Skulptur går down under
Kunstværk: Niels Astrups traner holdt sig flydende ved Moesgård og sendes nu til Australien.
Iført vaders og med en let rysten på hånden satte Niels Astrup i går sin skulptur ”Black Birds” i vandet ved Moesgård Strand.
Den aarhusianske kunstner har brugt over 100.000 kr. og en masse lange arbejdsdage, siden han for knap fire måneder siden fik at vide, at hans idé til et værk var udtaget til Sculpture by the Sea i Australien.
I går så kunstneren for første gang, hvordan materialet spillede sammen med havvandet.
»Jeg er rigtig glad og tilfreds. Det er dejligt at se, at den flyder, som den skal. Jeg var noget nervøs for halen, der er ret lang, men det ser meget fint ud,« siger Niels Astrup, der fulgtes med skulpturen ud i vandet.
Her gav han den med hænderne mere modstand, end det stille vand i Aarhusbugten formåede.
»Den skal placeres ved Bondi Beach, hvor der må forventes væsentligt flere bølger. Så den skal kunne holde til noget,« siger Niels Astrup og læner sig ind over det sorte kunstværk.
Værket er skabt af polyurethan, der skyr vand og suger olie.
»Lige når man ser den, må man gerne tænke, hvad er det? Er det en klat olie ? Man er nødt til at kigge lidt efter for at få øje på, at det forestiller en trane.«
Olie på Bondi
Den aarhusianske kunstner og designers udtryk er inspireret af den japanske foldekunst, der hedder origami.
Og så syntes han, at det ville være oplagt at lade værket kommentere olieforurening på en så kendt strand.
»Bondi Beach er en af verdens mest berømte strande, så det vækker nok mere opsigt, hvis der er olieforurening der, end hvis nogle fugle bliver smurt ind i olie i det mere øde Alaska,« siger Niels Astrup.
Tirsdag sendes værket til Australien, hvor Sculpture by the Sea indledes den 24. oktober.
Kunstneren selv skal derned den 14. oktober og bliver der, mens skulpturen er udstillet.
»Hvis der kommer storm, skal jeg kunne tage den ind. Jeg skal også deltage i artist talks og undervise ved de workshops, som de afholder. Det bliver mega spændende,« siger Niels Astrup.
Hvad der ellers kommer ud af hans deltagelse i udstillingen, ved han ikke.
»Jeg håber selvfølgelig, at skulpturen bliver solgt. Jeg vil også prøve at skabe kontakter, når jeg er dernede, og håber, at det kan være med til at give mig flere kunstopgaver,« siger Niels Astrup.
Bliver skulpturen, der er finansieret af kunstnerens egen lomme – via banklån – ikke solgt, har han et år til at få fragtet den hjem igen.
»Det kunne da være fedt, hvis den så kunne flyde i åen i Aarhus,« siger kunstneren.