SF-forslag: Udsæt kostordningen

Bestyrelserne i de århusianske daginstitutioner bør få længere tid til at beslutte, hvordan børnene skal havde deres mad fremover. Det mener SF, som i dag vil tage sagen op på et møde i børn- og ungeudvalget.

Om ni dage skal bestyrelserne i de århusianske daginstitutioner have taget stilling til, hvordan børnenes mad fremover skal laves, og ikke mindst hvem der skal lave den. Men fristen den 16. januar er alt for kort, mener SF. Partiet vil derfor tage sagen op på mødet i dag i børn- og ungeudvalget.



»Som udgangspunkt må vi skyde fristen i to måneder. Forældrene skal have mulighed for at blive bedre informeret,« siger Claus Thomasbjerg, der er medlem af børn- og ungeudvalget for SF.



Claus Thomasbjerg opfordrer de øvrige medlemmer af udvalget til at støtte hans forslag.



»SF har hele tiden været imod kostordningen, men når den nu er vedtaget, så bør beslutningerne som minimum kunne træffes under vilkår, hvor alle har mulighed for at kunne gøre det på en fornuftig måde.«



Alle børn i danske daginstitutioner skal fra den 1. januar 2010 have serveret frokost i institutionen, men Århus Kommune har besluttet, at ordningen træder i kraft den 1. august 2009.



Kritik af tidsplan

Århus Kommune kritiseres for, at institutionerne allerede den 16. januar i år skal fortælle kommunen, om de ønsker at indgå i det fælles madudbud, eller om institutionerne selv vil stå for maden. Forleden konstaterede Christina Daugaard Lyngholm fra Risskov på vegne af Børnehuset Alsvejs forældreråd i JP Århus, at tidsfristen er uanstændigt kort, så de fleste forældrebestyrelser reelt ikke har noget valg.



»Præmisserne for valget fik vi først for nogle uger siden, da børn- og ungeudvalget endelig udgav ”Det obligatoriske frokostmåltid” - en vejledning i indførelsen af det obligatoriske frokostmåltid, med oversigt over de lovgivningsmæssige og byrådsbesluttede krav til frokostmåltidet. 305 kr. pr. barn pr. måned er, hvad der er til rådighed. Det skal dække råvarer, forarbejdning, evt. transport, mer-tidsforbrug (pakke ud ved levering, sætte frem ved spisetid, smide ud og vaske op efterfølgende, pakning af lånt service), øget egenkontrol, køkkenforhold (flere køleskabe, mere bordplads osv.), etablering af et nødberedskab, der skal tage over i tilfælde af f.eks. sygdom, og hygiejnekurser til mindst tre fastansatte blandt personalet. Det betyder, at der er ca. 10 kr. tilbage til råvarer pr. barn pr. dag. Alternativet er mad fra en ekstern leverandør,« skrev Christina Daugaard Lyngholm bl.a. i et debatindlæg.



Børn- og ungechef Ole Kiil Jacobsen, Århus Kommune, medgiver, at det kan være svært at gennemskue udbudsprocessen, som ikke er prøvet før, men institutionerne bliver nødt til at træffe beslutningen midt i januar for at sikre en ordentlig udbudsproces, fastholdt Ole Kiil Jacobsen mandag i JP Århus.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen