Aarhus – New York – Paris

Nordisk Spisehus samler det bedste, som den internationale gastronomi kan tilbyde. I denne måned er temaet de bedste spisesteder i New York. I april og maj drejer det sig om Paris.

Artiklens øverste billede
Ingen kan være i tvivl om, at det denne aften er New York, der er temaet. Næste måned skifter det til Paris – men stadig med fokus på de anerkendte toprestauranters præstationer. Her er det tjener Ditte Susgaard, der gør klar til at modtage gæsterne.

Nordisk er egentlig så meget sagt, for af de otte retter på den faste menu er kun de tre nordiske.

Men konceptet er også et helt andet, end da restauranten blev skabt, og tjeneren lader da også forstå, at navnet måske bliver ændret med tiden, men det kræver en modig beslutning at skille sig af med noget, der er et godt brand.

Nordisk Spisehus i M.P. Bruuns Gade blev oprindeligt oprettet som en mere folkelig afdeling af Malling & Schmidt, da de holdt til i Jægergårdsgade, men er nu overtaget af Kähler, der også driver Kählers Spisesalon lidt længere oppe ad M.P. Bruuns Gade.

Den nye version af Nordisk Spisehus samler det bedste fra den internationale gastronomi i temaer. Der indledtes i efteråret med danske kokkes kreationer, i februar og marts serveres der kreationer fra fem af de bedste restauranter i New York, og i april og maj bydes der på de bedste kreationer fra Paris.

Man kan vælge tre, fem eller otte retter, og vælger man de otte, får man foruden de fem New Yorkere tre, som er kreeret af Nordisk Spisehus’ egne kokke.

Vi valgte de otte retter til i alt 749 kr., og dertil en vinmenu til 700 kr., som bestod udelukkende af amerikanske vine. Også det indledende glas mousserende Treveri fra staten Washington (95 kr.).

USA er et stort vinland – fra Washington i nord på vore egne breddegrader til Texas i syd, der deler breddegrad med det nordlige Afrika. Aftenens vine var valgt med sikker fornemmelse for samspil med retterne.

Fra første øjeblik var der lagt op til en aften af de minderige, og det holdt. Til aperitiffen blev der serveret et lille udvalg af knasende chips og grønne ferskner, og som amuse noget knasende sprødt rensdyrlav, en lille bid torskerogn med mayonnaise og en lille tatar rullet i noget sprødt kartoffelknas.

Utraditionelt

Kombinationerne i de enkelte retter var mildt sagt utraditionelle, men alle sammen præget af en smuk balance i smagsindtrykkene – understreget af de gode vine, der også var valgt med sikker balance.

»Hvis overdimensionerede burgere og pommes frites er sværvægtsboksning, så er dette ballet,« bemærkede ledsageren lidt henne i måltidet. Kulinarisk ballet! Meget betegnende udtryk.

Første servering, som er skabt af restaurant ”Le Bernadin”, var foie gras-terrine med rå tunfisk, citron, salat og papirtynde toast melba. Dertil et glas Fox Run riesling 2011 fra Finger Lake.

Mere rå fisk

Vi fortsatte med rå fisk og fik en skive sojamarineret laks med ingefær, tynde skiver af sprød, asiatisk pære, creme fraiche og kørvel. Denne ret, som også visuelt tog sig ualmindeligt flot ud, er skabt af restaurant Jean Georges. Vinen dertil var en viognier 2011 fra Seven Hills, Washington.

Enkelt og elegant: Sojamarineret laks med ingefær, lime, creme fraiche, kørvel og sprød, asiatisk pære.

At kombinere gravet lammekød med stenbiderrogn og rygeostecreme havde vi aldrig selv fundet på, men vi er jo heller ikke kok Pelle Christensen fra Nordisk Spisehus, eller sagt på en anden måde: Dette var en af husets egne overraskende og yderst vellykkede kreationer. Den blev serveret med et glas pinot noir 2011 fra Sonoma Valley i Californien.

Næste ret, som er skabt af Gordon Ramsey, forekom lidt mere traditionel, men absolut vellykket: Stegt andebryst med stegte skorzonerrødder, forskelligt kål og en meget kraftig madeirasovs. Den krævede en kraftig vin, og det er Lady in Red 2009 fra Kestrell Wines i Columbia Valley, Washington.

Genialt enkelt

Næste servering var en ganske enkel anretning med unikaosten med det smagfulde navn Gnalling i kombination med pære- og jordskokkepuré og sprøde jordskokkechips – skabt af Jacob Freitag fra Nordisk Spisehus. Nærmest genial i al sin enkelhed, og dertil et glas Ferrari Carrano, fumet blanc 2011 fra Californien.

Også den næste ret stod Nordisk Spisehus selv for, personificeret ved Dennis Buhl Jensen: En sorbet med valnødder og syltede grønne tomater i en skal af marengs, og dertil en sød riesling 2011 Sheldrake Point fra Finger Lake.

Også den afsluttende dessert stod en dansker for, nemlig Mads Refslund, der for tiden har stor succes med sin restaurant Acme i New York. En chokolademousse med ymersorbet og krymmel og dertil et glas af den amerikanske udgave af portvin årg. 1996, som de kalder starboard. Det er et fikst lille ordspil, som hænger sammen med, at port er et beskyttet navn, som kun må anvendes til portugisisk vin, og da port også betyder bagbord på amerikansk, kalder de den da bare starboard – styrbord. Sådan.

Måltidet blev serveret med noget ualmindeligt lækkert hjemmebagt brød med smør til, dels hvidt hvedebrød, dels små mørke maltbrød.

Det var brød med både smag, duft og struktur – og en iboende fare for at spise for meget.

I den samlede vurdering af denne aften på Nordisk Spisehus kommer vi ikke uden om topkarakteren på seks stjerner. Alt fungerede, alt var i fineste balance, og prisen nærmede sig svært de 3.000 kr. for to personer. Dyrt? Javel, men vi har fået mindre perfekte serveringer til højere priser andre steder.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.