PET: Mange i træningslejr i Somalia

PET har mistanke om, at mellem 25 og 40 herboende muslimer har været i terror-træningslejr.

Artiklens øverste billede

Politiets Efterretningstjeneste, PET, har i længere tid holdt øje med de to dansk-somaliske brødre, der mandag aften blev anholdt og sigtet for forsøg på terrorisme.

Det oplyser PET-chef Jakob Scharf.

"Anholdelserne blev gennemført efter længere tids efterforskning, og da den ene af de anholdte vendte tilbage til Danmark, efter at han i et stykke tid havde opholdt sig i udlandet. Vi kan ikke sige med sikkerhed, at en terrorhandling har været umiddelbart forestående, men vi har ment, at det var nødvendigt at gribe ind i form af anholdelser på nuværende tidspunkt for med sikkerhed at afværge planerne. Den fortsatte efterforskning skal klarlægge, om der grundlag for også at rejse tiltale mod de to anholdte for forsøg på terrorisme" siger Jakob Scharf i en pressemeddelelse.

Sigtet efter "hård" paragraf

De to unge somaliske brødre på hhv. 19 og 23 år blev tirsdag eftermiddag under stor bevågenhed fra omkring 15-20 unge muslimske mænd sigtet for terror ved byretten i Aarhus.

Den ene er desuden sigtet for at have opholdt sig i en træningslejr tilhørende terrorgruppen Al Shabaab i Somalia. Ifølge PET har 25-40 herboende personer været i træningslejr hos den frygtede terrorgruppe med internationale ambitioner på Afrikas Horn.

Politiets Efterretningstjeneste har sigtet de to unge mænd efter den hårde terrorparagraf med mistanke om, at de ville slå ihjel, have våben og sprængstoffer.

Dørene blev lukket

De to unge mænd nægter sig begge skyldige, oplyste deres to advokater, inden anklageren krævede resten af retsmødet afviklet for lukkede døre, en anmodning, som dommeren fulgte.

Begge brødre blev fængslet i fire uger frem til 25. juni, heraf de to første i isolation - en afgørelse, som storebroderen appellerede. Derfor skal Vestre Landsret nu afgøre, om afgørelsen om fængsling i fire uger er i orden eller ej, oplyser Ritzau.

Ingen af mændene ønskede at svare på spørgsmål fra anklageren, politiadvokat Lone Damgaard fra Politiets Efterretningstjeneste, under det lukkede grundlovsforhør. Dommeren vurderede dog, at det fremlagte materiale er nok til en begrundet mistanke mod brødrene, mener dommeren.

Smalskuldrede mænd

Den yngste af de to brødre, en 18-årig mand, var blevet anholdt mandag aften i et boligområde i den vestlige del af Aarhus.

Han så meget ung ud, havde kort, kruset hår og lignede en skoledreng. Han bar en lys kjortel, blå bukser og havde bløde lysebrune sko. Han gik med bløde bevægelser og var smal over skuldrene.

Hans 23-årige bror var tilsvarende smalskuldret, bar en ternet lysebrun skjorte, lysebrune bukser, brune sko og var kortklippet. Han var blevet anholdt ved indrejse til Danmark fra udlandet, ligeledes mandag aften.

Terrormålet fremgik ikke

Ifølge sigtelsen, der blev læst op af anklager fra PET, Lone Damgaard, har de to brødre været i gang med at forberede et terrorangreb ”et ikke nærmere bestemt sted i Danmark eller udlandet”. Det fremgik ikke af sigtelsen, hvad målet for et angreb skulle være.

Den ældste af brødrene blev tillige sigtet for den paragraf i terrorlovgivningen, der handler om forberedelse til terror, ved at have deltaget i en træningslejr hos terrorgruppen Al Shabaab i Somalia fra den 18. januar til den 21. februar i år.

Somaliere blev forvist

Omkring 15 unge mænd – mange af dem med traditionelt muslimsk fuldskæg, groet langt ved hagen – forsøgte at få plads i retssalen. Men der var kun plads til få af dem, så en retsbetjent bad de fleste af dem om at forlade retssalen.

Det gjorde de under højlydte protester, og en af de unge mænd pegede på den ene af de sigtede brødre og råbte: ”Inshallah – du kommer ud!”

LÆS OGSÅ: Vrede i luften da somaliske unge var i retten

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.