Derfor er silobranden blevet farlig for særligt udsatte

Brandvæsenet er skredet til plan B i bestræbelserne på at slukke branden i siloen på Studstrupværket. Det medfører en kraftig røgudvikling, som styrelse tager alvorligt.

Artiklens øverste billede
Siden sidste torsdag har siloen på Studstrupværket spyet røg ud over Aarhusbugten. Foto: Nikolaj Bjørn Marcussen

Hidtil er træpiller i den brændende silo ved Studstrupværket nord for Aarhus blevet fjernet via et transportbånd. Men torsdag brød transportbåndet i brand, og derfor er Østjyllands Brandvæsen nu gået over til »plan b« i kampen for at slukke branden i siloen.

Det oplyste Kasper Sønderdahl, beredskabsdirektør for Østjyllands Brandvæsen på et pressemøde fredag eftermiddag på politigården i Aarhus, hvor myndighederne gjorde status over den omfattende brand, der opstod sidste torsdag i siloen med 56.000 tons træpiller.

»Vi har mistet muligheden for at tage det brændende materiale ud nu i en takt, der gør, at vi også kan tømme og slukke. Så vi er i gang med vores plan b, som går ud på at tømme siloen med entreprenørmaskiner,« sagde beredskabsdirektøren, der beskrev konsekvenserne:

»Det betyder, at vi tager brændende materiale, som vi kører ud af siloen, og vi har erfaring med og konstateret, at det vil give store mængder røg.«

Myndighederne holdt et pressemøde fredag eftermiddag på politigården i Aarhus om branden i en silo ved Studstrupværket. Her deltog: Kasper Sønderdahl, beredskabsdirektør for Østjyllands Brandvæsen, Klaus Arboe Rasmussen, chefpolitiinspektør hos Østjyllands Politi, Hanne Linnemann, leder af sundhedstaben i Aarhus Kommune og Charlotte Hjort, enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed. Foto: Jonas Hvid

Den kraftige røgudvikling har fået Styrelsen for Patientsikkerhed til at anbefale, at særligt udsatte borgere bliver fjernet fra områderne i nærheden af Studstrupværket, fortalte enhedschef Charlotte Hjort på pressemødet.

»Vi har af et forsigtighedsprincip anbefalet de andre myndigheder, at de borgere, som har behandlingskrævende lungesygedomme og hjertesygdomme af forskellig slags fjernes fra den kraftige røg,« sagde hun og uddybede »forsigtighedsprincippet«:

»Vi ved simpelthen ikke noget om, hvor store niveauer der kommer af partikler, røg og kultilte.«

»Situationen helt anderledes«

Hun forklarede, at styrelsen siden branden brød ud har fået foretaget målinger af kulilte og partikler for at sikre, at folk ikke er i fare for bl.a. at få forgiftninger.

»De målinger, vi har fået har ikke frembudt noget, som vi har haft grund til bekymring over. Nu er situationen helt anderledes, og det er den fordi, vi forventer, at der kommer en meget kraftigere røgudvikling.«

På pressemødet beskrev Hanne Linnemann, leder af sundhedsstaben i Aarhus Kommune, at vinduer og ventilationsanlæg var blevet lukket på plejehjem. Lige som alle borgere var blevet gennemgået for at træffe foranstaltning, så de, der er særligt udsatte kunne blive flyttet hjem til pårørende eller på ledige plejehjemspladser.

I minutterne omkring pressemødet ringede beredskabsdirektør Kasper Sønderdahls telefon flere gange, og han og Klaus Arboe Rasmussen, chefpolitiinspektør hos Østjyllands Politi understregede, at branden konstant ville udvikle sig i de kommende dage i takt med, at brandvæsenet kæmper for at få slukket branden. Et eksempel herpå var, at der kl. 14.18 - en times tid efter pressemødet - blev udsendt en beredskabsmeddelelse om, at røgudviklingen var så kraftig i hele Studstrup By, at alle borgere skulle gå indenfor, lukke døre og vinduer og slukke for ventilationsanlæg.

På pressemødet oplyste Kasper Sønderdahl, at Østjyllands Brandvæsen har hentet assistance fra Beredskabsstyrelsens center i Herning og kemisk beredskab samt fra 10 af landets andre beredskaber, der hjælper med ledelsesstøtte. Desuden hjælper en stor enhed af frivillige med til at koordinere indsatsen, fortalte beredskabsdirektøren, der vurderede, at slukningen vil tage »flere dage«.

Fem områder berørt

I brandens første uge havde meldingen fra myndighederne været, at røgen ikke var sundhedsskadelig. Men i en pressemeddelelse fredag opfordrede Østjyllands Politi særligt udsatte borgere i områder nær Studstrupværket til at søge væk fra røgen.

Med særligt udsatte borgere mener politiet børn og voksne med lunge- og luftvejssygdomme – herunder astma og KOL samt børn og voksne med hjertekar-sygdomme.

»Slukningsarbejdet ved siloen på Studstrupværket medfører fra fredag morgen kraftig røgudvikling. Derfor anbefaler sundhedsmyndighederne, at særligt udsatte borgere i Løgten, Skødstrup, Studstrup, Skæring og Hjortshøj finder et andet sted at opholde sig, mens slukningsarbejdet står på,« skrev Østjyllands Politi:

»Årsagen til opfordringen om at søge væk er, at indånding af røg kan resultere i forværring af hjertekar- eller lungesygdomme.«

Samtidig opfordrede Østjyllands Politi pårørende til personer i risikogruppen til at hente særligt udsatte borgere, der ikke selv kan køre væk fra de berørte områder.

»Borgere i risikogruppen, der modtager hjemmehjælp, vil blive kontaktet direkte af Aarhus Kommune. De borgere i risikogruppen, der modtager hjemmepleje og ikke har mulighed for at blive hentet af pårørende, vil blive tilbudt at blive flyttet af Aarhus Kommune med hjælp fra bl.a. Region Midtjylland,« konstaterede Østjyllands Politi.

Borgere, som eksempelvis er sengeliggende og ikke kan transporteres med taxa eller anden siddende transport, vil ifølge Østjyllands Politi blive hentet i Region Midtjyllands sygetransporter og blive indlogeret på plejehjem.

»Hører man ikke til gruppen af særligt udsatte, kan man for nuværende fortsat bevæge sig rundt i det fri og opholde sig i sit hjem, da der ikke vurderes at være en sundhedsrisiko for folk, der ikke er i risikogruppen,« skrev Østjyllands Politi i pressemeddelelsen og opfordrede til at søge indenfor og lukke vinduer, døre og slukke ventilationsanlæg, hvis man alligevel er generet af røgen:

»Hvis man får sygdomssymptomer efter at have været i røgen, skal man kontakte egen læge eller vagtlægen. Kontakt kun alarmcentralen ved sværere symptomer.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.