Kystbeskyttelse med kunstige rev skal testes på Samsø

Samsø er valgt som forsøgskommune i et projekt, der skal undersøge, om nye stenrev i havet kan beskytte kysterne mod erosion og samtidig skabe bedre levesteder for livet i havet.

Artiklens øverste billede
Rev-metoden til kystbeskyttelse, som Barreef-projektet tester. Projektet udlægger et stenrev på Samsø og undersøger, om stenrevet både fremmer kystbeskyttelsen og livet i havet. Holdet bag projektet forventer, at det kunstige stenrev vil reducere bølgerne, der rammer kysten. Derved hindres de store bølger (pilene) i at nå helt ind til stranden. Illustration

Med projekt Barreef hjælper Danmarks Tekniske Universitet (DTU) med at besvare det store spørgsmål om, hvordan vi bedst beskytter vores kyster i fremtiden. Et spørgsmål, som Samsø med 100 kilometer kystlinje er meget interesseret i svaret på. Derfor bliver valget af Samsø som forsøgskommune modtaget med glæde, fremgår det af en pressemeddelelse.

»På Samsø er vi meget glade for, at stenrev i projekt Barreef skal etableres ved vores kyst. Vi vil bidrage til projektet på bedste vis og glæder os til at følge udviklingen. Det passer godt med de øvrige tiltag, vi arbejder med i Samsø inden for klimatilpasning og biodiversitet«, siger Michael Kristensen, formand for Udvalget for Teknik og Miljø, Samsø Kommune, i meddelelsen.

Han oplyser desuden, at Samsø er i gang med at indgå en samarbejdsaftale med øens fem østjyske nabokommuner om forbedring af havmiljøet i den østjyske del af Kattegat.

»Der er potentiel god synergi mellem dette samarbejde og Barreef-projektet,« siger han.

Barreef-projektet har skullet finde en kommune, som gerne vil lægge kyststrækning til forsøget. Og der har være masser af ansøgninger:

»Vi har oplevet stor interesse for ideen med kystbeskyttende stenrev. Vi fik faktisk ansøgninger fra det meste af Danmark,« siger Jon C. Svendsen, der er projektleder og seniorforsker hos DTU Aqua.

Størst effekt

Efter en grovsortering endte man med fem ansøgninger, som efter en faglig vurdering endte med Samsø som den mest interessante.

»Det skyldes, at vi vurderer, at effekten af revet kan blive størst på Samsø. Det gælder både i relation til kystbeskyttelse og biodiversitet i havet« oplyser Jon C. Svendsen i meddelelsen.

Den nuværende situation, hvor strandfodring anvendes nogle steder til kystbeskyttelse. Man suger sand op ude på dybt vand (A), sejler det ind til land, og bruger sandet til at genopbygge den eroderede kyst (B). De tre pile illustrerer bølger, der fortsætter med at ramme og erodere kysten. Illustration fra pressemeddelelsen
Rev-metoden til kystbeskyttelse som BARREEF projektet tester. Projektet udlægger et stenrev på Samsø og undersøger, om stenrevet både fremmer kystbeskyttelsen og livet i havet. Holdet bag projektet forventer, at det kunstige stenrev vil reducere bølgerne, der rammer kysten. Derved hindres de store bølger (pilene) i at nå helt ind til stranden.

Som en del af Barreef-projektet skal der opføres et fysisk rev med anvendelse af flere tusinde kubikmeter sten.

Med projektet kan forskerne afprøve rev-metoden til kystbeskyttelse i praksis. Formålet er at dokumentere, om kunstige rev kan udgøre en ny, supplerende metode til kystbeskyttelse, der kan anvendes i fremtiden. De metoder, man i dag anvender, er blandt andet skråningsbeskyttelse, diger, strand- og sandfodring, bølgebrydere og høfder.

Håbet med forsøget er, at det vil vise, at stenrevet giver et godt grundlag for mere tang, samt nye levesteder for fisk, skaldyr og andre vigtige organismer i havet. Hvis der opstår passende forhold mellem det kunstige stenrev og selve kysten, er der samtidigt mulighed for øget vækst af ålegræs, der har gavn af de mindre bølger, lyder det.

Det kommende stenrev skal beskytte både imod erosion af kysterne, der kun bliver værre med klimaforandringernes stigende vandstande, og i forhold til at beskytte livet i havet. Her udgør stenrev en base for vegetation og skaldyr, hvor der ofte er masser af føde og skjul for en række vigtige fiskearter, oplyser man i pressemeddelelsen.

Stenrevet etableres på Samsøs østkyst ved Strandskoven nord for Ballen Strand.

Det kunstige rev skal ligge ca. 100 meter ud fra kysten, og anlægsarbejdet begynder i vinteren 2023/2024, oplyser Samsø Kommune.

JP Aarhus

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.