Barer lokker unge til druk

Kommunalt alkoholcenter kritiserer værtshuse og fredagsbarer for med discountpriser at tilskynde til umådeholdent drikkeri.

Artiklens øverste billede

Tre shots for 25 kr. Fri øl fra kl. 23 til kl. 24, og halv pris hele natten hver onsdag og torsdag.Værtshuse og fredagsbarer lokker med discountpriser på alkohol, som især unge kan have svært ved at modstå.For en uge siden vågnede en 23-årig aarhusiansk universitetsstuderende op på sygehuset, 10 timer efter han havde drukket sig sanseløst beruset i en fredagsbar og var blevet indlagt på hospitalet med en potentielt dødelig promille på 4,0.Ifølge centerleder Helene Bygholm Risager, Aarhus Kommunes Center for Alkoholbehandling, viser al erfaring, at lave priser på alkohol fører til et højere spiritusforbrug.»Double up, slagtilbud på hele flasker spiritus og mængderabatter handler kun om at blive stanghamrende beruset. Det har ikke andet formål,« siger hun og fastslår, at specielt unge med en stram økonomi kan lokkes til at drikke mere, hvis priserne er lave.

De lave priser lokker

»Når alkohol er dyrt, har man ikke råd til at drikke de dér fem ekstra genstande, men med shots til en 10'er har selv en studerende på SU råd til at drikke sig en kæp i øret,« mener Helene Bygholm Risager.Brancheforeningen Danmarks Restauranter & Cafeer tager afstand fra udskænkning til personer, som er stærkt berusede.»Det er ikke normen i restaurationsbranchen, og desuden er det en dårlig forretning at blive ved med at hælde på fulde gæster, fordi de skræmmer andre væk,« siger informationschef Carsten Kruuse.Adm. direktør Katia K. Østergaard fra hotel- og restaurationsbranchens forening, Horesta, er enig, men tilføjer:»Det er begrænset, hvor meget man kan bebrejde et professionelt erhverv, der lever af at sælge mad og drikkevarer, at det ønsker at optimere salget. Supermarkeder sælger også øl og vin på tilbud. Men selvfølgelig skal salget foregå inden for lovens rammer og ikke ske på en usmagelig måde.«

Flere unge i behandling

Center for Alkoholbehandling får flere og flere unge i behandling.»Det er ikke længere et tabu for unge at søge hjælp. Vi ser 18-årige, som allerede har udviklet alkoholafhængighed, men også unge med et overforbrug, som medfører, at de gør dumme ting og bruger flere dage på at komme over det,« siger Helene Bygholm Risager.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen