Skoleanalyse kostede 475.000 kr.

Venstres politiske ordfører mener, at analysen var alt for dyr.

Artiklens øverste billede
Venstre ville gerne have brugt strukturanalysen til en mere gennemgribende ændring af skolestrukturen, mens SF lover, at der nu er ro på skoleområdet i en årrække. Arkivfoto: AP

Den omfattende analyse af skolestrukturen i Aarhus Kommune har kostet skatteyderne næsten en halv mio. kr. Analysen, der er lavet af konsulentfirmaet Brøndum & Fliess, er bestilt af partierne bag budgetforliget. Den anbefaler en bæredygtig skolestruktur, hvor der er tre spor på alle klassetrin og op til 28 elever i klasserne. På den baggrund blev 12 skoler bragt i spil til lukning. I weekenden blev Socialdemokraterne, SF, De Radikale og Enhedslisten så enige om et skoleforlig, der lukker Vejlby Skole, Rundhøjskolen og Kolt Skole og slår de to Tranbjerg-skoler sammen i ét distrikt, men med undervisning begge steder.

En større sammenhæng

De borgerlige partier valgte at forlade forhandlingerne om skoleforliget, og Venstres Henrik Vestergaard har svært ved at se, hvad den omfattende strukturanalyse til 475.000 kr. skulle bruges til med det resultat, som forhandlingerne endte med. »Der er ingen sammenhæng mellem omfanget af rapporten og det resultat, der nu foreligger. Med baggrund i analysen kunne vi have fundet en bedre og mere langtidsholdbar løsning, men det fik vi ikke mulighed for at prøve af,« siger han. Han står ved, at de opnåede årlige besparelser på 12,8 mio. kr. lever op til budgetforligets krav om besparelser på skolestrukturen på mellem 10 og 15 mio. kr., men han havde gerne set, at rapportens anbefalinger var sat ind i en større sammenhæng om kommunens økonomi, som også De Konservative og Dansk Folkeparti har ønsket. En ny reform om udligning af udgifterne mellem rige og fattige kommuner og en kommende aftale mellem regeringen og kommunernes forening KL kan betyde, at Aarhus igen skal spare store millionbeløb på budgettet.

SF lover ro

Selv om det sker, afviser SF, at det kommer til at betyde flere skolelukninger end dem, der nu er aftalt. »Nu er der ro på skoleområdet i en årrække. Hvis der kommer en ny sparerunde til efteråret, finder vi pengene på andre måder end ved skolelukninger. Det kan også være relevant at diskutere indtægter til kommunekassen,« siger Thomas Medom (SF), formand for børn og unge-udvalget. Han mener, at øgede indtægter ikke nødvendigvis er ensbetydende med højere skatter. Det kan også være højere gebyrer, f.eks. på byggesagsbehandling.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen