det synes jeg kun er godt, får så får vi virkelig set, hvad han indeholder. Marcus har scoret 11 mål i 23 ungdomslandskampe, så han har vist, at han er træfsikker. Og hvis han ikke når gennem nåleøjet, så er det trods alt den skarpeste angriber i hans årgang, vi har sorteret fra. Og det må så betyde, at de øvrige angribere i truppen er vanvittigt gode,« som Casper Bugge udtrykker det.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.