Eksperter: Politikere bør stå fast

Når politikerne i Aarhus Kommune pludselig omstøder en upopulær beslutning, kan det give bagslag.

Artiklens øverste billede
Bl.a. Roger Buch, kommunalforsker og lektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole fastholder, at kommunalpolitikerne nogle gange må stå fast på upopulære beslutninger.

Det var ikke en forkert beregning eller en anden konkret årsag, som reddede den lukningstruede Rundhøjskolen i Holme.

Politikerne fra forligskredsen bag det seneste skolestrukturudvalg valgte torsdag aften i sidste uge at omstøde deres upopulære beslutning om lukning af Rundhøjskolen fra sommeren 2013 af én særlig grund: Forældrenes og lokalområdets engagement i kampen om at fastholde skolen.

»Engagementet vidner om, at mange borgere har et nært forhold til skolen, og at Rundhøjskolen i sig selv udgør en særlig værdi for lokalområdet. Det skaber også grobund for at drive skolen videre i en bæredygtig form,« skrev forligskredsen bestående af partierne S, SF og De Radikale i den medfølgende pressemeddelelse.

De lokale byrådspolitikere bør dog være meget bevidste om, hvilket signal den drastiske vending i sagen kan sende.

»Denne type af forældreindflydelse er dybt problematisk. Nu står strukturforliget tilbage med bl.a. et skolevæsen med ledig bygningskapacitet og for meget ledelseskapacitet på for små skoler. Når man som politiker ændrer beslutning med forældreengagementet som begrundelse, bliver det problematisk at drive skolepolitik ud fra et fagligt perspektiv,« siger forsknings- og udviklingschef Andreas Rasch-Christensen ved VIA University College, Aarhus.

Protester får konsekvenser

Ifølge Andreas Rasch-Christensen kan forældrene på Rundhøjskolen have mange gode bevæggrunde for deres protester.

»Men der er faglige perspektiver på skoleudviklingen, som ligger uden for forældreindflydelse. Forældrene kæmper kun for den pågældende skole, men ikke for alle skoler i kommunen. Det samme skete, da politikerne ville sammenlægge Engdalskolen og Sødalskolen,« siger Andreas Rasch-Christensen, som vurderer, at en politisk vending på 180 grader vil få konsekvenser.

»Det bliver sværere for politikerne at træffe den slags beslutninger i fremtiden. Det viser sig jo, at det kan betale sig at protestere,« konstaterer Andreas Rasch-Christensen, som forsker i skole- og uddannelsesområdet.

Roger Buch, kommunalforsker og lektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, fastholder, at kommunalpolitikerne nogle gange må stå fast på upopulære beslutninger.

»Man kan stille det på spidsen og sige, at i krisetider, hvor der skal skæres ned, er der meget begrænsede muligheder for at inddrage borgerne. Borgerne vil groft sagt altid være modstandere af besparelser, så der handler det i virkeligheden om at lukke ørerne for borgerne og træffe de upopulære og ubehagelige beslutninger og gennemføre dem trods borgernes modstand,« siger Roger Buch, der samtidig forventer flere borgerprotester i fremtiden.

»Det er i en vis forstand med til at forværre kommunernes økonomiske problemer, fordi man faktisk bruger rigtig mange ressourcer på at behandle klagesagerne,« mener Roger Buch.

Politikere står generelt fast

Ifølge Ulrik Kjær, professor ved Institut for Statskundskab, Syddansk Universitet, handler det ikke om, at borgerne ikke skal sige deres mening.

»Borgerne er velkomne til at sige deres mening, men jeg tror, at mange politikere og administratorer også ønsker sig, at borgerne selv kan finde ud af at stoppe igen på et tidspunkt. Ellers bliver det kontraproduktivt før eller siden,« siger Ulrik Kjær.

Jan Ravn Christensen (SF), formand for Børn og Unge-udvalget i Aarhus Kommune, konstaterer, at politikerne generelt står fast på mange upopulære beslutninger.

»Man skal kun omgøre en beslutning, hvis man finder ud af, at indholdet i den anden beslutning er bedre. Politikernes vilje til at fastholde beslutninger må ikke blokere for bedre løsninger. Det var også udgangspunktet i beslutningen om Rundhøjskolen,« siger Jan Ravn Christensen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.