S-kandidat går nu ind for ytringsfrihed

For fire år siden blev Mohamed Suleban taget af Socialdemokraternes kandidatliste efter kritik af daværende borgmester Nicolai Wammens møde med islamkritiker.

I 2009 hed kandidat nr. 27 på den socialdemokratiske opstillingsliste til byrådsvalget Mohamed Suleban.

Han var dog på listen mindre end et døgn, da det gik op for den socialdemokratiske ledelse, at Suleban to år tidligere i et læserbrev havde kaldt det en ”skamplet”, at Socialdemokraternes daværende borgmester Nicolai Wammen havde mødtes med den islamkritiske forfatter Ayaan Hirsi Ali, som »misbruger ytringsfriheden til at fremme islamofobi i Vesten,« som Mohamed Suleban skrev i læserbrevet i JP Aarhus.

Han kritiserede også Hirsi Ali for at postulere, at »islam pr. definition er lig med kvindeundertrykkelse.«

Han har taget afstand fra det, han tidligere har sagt.

Jacob Bundsgaard (S), borgmester, om Mohamed S. Ali

Nu bejler Mohamed Suleban, der lige som Ayaan Hirsi Ali har somaliske rødder, igen til socialdemokratiske vælgere om at stemme ham ind i byrådet. Blot optræder han nu på listens 25. plads som Mohamed S. Ali.

Wammens afløser, borgmester Jacob Bundsgaard (S) bekræfter, at der er tale om den samme mand.

En anden forståelse i dag

»Han har taget afstand fra det, han tidligere har sagt. Linjen er, at vi går ind for fuld dialog, og at noget af den kritik, der kan rejses i forhold til kvindesyn og andet, er helt på sin plads og indgår i dialogen,« siger Bundsgaard og henviser i øvrigt til de folk i partiorganisationen, som har talt med Mohamed Suleban forud for opstillingen af kandidater.

Ifølge Anne Lund, formand for Socialdemokraterne i Brabrand-Tilst, gjorde Mohamed Suleban selv opmærksom på læserbrevet fra 2007.

»Han sagde, at han er blevet ældre og mere moden nu og ser anderledes på det. I sådan en situation spørger jeg naturligvis grundigt ind til hans holdninger. I dag har han en anden dybdeforståelse af, hvad det betyder, at vi har ytringsfrihed i det danske samfund. Selv om han føler sig personligt angrebet af, hvad Hirsi Ali har sagt om hans religion, kan han i dag godt rumme, at hun har lov til at mene og sige sådan,« siger Anne Lund, som vurderer, at han er en både vidende og god repræsentant for Socialdemokraterne.

Partiets Aarhus-formand Morten Pless siger, at det beror på en tilfældighed, at Mohamed Suleban i dag optræder på kandidatlisten som Mohamed S. Ali.

»På listen er kandidaterne opført med det navn, de står med i vores medlemssystem,« siger han.

»Jeg er blevet klogere«

Mohamed S. Ali (sådan vil han gerne omtales i dag) slår fast, at der ikke skal herske tvivl om, at han går fuldstændig ind for ytringsfrihed og kvinders ligestilling.

»I forhold til det, jeg skrev den gang, er jeg blevet klogere,« siger han.

Han har været formand for Somalisk Ungdom i Danmark og gennem ti år været aktiv i arbejdet med at fremme integration af flygtninge og indvandrere i det danske samfund.

Som mulig kommende socialdemokratisk byrådsmedlem vil det fortsat være en af hans mærkesager, ligesom han ifølge eget udsagn brænder for at forbedre forholdene for socialt udsatte børn og unge.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen