Udbud sparer kommunen 11 mio. kr.

Rengøringen på skoler, daginstitutioner samt fritids- og ungdomsklubber har været i konkurrence. Seks private firmaer overtager støvsugerne i fremtiden.

Artiklens øverste billede

Private firmaer kan spare Århus Kommune mio. af kroner i rengøringsbudgetterne. Det er konklusionen efter, at børne- og ungeafdelingen netop har afsluttet en udbudsrunde, hvor rengøringen på skoler, daginstitutioner samt fritids- og ungdomsklubber har været i konkurrence.Knap 10,9 mio. kr. sparer kommunen ud af sit nuværende lønbudget til rengøring på 59,2 mio. kr. i de berørte skoler og institutioner. Det svarer til ca. 18 pct.»Det er sådan set en ret stor besparelse,« lyder det fra Finn Nathan, kontorchef i bygningsafdelingen hos børne- og ungeforvaltningen, der har stået bag udbudsrunden.Han understreger, at besparelserne kan dække over udsving mellem de enkelte skoler, dagtilbud og for fritids- og ungdomsklubtilbud. Derfor skal der nu ses nærmere på, hvilke institutioner som kommer til at tabe og vinde penge i forhold til deres tidligere budgetter, og hvad der skal gøres ved denne ulighed.I forbindelse med den omfattende sparerunde i 2006 besluttede byrådet, at der skulle spares på kommunens rengøring. I alt 12,5 mio. kr. - 9,3 mio. kr. på børne- og ungeområdet - skulle der findes over en årrække. Dette kunne ske ved at effektivisere og ved at sende rengøringen i udbud for at få bedre tilbud på rengøringen. I første omgang blev rengøringsbudgetterne beskåret med de nævnte beløb.Herefter aftalte partierne bag spareforliget , at omkring en fjerdedel af rengøringen i børne- og ungeafdelingen skulle sendes i udbud.»Det var for at se, om udbud kan modvirke de besparelser, der er lavet. Altså om man kan få gjort mere rent for pengene,«fortæller Finn Nathan.Således blev skoler, daginstitutioner og klubberne i tre (i syd-, vest og midtbyen) af afdelingens i alt 13 områder i løbet af foråret sat i spil.

EU's udbudsregler

Desuden krævede EU's udbudsregler, at institutioner med private rengøringsselskaber ligeledes skulle med i udbudsrunden. Lige som skoler, daginstitutioner og klubber, der har været interesseret i at komme med, har fået muligheden for dette.I alt har 12 skoler, 24 klubber og 256 daginstitutioner været med i budrunden, hvor 10 firmaer blev prækvalificeret, hvilket vil sige, at de blev vurderet til at opfylde udbudsmaterialets kriterier om bl.a. økonomiske og organisatoriske forhold.Efter at udbuddet blev afsluttet for få uger siden, står det nu klart, at ISS Facility Services A/S har vundet langt størstedelen af opgaverne i de udbudte områder, mens fem øvrige private rengøringsleverandører har sat sig på enkelte af rengøringsopgaver. Børnehaven Ajstrup Gl. Skole, der ønskede selv at stå for rengøringen i fremtiden, slog med sit bud de konkurrerende private firmaer.Den 1. august overtager firmaerne de steder, hvor der i dag er eksterne leverandører, mens de først træder til den 1. oktober, hvor der i øjeblikket er kommunalt ansat rengøringspersonale. Årsagen til forskellen er, at de kommunale rengøringsfolk har andre ansættelsesforhold end de privatansatte.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen