Designindbrud vinder frem
Organiseret handel med stjålne designermøbler bliver mere og mere udbredt.
Der er store penge i tyveri og videresalg af designermøbler. Det har man sandet i de kriminelle miljøer i Østjylland, og tendensen går kun en vej.
Sådan lyder vurderingen fra politikommissær Aksel Mølsted, som er leder af straffelovssektionen i Aarhus.
»Det er min klare opfattelse, at der er mange, som arbejder inden for dette område for tiden. Og der bliver flere og flere, fordi det er der, profitten ligger,« siger han.
En gennemgang af døgnrapporterne fra Østjyllands Politi viser, at der indtil nu i år bl.a. er forsvundet mindst 46 PH-lamper, 322 Arne Jacobsen 7'er-stole og syv svanestole. Og døgnrapporterne giver ikke et fuldstændigt billede, uddyber Aksel Mølsted.
»Der er forsvundet meget mere end det,« siger han, om end man ikke har lavet en fuldstændig opgørelse.
Fordi der er mange penge på spil, og fordi det kræver gode kontakter at afhænde de stjålne møbler ubemærket igen, bliver indbruddene mere og mere organiserede, forklarer Aksel Mølsted.
»Afsætningsleddet er det vigtigste for tyvene. Og det har de. Efter min vurdering sælges møblerne til personer, som sælger dem videre til forbrugerne gennem hjemmesider på internettet, auktionshuse osv.,« forklarer han.
Nul forsikring uden mærke
Indbrudstyvene slår til mod private hjem, men i højere og højere grad også mod virksomheder og uddannelsesinstitutioner som Aarhus Erhvervsakademi, der mistede 122 7'er-stole i april.
Østjyllands Politi har i år optrappet indsatsen mod indbrudstyvene, og antallet af anmeldelser faldt i april markant i forhold til for et år siden. Men Aksel Mølsted har også en anden idé til, hvordan man mindsker antallet af designtyverier landet over.
»For at forhindre det, tror jeg på, at man er nødt til at mærke alle varerne, og forsikringsselskaberne er nødt til at sige, at de ikke vil udbetale erstatning for varer, der ikke er mærket,« siger han med forhåbning om, at man på den måde kan spore de kostbare møbler og få slutkøberen til at være mere påpasselig.
Men ideen om at begrænse forsikringen af designermøbler møder modstand i brancheforeningen Forsikring og Pension.
»Vi er enige i, at det ville være en fordel for alle parter, men derfra og til at stille det som et krav, der er stor forskel, « siger konsulent Riccardo Krogh Pescatori.