SF: rengøringen bliver ringere

Lav test af rengøringen før og efter, at private overtager rengøringen, lyder forslag fra SF, der rejser en række spørgsmål omkring udbud.

Vuggestuer, skoler og børnehaver bliver ulækre og beskidte.Det er konsekvenserne af, at rengøringen i omkring hver fjerde skole, daginstitution og fritidsklub har været i udbud og i fremtiden bliver gjort rent af private firmaer, vurderer SF.»Min største anke er, at der bliver færre timer til rengøring, og at medarbejderne skal løbe hurtigere. Der bliver en dårligere rengøringskvalitet,« frygter Thomas Medom, byrådskandidat for SF.Han har fået aktindsigt i den nyligt afsluttede budrunde, som betyder, at Århus Kommunes børne- og ungeafdeling sparer næsten 11 mio. kr. på rengøringen. Desuden er han blevet kontaktet af ansatte i rengøringsfirmaer og på skoler samt i daginstitutioner, og de udtrykker bekymring for kvaliteten af rengøringen. Derfor vil Thomas Medom nu sætte fokus på området. Han foreslår at lave en kvalitetstest af rengøringen før og efter udbuddet, så man kan få afklaret, om frygten er velbegrundet.»Det er nemt at spare penge på et udbud, men hvis det medfører, at børnene skal gå i skole i beskidte klasselokaler og lege i ulækre daginstitutioner, er det en forkert prioritering,« lyder det fra SF'eren, som også ser det som et problem, hvis besparelsen bliver fundet ved, at rengøringspersonalet skal knokle så hårdt, at de bliver nedslidt.

Dårlige erfaringer

Via SF's byrådsgruppe har Thomas Medom desuden stillet en række spørgsmål til børne- og ungerådmand Gert Bjerregaard (V), bl.a. andet for at få be- eller afkræftet mange af de historier, som, han mener, florerer i byen om udbuddet.SF'eren peger på, at flere andre større kommuner har haft meget dårlige erfaringer med udbud af rengøring. Dette bliver bekræftet i oplægget til det spareforslag, som, blev vedtaget i 2006, og har dannet baggrund for udbuddet. Heri står omvendt også, at Århus Kommune betaler mere for rengøringen sammenlignet med andre kommuner, hvilket kan skyldes et højere serviceniveau, fysiske forhold og dyre løsninger.

Sagen kortI udbud

Århus Kommunes børne- og ungeafdeling har haft ca. en fjerdedel af rengøringen i børne- og ungeafdelingen i udbud. Det sparer kommunen knap 10,9 mio. kr.I alt har 12 skoler, 24 klubber og 256 daginstitutioner været med i budrunden.ISS Facility Services A/S har vundet langt størstedelen af opgaverne.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen