Hjem til Århus... version 2.0

På Slaget 12 har fået kolossal succes med coverversioner af andres sange. Gruppen har endda fortolket egne sange.

Artiklens øverste billede

Hos den århusianske popgruppe På Slaget 12 fylder fortolkningerne og coverversionerne meget i repertoiret. Selvom gruppen er bedst kendt for festugedirektør Jens Folmer Jepsens og komponist Niels Kirkegaards landeplage ”Hjem til Århus”, er det de mange coverversioner på ”Let’s Dance”-pladerne, der har solgt bedst.

På alles læber

På Slaget 12 var på alles læber i 1986. ”Hjem til Århus” blev spillet på repeat i radioen, og debutalbummet blev solgt i 60.000 eksemplarer. Da gruppen 15 år senere tog hul på en række coverversioner til den første ”Let’s Dance”-plade, resulterede det imidlertid i, at mere end 100.000 album blev langet over disken. De fire ”Lets Dance”-plader er samlet set solgt i flere end 280.000 eksemplarer. Det er høje salgstal i en tid, hvor pladesalget ellers er gået i stå.

»Vi vækker publikums minder med nye versioner af gamle hits,« siger forsanger Ann-Mette Elten.

Minder fra barndommen

Ann-Mette Eltens leg med andre kunstneres numre begyndte i 1999, da hun indspillede sit første soloalbum ”Refrain”.

»Jeg fik lyst til at indspille nogle af de sange, jeg huskede fra min barndom. Når man som musiker får børn, der lytter til deres egen musik, så opstår der et behov for at kigge tilbage på den musik, man selv er opdraget med. En forfatter skriver sine erindringer, mens musikeren fortolker gamle numre. Nogle syntes, at det var kitsch at kigge tilbage på Birthe Wilke og Bodil Ipsen, men for mig var det klassikere,« siger Ann-Mette Elten, som gik til opgaven med en vis ærefrygt.

»Jeg havde respekt for originalerne, men lysten til at fortolke sangene på min egen personlige måde oversteg frygten for at fornærme folk.«

Albummet blev til Ann-Mette Eltens store overraskelse solgt i 80.000 eksemplarer.

»Ingen turde længere spille sangene i radioen. Det viste sig hurtigt, at jeg ikke var den eneste, der savnede dem.«

Mens ”Refrain” og Kai Normann Andersen-pladen ”Hot Hot” bestod af personlige fortolkninger i en ny og moderne lyd, indspillede Ann-Mette Eltens popgruppe På Slaget 12 en række rene 8coverversioner til brug på dansegulvet.

»Her drejede det sig om at støve noget af, der var gået i glemmebogen. Vi ville ramme tidsånden,« siger Ann-Mette Elten om ”Let’s Dance”-udgivelserne, som blev indspillet på guitarist, komponist og producer Niels Kirkegaards initiativ.

»Det var hans personlige favoritter, men sangene har også været en del af min opvækst,« siger Ann-Mette Elten.

På en uge var gruppens coverversioner af klassikere som Sonny og Chers ”I Got You Babe” og Phil Spectors ”Be My Baby” og mindre kendte sange solgt i mere end 8.000 eksemplarer, og senere i mere end 100.000.

Kopier af egne sange

På Slaget 12 må betegnes som det ultimative coverband, da gruppen har indspillet en plade med coverversioner af egne numre.

»Når sangene bliver gamle nok, kan de sagtens tåle at blive indspillet i nye versioner,« mener Ann-Mette Elten om albummet ”På Slaget 12 spiller På Slaget 12”, der blev udgivet i 2004.

»Vi flytter os hele tiden musikalsk, så de nye versioner har en mere moden lyd.«

I en musikbranche, hvor pladesalget er faldende, er koncerterne de seneste år blevet vigtigere for både kunstnere og pladeselskaber. Der findes næppe en provinsby, hvor man ikke kan opleve levende coverversioner af alt fra TV-2 og Thomas Helmig til Queen og Robbie Williams fredag og lørdag aften.

»Hvis man ikke kan få Led Zeppelin til at komme forbi, må man jo spille musikken selv,« siger Ann-Mette Elten.

»Den slags har der vist sig at være et stort marked for.«

Nyere klassikere i februar

Cover-eventyret er ikke slut for Ann-Mette Elten.

I februar udgiver hun en ny soloplade med fortolkninger af nyere klassikere af popbands og solister som Foreigner, Chicago, Nazareth, Harry Nilsson og Scott McKenzie.

»Der er ene store hits, så jeg er da spændt på responsen. Det er store ballader med symfoniorkester, som der ikke rigtig var plads til på de dansevenlige plader med På Slaget 12. Jeg er selv rigtig glad for resultatet,« siger sangeren.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen