Aarhus Lufthavn tager EU-undersøgelse med ro

EU-Kommissionen har ikke grundlag for at beskylde Aarhus Lufthavn for at modtage ulovlig statsstøtte, siger lufthavnsdirektør.

Aarhus Lufthavn melder hus forbi over for en mistanke hos EU-Kommissionen om, at lufthavnens rabatordning til flyselskaber reelt er ulovlig statsstøtte.

Det siger lufthavnsdirektør Ole Paaske som kommentar til, at kommissionen netop har indledt en undersøgelse af Aarhus Lufthavns rabatordning for lufthavnsafgifter, som de statslige myndigheder nu skal gøre rede for.

Undersøgelsen er et resultat af en årelang kamp fra SAS' side mod provinslufthavnens rabatter, der tjener til at lokke lavprisflyselskaberne til at flyve fra provinsen. Det er et konkurrencetiltag, som SAS har prøvet at bekæmpe med klager, både til den danske stat og til EU, og som i Århus særligt er rettet mod Ryan Air.

Men lufthavnsdirektøren indvender, at aktieselskabet Aarhus Lufthavn - der ejes af flere Østjyske kommuner - ikke tilgodeser eksempelvis Ryan Air med penge, som staten har givet. Tværtimod får staten penge fra det overskudsgivende aktieselskab, siger han.

Som en privat virksomhed

Ole Paaske siger også, at lufthavnens praksis med rabatter svarer til, hvordan en lignende privat virksomhed ville handle i samme konkurrencesituation. Og dermed er det lovligt i henhold til EU's generelle regler om statsstøtte, mener han.

Lufthavnsdirektøren undrer sig samtidig over, at EU-Kommissionen overhovedet beskæftiger sig med sagen i lyset af, at EU-lovgiverne i ministerrådet og parlamentet for tiden er ved at vedtage nye regler om lufthavnsudgifter, der helt fritager lufthavne med under fem millioner passagerer om året fra restriktioner på rabatgivning med lufthavnsafgifter.

En arbejdsgruppe af embedsmænd fra flere ministerier ventes her i foråret at komme med anbefalinger om, hvor konkurrencen fremover reguleres nationalt mellem landets lufthavne.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen