Varm sag om Spanien 19

I stedet for at sælge ejendommen vil kommunen renovere den og samtidig nedsætte huslejen.

Artiklens øverste billede

Aarhus Kommune kunne have fået 53 mio. kr. i kassen ved at sælge Spanien 19, i stedet renoverer man bygningen for 23,5 mio. kr. og nedsætter huslejen med 40 pct. Lyder det som en god forretning? Det synes de ikke i den konservative byrådsgruppe og Dansk Folkeparti. Alligevel blev indstillingen vedtaget onsdag, da sagen for tredje gang var på byrådets dagsorden.

Tidligere havde også SF taget forbehold, men ifølge gruppeformand Jan Ravn Christensen er SF'erne nu overbevist om, at det er en fornuftig disposition. Ejendommen Spanien 19 har tidligere huset kommunens it-afdeling og senere KMD (tidl. Kommunedata), som flyttede ud i 2008. Siden har den været brugt som buffer til midlertidige placeringer af medarbejdere fra forskellige afdelinger.

Køber bød 53 mio. kr.

I 2011 blev den udbudt til salg i to omgange. Seneste bud på 53 mio. kr. var tilfredsstillende for Ejendomsforvaltningen, men inden handlen blev underskrevet, bad magistratsafdelingen for sociale forhold og beskæftigelse om at overtage den. Ved at samle nogle funktioner fra forskellige adresser i Åbyhøj, kunne der spares på administrationen. Hidtil har Ejendomsforvaltningen fået 6,5 mio. kr. i årlig husleje. Den nye lejer har kun råd til at betale 4 mio. kr., og inden de ca. 200 medarbejdere flytter ind, skal bygningen i øvrigt renoveres og energioptimeres for 23,5 mio. kr.

Kæden hopper af

Det er her, De Konservative synes, at kæden hopper af. »Det er imponerende, at magistratsafdelingen for sociale forhold og beskæftigelse i 11. time byder ind på noget, man ikke har råd til at betale, og så oven i købet forventer, det bliver istandsat for 23,5 mio. kr. først,« siger den konservative Niels Christian Selchau-Mark. Ejendomsforvaltningen har fremlagt beregninger, der skal dokumentere, at en leje på 4 mio. kr. efter renoveringen er fornuftig. »Det virker som om, de har trukket den værdisætning i en tombola. Det gør det nærmest umuligt at gennemskue den demokratiske proces. Jeg medgiver, at lejen måske var for høj tidligere, ejendommens stand taget i betragtning. Men det skal være ringe, hvis man ikke kan komme op på et fornuftigt niveau efter istandsættelsen,« siger han. Både han og SF's Jan Ravn Christensen har også påpeget, at flytningen af medarbejdere fra Åbyhøj til Spanien 19 går imod byrådets beslutning om at flytte medarbejdere væk fra midtbyen. »Siden har socialrådmand Hans Halvorsen fremlagt et regnestykke over magistratsafdelingens samlede rokader, der viser en nettoudflytning på 82 arbejdspladser. Sammenholdt med de grundige økonomiske beregninger over økonomien er SF nu parat til at bakke indstillingen op,« siger Jan Ravn Christensen.

Nødvendigt for at spare

Rådmanden for sociale forhold og beskæftigelse Hans Halvorsen (S) forklarer, at samlingen af medarbejderne er nødvendig, for at magistratsafdelingen kan opnå en krævet effektiviseringsgevinst på 8 mio. kr. Ejendomsforvaltningen har budgetteret med en lejeindtægt på 6,5 mio. kr. fra Spanien 19. Med forrentning af renoveringsudgifter og salgsomkostninger til det salg, der blev standset i sidste øjeblik, skulle huslejen op på 8 mio. kr. De manglende 4 mio. kr. hentes ved at beskære vedligeholdelsesbudgetterne for kommunens ejendomme. I den oprindelige indstilling til byrådet stod, at det »naturligvis er ganske uholdbart i det lange perspektiv.« Den sætning er siden fjernet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.